В Москва обезпокоени: 400 са US базите около Русия

Вероятно САЩ създават и допълнителни войски в балтийските страни
21 апр 2015 12:26,
345
В Москва обезпокоени: 400 са US базите около Русия
Снимка: Reuters, архив

Американците "воюват" от Балтийско до Черно море край границите на Русия, пише "Росийская газета" под заглавие "Тревожно".

Вчера в две постсъветски страни наведнъж започнаха военни учения с участието на американски войници и офицери. В Естония стартираха петдневните маневри "Торнадо", в които участват почти две хиляди местни военнослужещи и американски десантчици. Това е подготовка за следващо, по-мащабно учение в страната през май с участието вече на 13 хиляди военни.

Междувременно американски десантчици започнаха военно учение в Украйна - 290 военни от САЩ се разположиха в Лвов на 17 април. Говорителката на Държавния департамент Мари Харф се опита да увери, че десантът няма връзка със ситуацията в Донбас, но стана още по-зле. Тя се изтърва, че военни от САЩ обучават хора от украински силови структури почти от 20 години насам. А тези дни американският ескадрен миноносец "Джейсън Дънам" участва в черноморски учения съвместно с румънски и български кораби, посочва изданието.

Според военни експерти е трудно да се определи общият брой на американските военни бази близо до Русия. Защото много от тях са тайни и не се споменават открито. Само по официални данни САЩ имат 860 бази в чужбина, в над 50 държави. Най-много са те в Германия - 305 с над 100 хил. военнослужещи, а сред разположените най-близо до Русия са базите в България и в Турция, отбелязва всекидневникът.

"Изчислихме, че около Русия има общо близо 400 воени бази и обекти на САЩ и на други страни от НАТО", цитира той руския зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов.

"Преди 5 години САЩ започнаха да организират свои бази в Унгария и България. Сега виждаме, че активни преговори водят Финландия и Швеция. Не е изключено в близко време база на САЩ да се появи в Северна Европа", казва военият експерт Анатолий Циганок.

"Нещо повече, на фона на сложната военнополитическа обстановка, свързана с Украйна, САЩ вероятно създават и допълнителна групировка войски в страни, граничещи с Русия" - в балтийския регион и в Украйна, смята аналитикът. "Те само официално твърдят, че провеждат учения, а после изтеглят войските си. По време на тези учения обаче явно подготвят тихомълком плацдарми за създаване на свои военни бази там в най-близко бъдеще", добавя той.

"Според мен, в най-скоро време нови военни бази на САЩ ще се появят в балтийските страни и в Полша", твърди и Игор Коротченко от Обществения съвет към руското министерство на отбраната.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още по темата: САЩРусиябазивойски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
16
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Балтийските и скандинавските държави - сами инициираха идеята за американски бази на тяхна територия... - и причината е една - експанзионистичната политика на "Империята на злото"...
164
10
 
7
 
! Отговори
до 229 преди 9 години
"МиГ-29 бяга в Турция и след скърцане на зъби от Москва след 18 часа без разглобяване самолета е върнат."Много умно са постъпили турците, защо да го разглобяват, то по добре е да разглобят един дарак вместо МИГ-29, където ще намерят повече нововъдения отколкото при руския допотопен самолет.
163
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 227БМП-3 е купена от САрабияТ-90 е купен от Южна Кореа и Индия освен това и от други клиенти Панцир се купува от много страни(разработен е по поръчка на САрабия), сега се сключва сделка с Бразилия.МиГ-29К е новия Палубен изтребител на Индия и РусияБУК се експлоатира като почнеш от Финландия и стигнеш до МалайзияСемейството тежки изтренители Су-27 завършва с внучетата Су-34, Су-35С и стелта Т-50
162
12
 
5
 
! Отговори
до 224 Боби преди 9 години
До БобиБоби, кво става с най-новия руски танк Армата бе? Вече от няколко места чувам, че при подготовката му да дефилира на Червения площад на 9-ти май 2 пъти чупи трансмисия и то при най-внимателно каране на машината като за парад. Моли се да не се потроши на площада че ще блокира целия парад пред очите на главнокомандващия на велико-руската армия. По-голям резил от това не може да има.
161
0
 
9
 
! Отговори
Юсуф Чукашвили преди 9 години
Американските агресори се опитват да се намесят във външните работи на СССР по целия свят
160
4
 
9
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 223Леле как изкриви историята. Умико ЧЕТИ преди да плямпашВ япония не бяга МиГ-29 а МиГ-25. Японците и Американците го разглобяват до винтче. Първото им впечатление - тоя самолет е направн от СТОМАНА и е летяща ЮТИЯ. След 3 месеца официално се извиняват на Констукторското Бюро МиГ. Самолета е идеален за задачите които са му поставени независимо от архаичната електроника.МиГ-29 бяга в Турция и след скърцане на зъби от Москва след 18 часа без разглобяване самолета е върнат.
159
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бобити всички тези знания от руския канал Звезда ли ги черпиш?
158
1
 
3
 
! Отговори
до 223 преди 9 години
И какво значени има това, ако е вярно? Япония с най-висока технология е страната с най-малко имигранти - демек никой не иска да живее там.
157
3
 
6
 
! Отговори
Гошко преди 9 години
До СпасОпс... 1938-а не беше ли пак с референдуми освобождението и на Австрия и на Судетите? 99,76% "за", путлеристите не можаха да го докарат до толкова...
156
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 213БМП-2 определено е остаряла защото е създадена като лека модернизация на БМП-1 - единствен недостатък лека броня.БМП-3 и до сега (освен китайските нелицензни копия) няма БМП с подобна огнева мощСемейството Т-90 е най-продаваното, а новия Т-90СМ при който боезапаса е извън Купола в бронекапсула е може би най-добрия танк по критерий Цена - ефективностСамо Ф-22 от САЩ самолети е по-маневрен от МиГ-29 първа модификация а за новите 29К и 35 отстъпва
155
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиЗнаеш ли че преди 30 или 40 години вече не помня точно, един руски пилот при това син на работник и колхозница (от което най-много ги заболя ***) избяга със "свръх модерния" си самолет МИГ-29 в Япония. След няколко месеца в западните медии се появиха съобщения, че са силно изненадани от ниското ниво на руската авиационна техника, която още тогава е изоставала от от западните аналози с 20-30 години. Да не говорим за сега, когато това изоставане е с 30-40 години.
154
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До AктуaлноУ нaс сa нaлице двa бързо рaзвивaщи се процесa:тц - ЕДИН е процесът - нещастен опит за путинизация на населението от зле платена, про-руска ***.
153
8
 
5
 
! Отговори
СС преди 9 години
Ами, братушки, ние имаме една поговорка: На зло куче, зъл прът. Така че му мислете... :)
152
4
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До СпасОсъждам всяко нахлуване и разграбване, ако темата е въобще за нахлуването и разграбването явно няма какво да се дискутира. Но ми се струва, че в случая е за едно конкретно нахлуване и разграбване
151
3
 
14
 
! Отговори
руски трол, платен преди 9 години
A после Германия НЕ била окупирана държава? Ха-ха-ха, ето за какво е военният бюджет на САЩ - за окупиране и сплашване на други държави. Ако пазят само своята граница ще минат много по-тънко.
150
14
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До СпасЗначи "ако"-то нали се сещаш какво прави. Именно затова трябва да се говори ясно и конкретно. В момента този, който нахлува в суверенна държава, е Русия
149
2
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 9 години
До СпасИ колко Б-52 могат "да се скрият" в България? 10?
148
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиАми и аз говоря за 1990 година тъпчо, и затова съм писал, че още ще при създаването си са били безндеждно остарели.
147
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Спасако НАТОвски самолети са бомбардирали Русия и се скрият тук, ЩЕ БЪДАТ РАЗМАЗАНИ на наша територия!!с какво бе? С чугунени *** ли ще ги замерят? Щото армията им няма аналог в света и затова ли ореваха орталъка за 9 натовски танка в Ново село?
146
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 202Говорим за 1990 година Глупчо. Сега 25 години по-късно това са стандартни системи и тези ситеми не са модернизирани в Украйна а само в РФ.БМП-2 - БМП-2М(Цифрова СОУ стреляй и забрави), БМП-3 същото, Т-90СМ Същото, Тунгуска е заменена от Панцир Армейска версия, но за сега не са произвеждани ползват се ПВО версиите на камион защото имат достатъчен обсег.Миг-29 - МиГ-29К(палубен) и МиГ-35 МногоцелевиБук М1 - Бук-М2(100% цифров с АФАР радари) и новия М3 (6 нови ракети на ПУ)