Германия призна геноцида над арменците, Обама го преглътна

Днес се отбелязват 100 години от клането
24 апр 2015 07:47,
53
Германия призна геноцида над арменците, Обама го преглътна
Снимка: Reuters

Германският президент Йоахим Гаук призна извършването на геноцид над арменците в Османската империя и заяви, че страната му също  носи вина, предадоха световните агенции.

Правителството на Германия досега не е използвало тази квалификация за тези събития отпреди един век. Днес арменците отбелязват 100-годишнината от клането, отнело живота на 1,5 милиона техни предци в Османската империя, независимо от критиките на Турция, която продължава да отхвърля думата "геноцид"припомни Франс прес.

Още по темата
За възпоменателната церемония край паметника на жертвите на арменския геноцид в Ереван се очакват няколкостотин хиляди души.Сред поканените са руският президент Владимир Путин и френският му колега Франсоа Оланд.

В речта си по повод събитията германският президент заяви, че неговата собствена страна също носи част от отговорността и дори може да бъде определена като съучастничка.Германия и Османската империя са били съюзници през Първата световна война.

Гаук каза, че германската армия е участвала в планирането на депортациите на арменци и дори е участвала в тях.

Президентът на САЩ Барак Обама също отбеляза годишнината. Той обеща солидарност с арменците, но не назовава "геноцид" събитията от преди сто  години в Османската империя, съобщи Асошиейтед прес.

В изявлението си Обама заявяви, че масовото избиване на арменци през Първата световна война от османските турци е важен момент, който навежда на размисъл за това колко важни са историческата памет и изправянето лице в лице с миналото.

Президентът изтъкна още, че твърдо е заявявал мнението си за случилото се през 1915 г. и че то не се е променило.

По време на президентската кампания Обама определи като геноцид избиването на арменци и заяви, че правителството има отговорност да признае събитията за такъв. Като президент обаче той избягва това определение, преди всичко заради Турция, ключов партньор на Вашингтон и съюзник от НАТО, която твърдо се противопоставя на тезата за геноцид, анализират агенциите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
14
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
А ТУРЦИТЕ КОГА ЩЕ ПРИЗНАЯТ ГЕНОЦИДА СИ НАД БЪЛГАРИТЕ ДЕТО 500 ГОДИНИ СА КЛАЛИ, ИЗНАСИЛВАЛИ И УУБИВАЛИ. ОТ ТОЗИ ПО-ГОЛЯМ ГЕНОЦИД НЯМА. НЕ 5 НЕ 50 А 500 ГОДИНИ.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сащ и президентът им са двуличници и престъпници.за тях съществуват само собственните им интереси.да въоръжат измета на света и да предизвикат размирици, войни и геноциди това е занятието на тази държава
32
4
 
10
 
! Отговори
иван няголов преди 9 години
Днес е голям празник за турските управници_навършват се 100 години от онова велико за тях време,когато техните предци по най_жесток начин избиха милион и половина арменци,затуй защото вместо да станат мюсюлмани,първи в света приемат християнството за своя вяра.
31
3
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
България колкото и да е хулена и оплювана е една от най достойните държави.Доказателство за това е че днес на връх 100 годишнината от избиването на над милион арменци съм СИГУРЕН , че народното събрание ще излезе с декларация .Само не знам , защо бяха тези истерии и едва ли не , че ние нямаме топки да излезем с такава декларация.Е днес съм обеден , че ще има такава декларация , но съм и сигурен , че пак по форумите ще е пълно с хейтъри , които отново ще намерят причина за плюене .
30
0
 
3
 
! Отговори
poviarvaite преди 9 години
Ako se pogledne 100% adekvatno na vaprosa 6te se vidiat niakoi neudobni istini i na niakoi veliki sili 6te im stane tiasna tazi planeta.
29
6
 
5
 
! Отговори
alabala преди 9 години
За пореден път се убеждавам,четейки и коментарите,че по-низък,злобен и завистлив народ от българския няма!Срамувам се,че съм частица от това племе...
28
0
 
5
 
! Отговори
до Басилев преди 9 години
Кажи го това на момчетата на Нурикян или ако искаш интелектуална дискусия покани Кеворкян
27
0
 
22
 
! Отговори
взгляд преди 9 години
страхотна новина германия и франция признават геноцида да видим кога партията на европеиските "ценности"ДПС ще го признае в бг само АТАКА другите в НС се правят на ***
26
3
 
3
 
! Отговори
psihopata преди 9 години
Kak moje edin narod balgarite a tolkova dolno pleme s vinagi kontra mneniq da izlizat .4udq se pod kakvo naprejenie shte proraboti edinstvo taka narecheneto ako nqkoi si nqma ideq izobshto kakvo e da si ednodushen. Zatova shte sme nagazeni vechno i shte ni prezirat
25
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А индийския гладомор при управлението на Чърчил, а атомните бомби над Хирошима и Нагазаки, КОГА?
24
2
 
34
 
! Отговори
ДС преди 9 години
А геноцида над българите ? Кога ще бъде признат.
23
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А избиването на коренното индианско население кога??
22
1
 
11
 
! Отговори
до 26 преди 9 години
ЗЛОБАТА ЩЕ ТЕ ПОГУБИ "великолепната "
21
17
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Еххх Пешко смешкоКоментирай моля Големия скок напред, Културната революция, гладът в СССР, Голодомора в Украйна и оправдай с Щатите умишления геноцид, наложен с глад в тези периоди. Аз пък ще ти пускам на равни интервали свидетелства за канибализъм. После ще коментираме Сев Корея и особено Камбоджа, където другарят Пот развива за нула време завършен първобитен комунизъм, довел до споменатите по-долу жертви
20
11
 
10
 
! Отговори
Признал преди 9 години
А Гладомора в Украйна КОГА!?
19
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално, на Обама му стана навик да гълта и преглъща разни неща напоследък.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такааа, мисля че видяхте истинското лице на американската политика- казват това, което им изнася и то винаги се разминава с реалността. Повече не ни цитирайте американската гледна точка относно световните проблеми, не струва пукната пара.
17
1
 
14
 
! Отговори
Еххх Пешко смешко преди 9 години
До Пешко--ти нещо пак испуши бе човече----Войните в Корея,Виетнам,Камбоджа и Етиопия--са распалени и с ПРЯКОТО участие на САЩ.А коментарът ти е партенка,която е за *** ***--незнаещи историята.....
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баракчо, признай геноцида ве ***, нали много ви знаят устите и хвърляте гръмки обвинения наляво и надясно по целия свят. Нали се биете в гърдите, че държите на справедливостта. Хайде, бе големия демократ, кажи го бе.
15
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като цяло арменците са много неприятен народ. Не само грозни на външен вид, но повечето от тях са грозни и вътрешно. Пръснати по цял свят, хвалят западналата си (една от най бедните в света) страна, но никой от тях не иска да живее в тази, меко казано, клоака.