Наложително бе да смажем тероризма, за да опазим Русия

Путин във филма "Президентът": Друг избор няма, трябва да стигнем докрай
Обновена: 26 апр 2015 17:49 | 26 апр 2015 17:34, Анисия Иванова
766
Наложително бе да смажем тероризма, за да опазим Русия
Снимка БТА

През 1999 г. тероризмът в Северен Кавказ изправи Русия на ръба на разпадането, което наложи решителни действия за борба с него. Това заявява Владимир Путин във филма "Президентът", излъчен от държавната телевизия "Росия 1", предаде ТАСС.

"Реших за себе си: друг избор няма - трябва да стигнем докрай", споделя руският лидер. "Невъзможно бе да направим нещо друго, освен да смажем този тероризъм" - "няма начин да се разберем", казва той.

Путин разказва как е чел в доклади на тайните служби цитати от подслушани разговори на международни терористи, според които в онзи момент е имало уникална историческа възможност "да откъснат Кавказ от Русия", продължава агенцията. "Е, и за нас бе ясно, че или ще задържим нещата сега, или вече никога няма да имаме шанс да опазим страната", заявява президентът.

"Мнозина премиери и президенти" му казвали след това, че според общото мнение към момента Русия спира да съществува в предишния си вид. "Въпросът бил само кога ще стане това и какви ще са последиците с оглед на това, че става дума за голяма ядрена сила", добавя Путин. Като най-трагичните събития през 15-те години, откакто е във висшите ешелони на властта в Русия, Путин определи терористичните нападения на ул. "Дубровка" в Москва по време на мюзикъла "Норд Ост" през 2002 г. и в северноосетинския град Беслан две години по-късно.

"В никакъв случай, никога и никъде не бива да се правят и опити дори за използване на терористи с цел решаване на собствени моментни политически, даже геополитически задачи", подчертава руският лидер. "Защото, ако бъдат подкрепени на едно място, те ще надигнат глава на друго и със сигурност ще ударят онези, които са ги подкрепяли вчера", обяснява той.

Според него обаче Западът не се е вслушал в предупрежденията на Русия, че връзките с терористи са опасно нещо.
Путин разказва как веднъж тайните служби на Русия установили, че бунтовници от Северен Кавказ поддържат преки
 контакти с хора от тайна служба на САЩ в Азербайджан. "И щом го казах на тогавашния президент на Съединените щати, той - извинете, ще го кажа направо - той ми отвърна: "Ще им сритам задника". А след 10 дни подчинените ми, шефовете на Федералната служба за сигурност получиха от вашингтонските си колеги писмо: "Поддържали сме и ще поддържаме отношения с всички опозиционни сили в Русия. Смятаме, че сме в правото си да го вършим, и ще го вършим и занапред", добавя руският президент.

Русия ще брани своите геополитически интереси. Другите страни трябва да разберат това и да се отнасят с уважение към нея, изтъква Владимир Путин в интервюто си за филма "Президентът". "Трябва - с уважение един към друг, да търсим баланси, да търсим взаимноприемливи развръзки", казва той. Путин напомня изказването, приписвано на мафиота Ал Капоне: "Добрата дума, придружена с (револвер, б. ред.) "Смит енд Уесън", действа далеч по-ефективно, отколкото само добра дума".

"За жалост, бил е прав", констатира президентът на Руската федерация, цитиран от ТАСС. Той впрочем уверява, че не се е откъснал от реалността и "напълно може да си представи как би живял извън тази длъжност" - държавен глава на Русия, добавя агенцията.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


766
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
3
 
2
 
! Отговори
SS преди 9 години
До Анонимен 313Най важното за всяка задача е да се определи правилно условието, демек кой стои в началото на нещата за да може тя да бъде ршена правилно.Определено насилието не тръгна от руска страна и определено най - големият *** излеза Порушенко , който си помисли, че със сила ще направи нещо, самоче когато те поставят в безизходица не ти остава нищо друго освем да се бориш или да изчезнеш. Изборът е елементарен.
197
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е Терорист намбър уан в момента заради поддръжката на главорезите в Донбас, само не ми казвайте, че "фашагата" Порошенко го предизвикал, разбирате ли.Тук става въпрос за трагедия и страдания на милиони хора, живели съвместно мирно и спокойно преди това, а сега е пълна разруха, грабежи и мизерия там. Както винаги, масите плащат цената на военно-политическата му авантюра.
196
3
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
До Анонимен.ДА БРАТО НЕ СА РУСКИ.НО СА ВТОРА УПОТРЕБА ОТ ГЕРМАНИЯ ОТ КАЗАНИТЕ СЪБРАНИИ В БГ ПРОДАДЕНИ.А КОЛИТЕ СА НЕ 2 -РА УПОТРЕБА .4 УПОТРЕБА.АЗ КАТО ЖИТЕЛ НА МОСВА ВСЯКА ГОДИНА СЪМ НА МОРЕТО И НА ВЕЛИНГРАД СИ ПОЧИВАМ СЕМЕЙСТВОТО СИ ЗАЕДНО ХАРЧЯ 5 ХИЛЯЖИ ДОЛАРА И ЯМ НАЙ ХУБАВОТО В БГ.КАЖИ МИ КАКВО ИМАШ ТИ И КАКВО ЯДЕШ И КОЛКО ПЪТИ СЕ КЪПЕШ СЕДМИЧНО
195
3
 
5
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
До взгляд РЕВНОСТА ВИ Е ГОЛЯМА НЯМА НАЦИЯ ДА НЕ ЖЕЛАЕ ДИ ИМА КАТО ПУТИН ПРЕЗИДЕНТ.САМИТЕ САЩ-НАРОД ГО ЖЕЛАЕ. СНОЩИ ГЛЕДАХ ФИЛМА ПУТИН 15 ГОД. ПРЕЗИДЕНТ 2 Ч 30 МИН.КАКВОТО Е ПИСАНО ТОВА Е ЕДНА ЧЕТВЪРТ.
194
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиНезнам на кого е колония България, но ти определено имаш нужда от лечение :) а и не познаавм никой, който да ползва компютър 2-ра употреба :) са тролоевте на руското посолство може и такива да ползвате, ама аз незнам
193
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 307Когато бяхме икономическа колония на Москва точно това правихме и струвахме.В момента ако не сте забелязали сме икономическа вече не колония, а направо *** на Вашингтон. Точно за това и комповете са Хамерикански - втора употреба ИБМ и ХП. И колите са стари западни. И уредите са възможно най-евтините произведени от някой от Азиатските тигри по лиценз на Хамерикански мултинационалки.Русия си е велика щото се опитва с зъби и нокти да не е като нас - иска да е независима.
192
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия изглежда да е хубаво само когато се гледа отвън.
191
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На руски компютри ли пишете и четете това?С руски телефони ли говорите ?Руски коли ли карате?Руски ел.уреди ли ползвате у вас?На всички въпроси отговорът е НЕ.Е, за каква велика русия говорите ?Западни компании копаят за газ и нефт в русия, защото имат оборудването и технологиите за тази работа.Горките пиянки в русия, само водката им е утеха, както през последните 300 години всъщност.
190
10
 
19
 
! Отговори
взгляд преди 9 години
както винаги точен в оценките и деиствията си но траино смазване на тероризма ще настъпи когато смаже мафиотската империя сащ движи се в правилна посока
189
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направо всички терористи в Чечня умряха от страх .
188
5
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 9 години
До УчителяДано на деца не преподаваш. Че като ти гледам нивото...
187
5
 
7
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До УчителяУчителю научи ни що е ТЕРОРИЗЪМ? ДАЙ ОПРЕДЕЛЕНИЕ. Не МОЖЕШ НАЛИ? ЗАЩОТО АКО ДАДЕШ ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ТЕРОРИЗЪМ И СЛЕД ТОВА ГО ПРИЛОЖИШ КЪМ СВЕТОВНИТЕ СИЛИ и ГОЛЕМИ СТРАНИ ЩЕ СЕ УПЛАШИШ.Същи така ще разбереш че ПУТИН е на едно от последните места в списъка ти с терористи. Номер едно знаем кой е.ДАЙ ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ТЕРОРИЗЪМ
186
17
 
8
 
! Отговори
Учителя преди 9 години
Терорист 1, нагъл до безобразие...да говори за тероризъм ?!
185
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 298В Украина има фашисткия преврат организиран от САЩ! Украинска военна хунта в Киев убива журналисти!
184
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 297БРАВО НА ПУТИН!!!
183
7
 
13
 
! Отговори
до 276 преди 9 години
"Защо не виждаме руски стоки по магазините у нас, а? "- има глупчо но не са за твоя портфейлА ако говориме за държата на какво ниво е -то се вижда , един руски изтребител не може да подържаме,камо ли да купиме нов
182
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Tina"В никакъв случай, никога и никъде не бива да се правят и опити дори за използване на терористи с цел решаване на собствени моментни политически, даже геополитически задачи".имал е предвид чеченските "екскурзианти" в Донбас. Освен тях има и буряти, и евенки, и кой знае още какви "славяни" борещи се за "руския мир".
181
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напоследък много зачестиха с филмите и прес-конференциите на Путин. "Вожда говори на народа" вече сме го гледали няколко пъти :)Мавзолея кога ще почват да го строят?
180
4
 
3
 
! Отговори
Размисли преди 9 години
Терора може да се разглежда в контекста на правото , идеологическите и религиозни пристрастия , сигурността , морала ,разума ,интелекта на говорещият и възприемащият.Главните признаци са няколко.Винаги е политически мотивиран , винаги е насилие , винаги целта е да парализира разума и подчини хората на някакво маниакално малцинство.Най циничен през вековете е милозливият терор- при който огромни мнозинства са принудени да оцеляват и търсят спасение.От тази гледна точка дефинирането на процесите в България , представлява нещо лошо и подобно на кафявата чума.
179
9
 
13
 
! Отговори
Tina преди 9 години
"В никакъв случай, никога и никъде не бива да се правят и опити дори за използване на терористи с цел решаване на собствени моментни политически, даже геополитически задачи".С едно изречение обясни външната политика на САЩ. Само се чудя на феновете на САЩ - наистина ли не разбират или се правят на неразбрали...А как се чувствате като съпортъри на тероризма?...