Турция обяви изявленията на папата за неприемливи

Реакцията е заради масовите убийства на арменци през 1915 г.
Обновена: 12 апр 2015 22:27 | 12 апр 2015 20:20, Камелия Цветанова
319
Турция обяви изявленията на папата за неприемливи
Снимка: Ройтерс, архив

"Изявленията на папата, които са далеч от историческата истина и закона, са неприемливи", посочи в Туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Асошиейтед прес.

Още по темата
По-рано днес папа Франциск окачестви масовите убийства на арменци през 1915 г. като "първия геноцид на 20-и век" и предизвиква дипломатически спор с Турция, която не приема тезата за геноцид.

Посланикът на Ватикана в Анкара бе повикан в турското външно министерство и му бе предадено, че изявленията на папата са довели до загуба на доверие в отношенията с Ватикана.

В изявление след срещата Турция изрази "дълбоко съжаление и разочарование" от думите на папа Франциск.

"Представителите на религиозни учения не трябва да правят подобни необосновани изявления, които разпалват ненавист и вражда", заяви Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

Историци изчисляват, че близо 1,5 милиона арменци са били избити от османските турци около Първата световна война.

Анкара настоява, че броят на убитите е силно преувеличен, както и че те са били жертва на гражданска война и бунтове, при които са загинали около 500 хиляди арменци и толкова турци.

По-късно Турция извика за консултации посланика си във Ватикана. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: Турцияпапаарменци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
0
 
! Отговори
Ястреб преди 9 години
До GENERAL GADORIANНа баба Ванга вярвате, на дядо Ванго не вярвате! Пак българските двойни стандарти.
189
0
 
1
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 9 години
До ЯстребДЯДО ТИ ВАНГО НЕСЪМНЕНО НЕ Е ПОЗНАЛ:) ХАХАХАХААХ
188
1
 
1
 
! Отговори
Ястреб преди 9 години
Пък дядо Ванго веднъж ми беше казал "Ястреб Ага, в София ще се издигне втората по големина джамия на Балканите и ти и един генерал на име Гадорян ли е, Гидорян ли е не знам, ще водите правоверните нанамаз!" Та така.
187
4
 
5
 
! Отговори
до 210 преди 9 години
Кой тоя свети Козма нищо не ми говори,май много приказки четеш отиди да се прегледаш някъде!гладен грък просо сънува и разбрах че си карагръкче бягащо като муха без глава
186
4
 
4
 
! Отговори
Ястреб преди 9 години
До Анонимен 210Много ме съмнява българи да могат да го превземат Стамбула. Но виж, българките са друго - една единствена българка може до го вземе целия Стамбул и да пита за още!
185
0
 
2
 
! Отговори
Ястреб Халифа преди 9 години
Трий дядовото, трий ... да ти го затрия ти си знаеш къде! Виж, ядоса ме, и казах неща, дето един бъдещ халиф не трябва да казва!
184
2
 
2
 
! Отговори
Бъдещия халиф Ястреб преди 9 години
До GENERAL GADORIANХилафетът ще се издигне оттам, където и падна - от Турция! И ще е умен и красив турчин като мене!;-)
183
5
 
5
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 9 години
ПАПАТА МНОГО МЕ ИЗКЕФИ! НО МАЛКО ИЗБЪРЗА. ДА БЕШЕ ИЗЧАКАЛ 24 АПРИЛ ЧОВЕКА. АМА КАРАЙ.
182
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре е направил Папата. Чак се чудя как е нарекъл нещата с истинските им имена с тая еднопосочна политическа коректност в Европа.
181
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали ви е страх от възмездие или не, няма никакво значение, защото то ще ви достигне, агаряни! Ще бягате от ужас, една жена ще гони десет турци, според предсказанията на св. Козма Етолийски! Може и да доживеем да видим предопределеното ви падение. Константинопол отново ще бъде християнски, какъвто е бил. Ще се черкуваме в св. София. Ако не ние, нашите деца и внуци. Свършва се времето на агарянството!
180
4
 
5
 
! Отговори
до 207 преди 9 години
От страшното възмездие не ни е страх ние от правдата не се връщаме,да бе мирно седяло не би чудо видяло!!!
179
1
 
5
 
! Отговори
до 205 преди 9 години
Това си е нашия случай не си рови носа където не ти е работа и тази статия вече е минала не разбирам просто защо се връщаш на тоя пост явно не си от български произход гледаш да правиш пропаганди за да вържеш някого!
178
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И на Турция ще дойде реда за страшно възмездие!
177
2
 
7
 
! Отговори
агата преди 9 години
Крайна сметка мога да кажа че имало гражданска война и от двете страни има големи жертви.Не може да са потърпевши само турците,като арменците и те са участвали.Ако има геноцид срещу арменците би трябвало да има такъв и срещу турците за да има справедливост.Турция колко пъти помоли Армения да отворят заедно архивите и да се даде случая на историците,но арменците отказват!Защо отказват и каква им целта на империалистите за да се връщат назад в миналото в случай че сега нещата не са в розово?
176
6
 
5
 
! Отговори
ВТ преди 9 години
Тук се води неграмотна турска и откровено ислямска пропаганда от някакви платени и прозрачни писачи.до неграмотния "ma4enik" - фактите са си факти: вие сте тук в България и сте значителен % от населението. В турция в момента малцинства официално няма. Е, кой кого е избивал и прогонвал? Каквити и измислени цифри да вадите очевидни са резултатите днес.
175
1
 
6
 
! Отговори
агата преди 9 години
чети който са били в голям брой и по-това време от тяхна страна почва да се избиват мюсюлманите и по това време също от страна на четите се въоръжават цивилните арменци и настава хаос който довежда до гражданска война.Имало е кюрдски отряди и също така и Османската войска се включват в борба срещу четите,и там е станало голям смут и от двете страни са умрели много хора,и от това са пострадали цивилните хора.Това нещо не можело просто да се потуши тва е било като един голям пожар
174
2
 
5
 
! Отговори
агата преди 9 години
връзват идеите на империалистите(великите сили),през 1 Световна война някой чужди паши вкарват Османската държава във война която се целели да разпокъсат териториите където има петрол за да останат извън нея.Всичко вървяло по план и великите сили(Антантата)си постига целите чрез въоръжаване на някой общности в Османската многонационална държава.В Кавказкия фронт Русия и Османската империя се противопоставяли един на друг за надмощие,но руснаците излизат доста хитри като въоръжават арменските>
173
6
 
5
 
! Отговори
агата преди 9 години
Редно е и аз да добавя нещо по въпроса за арменския въпрос,колко жалко от страна на папата да прави грозни изказвания,като се има предвид че 21 век се избиват много хора по света и всеки стои с кръстени ръце.Да си дойдем на арменския въпрос 1000 години арменците са живели с турците и са нямали проблеми.В Османската държава са имали арменска църква отделна от гръцката която имала пълната свобода и много търговци от нея етнос и аристократи висши хора в обществото но след течение на години се >
172
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
POGLEDNETE ISTINSKITE TURZI OT PAZARDGIK,S BRADI,MRASNI,NOGELAESHTI DA NAVREDIAT NA BALGARIAI SEGA SA V SLEDSTVIETO.
171
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ma4enikVINAGI POMAZITE,A I TURZITE S RADOST I GORDOST SI VRASHAHA BALGARSKITE IMENA I S DALBOKA VIARA PRIEMAHA HRISTOVATA VIARA,NO TOGAVA NIAMASHE DPS,ZA DA GI ZAPLASHVA.