Плевнелиев подписа за всеобхватно партньорство с Южна Корея

Желаем да насърчим двустранната търговия и инвестиции, заяви президентът
14 май 2015 13:40, Елка Василева
29
Плевнелиев подписа за всеобхватно партньорство с Южна Корея
Росен Плевнелиев и Пак Гън Хе. Снимка: БТА

Съвместна декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство подписаха в Сеул държавният глава Росен Плевнелиев и президентът на Република Корея Пак Гън Хе в рамките на официалното посещение на българския президент в азиатската държава. Визитата съвпада с 25-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Корея, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
„Корея е приоритетен партньор на България в Азия. Желаем да насърчим двустранната търговия и инвестиции. Имаме много по-голям потенциал, българските продукти са много добре приети на азиатския пазар, а страната ни се ползва с отлична репутация“, заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента Пак Гън Хе.
 
Българският президент отличи стратегическите предимства на страната ни, която е разположена по пътя на стоките между Азия и Европа.

„Имаме най-ниските разходи за бизнеса и най-ниските данъци в ЕС. Бързо модернизираме инфраструктурата си, притежаваме висококвалифицирани специалисти и развити индустриални зони, гарантираме достъп до 500-милионен европейски пазар – всичко това е предпоставка за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество“, каза държавният глава.

Още по темата

Росен Плевнелиев допълни, че България е регионален лидер в Югоизточна Европа в областта на информационните и комуникационните технологии и покани корейските компании да се включат в първата иновационна екосистема в региона – „София тех парк".
 
Двамата президенти отбелязаха значението на образователния и културния обмен и посочиха успешното развитие на кореистиката в България и на българистиката в Южна Корея.

По време на пленарните разговори е бил отбелязан и големият потенциал в туризма, като от страната ни се очакват целенасочени действия на корейския туристически пазар.
 
Президентът Росен Плевнелиев обяви, че като член на ЕС България ще продължи активно да допринася за развитието на Стратегическото партньорство между ЕС и Република Корея. Държавният глава изрази и високата оценка и подкрепа за инициативите на президента Пак, насочени към мирното обединяване на Корейския полуостров.
 
На основата на изградените търговски отношения двете държави ще положат усилия да намерят по-ефективни начини за увеличаване на инвестициите.
 
България и Република Корея ще работят и за разширяване на сътрудничеството си в редица области като енергетиката, отбраната и отбранителната индустрия, науката, технологиите, земеделието, околната среда, образованието и културата. България има отличен опит в развитието на фундаменталните изследвания, а Корея е сред лидерите в приложните науки, посочи Пак гън Хе.
 
Двете страни също така имат сходно разбиране за развитието на глобалните процеси, подчерта корейският президент, която изказа благодарност за последователната българска подкрепа по въпроса за ядреното разоръжаване на Северна Корея и за опазването на мира и сигурността на Корейския полуостров.
 
По-рано в присъствието на президентите Росен Плевнелиев и Пак Гън Хе бяха подписани редица документи за двустранно сътрудничество.
 
Плевнелиев ще посети днес Центъра за иновации на компанията „Самсунг“ и Центъра за креативна икономика и иновации в Пангьо, който е средище на IT индустрията на Южна Корея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ТОЯ КЪДЕ СЕ БУТА НА КОНЯ В АСПУХА. В ЕВРОПА СЕ ПОИЗЛОЖИ СЕГА ТРЪГНА И В АЗИЯ ДА НИ РЕКЛАМИРА. И ТАМ ПРОВАЛ.
15
0
 
0
 
! Отговори
тих великан 681 преди 9 години
Браво!
14
1
 
8
 
! Отговори
Поредното ... преди 9 години
... всеобхватно партньоство.Що само ходи да се излага и говори глупости, и да го гледат каква е гола-вода.
13
0
 
15
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
С каква репутация ни се ползва страната и кои български продукти са добре приети на азиатския пазар бе Мистър Биин? Та ние си внасяме дори доматите от вън! Корейците да не са българи, че да ви се връзват на празните реклами на тебе и ***? Що не повозиш гостите в БДЖ-то?
12
0
 
9
 
! Отговори
Асеновец преди 9 години
Може да изнасяме *** за там...Нали Буда каза овците ни били мерцедеси....
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвместна декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство подписаха в Сеул държавният глава Росен Плевнелиев.....====Подписано е нещо за нищо, някога, но не сега! Такива мъгляви формулировки, целят само да оправдаят поредната му екскурзия с народни пари.
10
1
 
8
 
! Отговори
ПЛЕВНЮ, ПЛЕВНЮ преди 9 години
де си пъхаш гагата, като всички знаят че ти дърпат конците и са ти написали текста срещу РУСИЯ в УСА амбасадата
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
vzemete primer ot severna ekzekuzia s arteleriisko oradie.tova e partniorstvo....
8
1
 
7
 
! Отговори
Чекист преди 9 години
"Съвместна декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство" - Кажете ми, не ви ли избива на смях от тази глупост?
7
1
 
3
 
! Отговори
Мунч0 преди 9 години
До Анонимнико 15Предполагам, че си се объркал, ще ти се прости. Предполагам, че си млад и това може да ти се прости, но глупостите за кучета, смърти и Русия само изпълнен с омраза човек може да пише. Има факти и има и празни приказки изсмукани от пръстенцата. Та българофили сме и затова са толкова неприемливи всички тези пируети.
6
2
 
7
 
! Отговори
Мунч0 преди 9 години
Трият, трият нали на зелената *** трябва да се създаде медиен комфорт. С две думи гони си само неговите бизнес интереси - ит Тех парк и тинтири минтири. От години външно и президентската институция работят за тяхните си интереси, посланиците вместо да се грижат за създаване условия за взаимни партньорства и защита на българските граждани на съответното място се занимават с мишкуване и нищоправене. Това не е от вчера, но тези са върха. Така е приятели с низши форми на живот и съзнание
5
2
 
14
 
! Отговори
Ред арми преди 9 години
Плевнелиев подписа за всеобхватно партньорство с Южна Корея... Демек ще ги хванем за .... шлифера корейците
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да видим с какъв гаф е изложил държавата и в Южна Корея. В Монголия не пропусна да се изложи лично пред Далай Лама, заявявайки, че будисткия лидер никога не бил посещавал България, а Далай Лама дойде в България още през 1991-ва година...
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Plevneliev da se nauchi da igrae StarCraft vav vrazka s kulturniq obmen.
2
2
 
16
 
! Отговори
zeus преди 9 години
С една дума подписания документ няма никаква стойност и значение.
1
11
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
прекрасно