ЕС притисна Киев, плаши се от нова руска инвазия

Ако Украйна не се придържа към мира, Русия ще поднови агресията
27 апр 2015 21:39,
188
ЕС притисна Киев, плаши се от нова руска инвазия
Снимка: Reuters, архив

Германия и други ключови страни от ЕС оказват натиск върху Украйна да ускори изпълнението на Минското споразумение за примирие, опасявайки се, че ако това не стане, Русия ще получи нов претекст за подновяване на агресията, пише лондонският в. "Файненшъл таймс" в обширна статия.

Предупрежденията от Берлин, Париж и Лондон съвпадат с днешната среща на върха ЕС - Украйна в Киев, първата на високо равнище от началото на украинската криза преди една година. Делегацията на ЕС ще се ръководи от шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Последните изявления на европейски лидери показват желанието им за намаляване на напрежението в отношенията с руския президент Владимир Путин, дори ако това предизвика раздразнение в Киев, пишат авторите на вестника. Дипломатите на ЕС са съгласни, че проруските сепаратистите нарушават примирието много по-често от украинските сили, но призовават президента Петро Порошенко да спазва споразумението и по-конкретно да изпълни политическите му клаузи.

Според германски дипломати Киев следва да проявява повече стремеж към сътрудничество, защото "ако украинците не направят необходимото, руснаците винаги могат да подновят конфликта". Френският президент Франсоа Оланд пък по време на посещението на Порошенко в Париж миналата седмица му казал, че "единствената възможна линия на поведение е пълното изпълнение на Минското споразумение".

Във Великобритания, която по принцип следва по-твърдата американска линия спрямо Москва, висш служител, цитиран от вестника, е отбелязал, че Украйна трябва да изпълни своята част от Минското споразумение и "да не дава на Русия поводи за критики" срещу Киев.

Берлин е обезпокоен, че Киев протака изпълнението на политическите елементи от споразумението, по-специално от опитите му за отложи процеса на политическа децентрализация, настоявайки първо за провеждането на местни избори в контролираните от сепаратистите територии в Източна Украйна. Това е израз на нежеланието на Киев да предаде властта на лидерите на сепаратистите в Донбас, които не са признати от международната общност.

Евродипломати обаче казват, че макар Минското споразумение наистина да предвижда местни избори, то не изисква те да се проведат преди децентрализацията. Вестникът цитира Дмитро Кулеба - висш служител от украинското външно министерство, който отхвърля обвинението в протакане като "перфектно лицемерие". Според него Русия насърчавала представянето на нещата по този начин, докато в същото време продължавала агресията си.

"Файненшъл таймс" добавя, че германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер настоявал висшите представители на ЕС да възприемат по-помирителен тон към Москва и дори писал на Юнкер, призовавайки го да бъдат отчетени "руските опасения", свързани със споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна.

Вестникът припомня, че именно това споразумение бе в основата на разразилата се преди година и половина украинска криза. Изпълнението на споразумението бе отложено миналата година заради яростната руска съпротива с надеждата въпросът да бъде обсъден на тристранни преговори между Москва, Киев и Брюксел. Киев обаче не желае Москва да се намесва в едно, според украинците, двустранно споразумение. Москва пък предупреди Киев да не прибягва до едностранното му изпълнение. Сега Щайнмайер призовава за тристранни разговори, приканвайки Юнкер "да използва значителната гъвкавост, която споразумението предлага", отбелязва британският вестник.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слава Российской Федерации!
25
7
 
0
 
! Отговори
до шоп преди 8 години
Откъде знаеш тая дума укроп? :))
24
16
 
1
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
При всичко това Кадиров се отказа от поста на вицепремьер. Той не го интересува Русия. За него е важна Чечения. Тя е територия на Рамзан. И, разбира се, данък от Путин.
23
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа без Русия=на луксозен старчески дом,на някои хора взе да им светва
22
0
 
38
 
! Отговори
до 37 преди 8 години
До 37 АнонименНима си очаквал друго? ЕС си следва собствения интерес, а украинците като лапнишарани се полъгаха... ЕС има интереси в Украйна и в Русия и търси компромисното решение, което няма да е в полза на Украйна... а украинците си мислеха, че ЕС ще се противопостави докрай на Русия заради хохлите и техния национализъм... грешка! Бяха подкрепяни докато се скараха с Русия безвъзвратно... оттам нататък - кактовот стане с Украйна
21
0
 
25
 
! Отговори
шоп преди 8 години
Сега фашистите-укропи ще окрадат и разпродадат Украйна. А украйнският народ ще страда много десетилетия. И за всичко това са виновни гейвропейските политици и алчните хамериканци...
20
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 45Разбира се че разбрах. Запада признава че украинцитв нарушават примирието
19
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вие разбрахте ли нещо от по-горе написаното??за каква агресия става дума? каква е тая безкрайна антируска пропаганда??
18
22
 
1
 
! Отговори
май преди 8 години
Щом Путин да събори Кадиров, точно тогава ще кажа Путин е мъж. Сега той е хлапак.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако смешниците ЕС подкрепяха с твърда ръка суверенна Украйна въпреки Русия и кефовете и - то нямаше да оставят Порошенко сам сега! Русия губи колкото и те в конфликта - но те го започнаха и сега оставят Украйна сама в ла*ната...
16
19
 
1
 
! Отговори
Белло преди 8 години
Много ги е страх Украйна да не влезе в НАТО руснаците. Да държат Крим , че иначе отиде коня в реката.
15
2
 
6
 
! Отговори
20 преди 8 години
До СТРАНДЖАТАНе се безпокои, там не си намираш даже и ветераните, победили в онзи войната
14
0
 
40
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Много от западните анализатори в началото на конфликта прогнозираха,че след няколко месеца Русия ще се откаже да подкрепя опълченците.Тези гласове идваха най-вече от презокеанските ни партньори. Русия,обаче,устиска някак си,и сега ситуацията е патова. Санкциите вредят с еднаква сила и на ЕС,и на Русия.От това губят и от двете страни. Това - краткосрочно. Дългосрочно, САЩ са големите губещи - ЕС прозряха, че без Русия, САЩ ще ги изядат. Отделно, им натресоха и Гърция с фалшив кредитен рейтинг.
13
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа,САЩ и Русия,ще се оправят,ние ще бъдем,както винаги прецакани,заедно с Украйна и ще се чудим защо ги ручахме жабетата
12
2
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
Теорията на заговор беше остаряла.
11
5
 
1
 
! Отговори
Ноа преди 8 години
До ГробаряДа не си жив да видиш, кога ще ми го докарат. :)
10
30
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Имам чувството, че някои украински патриоти са приготвили изненада за 9-ти май на красная плосшчад...
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе някои са много наивни.Всичко е пари!Украина била суверенна държава и т.н.Абе хора света е мутри и пари бе!!!!Плащаш си и не те закачат!Ако не си платиш те палят!Защо ли вземе заем а?!Всичко сте видяли,ясно ви е вече от 90-те и днес пак някои вярват в дядо Мраз?!Осъзнайте се!!!!Мащаба е друг!
8
33
 
1
 
! Отговори
беко преди 8 години
Ще видите, след 9 май ще започна новата фаза на агресията на Русия.
7
57
 
5
 
! Отговори
Ноа преди 8 години
Украйна е суверенна държава , какви тристранни преговори? Украинския народ не иска да живее като *** а като европейците и това право си е тяхно! Дано им свърши газта на руснаците и всичкия нефт откраднат от Дегестан,Чечня,Татарстан,Приднестровието и другите республики! ЕС са шматки,да се съобразяват и бавят- бърз ход на споразумението- Украйна в ЕС! Жалка държава е Русия!