Турция обяви изявленията на папата за неприемливи

Реакцията е заради масовите убийства на арменци през 1915 г.
Обновена: 12 апр 2015 22:27 | 12 апр 2015 20:20, Камелия Цветанова
319
Турция обяви изявленията на папата за неприемливи
Снимка: Ройтерс, архив

"Изявленията на папата, които са далеч от историческата истина и закона, са неприемливи", посочи в Туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Асошиейтед прес.

Още по темата
По-рано днес папа Франциск окачестви масовите убийства на арменци през 1915 г. като "първия геноцид на 20-и век" и предизвиква дипломатически спор с Турция, която не приема тезата за геноцид.

Посланикът на Ватикана в Анкара бе повикан в турското външно министерство и му бе предадено, че изявленията на папата са довели до загуба на доверие в отношенията с Ватикана.

В изявление след срещата Турция изрази "дълбоко съжаление и разочарование" от думите на папа Франциск.

"Представителите на религиозни учения не трябва да правят подобни необосновани изявления, които разпалват ненавист и вражда", заяви Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

Историци изчисляват, че близо 1,5 милиона арменци са били избити от османските турци около Първата световна война.

Анкара настоява, че броят на убитите е силно преувеличен, както и че те са били жертва на гражданска война и бунтове, при които са загинали около 500 хиляди арменци и толкова турци.

По-късно Турция извика за консултации посланика си във Ватикана. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: Турцияпапаарменци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
8
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Освен че са извършили първия геноцид на 20 век, Турция продължава да е държава окупатор! 40 години вече е окупирала северен Кипър и на всичкото отгоре има наглостта да кандидатства за приемане в ЕС! За това определено Запада носи тежка вина - продължава да се разсейва но пък иначе налага санкции на Русия за Крим! Двойния стандарт не вещае нищо добро за ЕС!
149
8
 
9
 
! Отговори
акуд преди 9 години
османската империя е извършула голе геноцит срещо много народи това са исторически доказани факти. турция днес трябва да си признае и за ритуала ЧАЛАМБАааааа
148
1
 
11
 
! Отговори
Сноудън преди 9 години
В българското Народни събрание пък си признахме с декларация, че в Българие е извършен геноцит и етническо прочистване по време на възродителния процес. Декларацията бе внесеа от ДСБ и подкрепена от ГЕРБ и ДПС. Горчиво!
147
13
 
12
 
! Отговори
marsian преди 9 години
Дядката да не се прави на луд ,а да говори за нещата които знае .Например за кръстоносните походи и светата инквизиция
146
10
 
10
 
! Отговори
marsian преди 9 години
Дядката да не се прави на луд ,а да говори за нещата които знае .Например за кръстоносните походи и светата инквизиция
145
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тулски, пий си хапчетата моето момче за да не се наложи да ти хакнат голямата инжекция!
144
10
 
29
 
! Отговори
Истината ще ви напра преди 9 години
ви свободни!Браво на Папата!Един достоен човек да каже нещата с истинските им имена!Те турците закое са си признали,за робството ли,за Батак, или за Беломорска Тракия
143
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите отдавна се виждат като информирани и затова като чуят нещо друго. .... инстинктивно налагат тезите , втълпявани в главите им от поколения.
142
25
 
9
 
! Отговори
папка преди 9 години
Папата е брано лозе. Гърми последните патрони. А вие като се вълнувате много по въпроса , прегледайте долните етажи на архивите в Истанбул и Москва ( националните музеи ) и четете кой кого е убивал..... Внимавайте обаче да не повърнете . За него период може да се сдобиете и с много антибългарски факти за Балканската война.
141
24
 
9
 
! Отговори
last ottoman^s преди 9 години
kolim besim i ubivame a i ibem vsicki via zasto nad 60 000 armentsi jiveyat i rabotyat nelegalno v Turciaza da si izkarvat hlaba li ili pak da gi ibem he he he
140
7
 
29
 
! Отговори
ВОЛНИЯ ИБРИК преди 9 години
Машала на папата ефенди. Толкова папи се смениха от 1915 насам, но само този имаше куража да каже истината в очите. Нека не с признават турците. Това си е техен проблем.
139
7
 
19
 
! Отговори
Достоевски преди 9 години
поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя, плодове, ***, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия и ще се бием за вярата на поробените! Как смеят! кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с х
138
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Арменците лъжейки си мислят че правят нещо,а всъщност лъжат само себе си, и се само-затриват като народ и държава!Лъжата никога няма да се приеме, това не го разбират!Армения е изолирана от 4 страни и Грузия им биха шута,в Армения царува глад и мизерия, а арменците се борят за хляб и работа, работят в Турция като земеделски работници, самоунищужават се с техните глупости!като земеделски
137
32
 
15
 
! Отговори
целата истина преди 9 години
3. През османската империя са построени толкова черкви че вие сега не можете да ремонтирате..4. Турция ни помага с войска от защита на руски,румънски,сръбски войски които нападат България 1916г и общата българо-турска войска е победител.5. Загинали са толкова арменци колкото и турци. Що не се говори за турския геноцид.
136
24
 
16
 
! Отговори
цялата истина преди 9 години
1 . Трябва да питаш Иван Шишман защо дал сестра си -Кера Тамара на Султан Мурат 1 та техния син Баязид да се върне да покори търговското царвство.Синът на Иван Шишман става Искандер и му е дадена влас. Крали Маррко също помага за изграждането на османската империя и загива до османци в косово поле.2. Ако османците бяха сменяли вярата на васалните народи както цар Борис е колил който не е ставал християнин.нямаше да има един християнин3. През османската империя са построени толкова черкви че ви
135
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Папата разправя за арменците,а защо не споменава 500 000 кюрди - жени и деца, цели села,избити от арменците и руснаците,кюрдите да не са паднали от марс, и те имат ръце и крака,после кой ми ср*а в гащите,оффффффф, вони ужасно на арменски и поски лъжи :))))
134
23
 
11
 
! Отговори
Кюрдите!!!!!!! преди 9 години
Папата скоро, ще го уволнят!Натам отиват нещата!Да говориш глупости и измислици и да настрйваш 1, 5 милиарда мюсюлмани срещу себесии срещу всички християни Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ГЛУПОСТ!ЕВРОПА НЕ Е ЛАТИНСКА АМЕРИКА Г- Н ПАПА!НИТО ТУРЦИЯ Е АРЖЕНТИНА!ИСТИНАТА:1.АРМЕНЦИТЕ С РУСНАЦИТЕ НАПАДАТ КЮРДИТЕ И ИЗБИВАТ ЦЕЛИ СЕЛА-ЖЕНИ И ДЕЦА!2. РУСНАЦИТЕ зарязват арменците и бягат в Русия!3. Кюрдите си го връщат с лихвите на Арменците!4. Турците се намесва и разтървава кюрдите и арменците!ТОВА Е ИСТИНАТА!
133
2
 
4
 
! Отговори
СЮНЕТЧИЯ ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
До ...Ми отнеси въпроса до ООН бе мой! Щом си толкоз загрижен за бедните индиански деца. Ми да. *** и се изкажи гласно. Може и да те вземат насериозно. Кой знае!
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименглавооооооооооч...
131
0
 
0
 
! Отговори
СЕВ КОРЕЙСКИ ИЗТРЕБИ преди 9 години
мдааам