Путин спря със закон "нежелателни" чужди НПО

Затвор грози служителите на организациите
24 май 2015 08:37,
280
Путин спря със закон "нежелателни" чужди НПО
Снимка: Reuters, архив

Руският президент Владимир Путин подписа и обнародва закон, позволяващ на властите да забраняват чуждестранни организации в Русия, считани за "нежелателни" от страната, предаде вчера Франс прес, позовавайки се на изявление на Кремъл.

Законът, критикуван от защитниците на правата на човека, беше приет от двете камари на руския парламент във вторник и сряда. Той "предвижда, че дейността на чуждестранна или международна неправителствена организация може да бъде призната за нежелателна, ако представлява заплаха за конституционните основи на Руската федерация, отбранителните способности на страната или сигурността на правителството", се казва в изявление на руското президентство. Защитниците на закона го описват като "превантивна мярка", необходима след въвеждането на безпрецедентни санкции срещу Русия от страна на Запада заради украинската криза.

Чуждестранните неправителствени организации могат да бъдат забранени, а служителите им да получат затвор до шест години, или да им бъде забранено влизането на територията на Русия.

Законът позволява и блокирането на банкови сметки на тези структури. Руските организации, получаващи средства от сметнати за "нежелателни" организации, ще трябва да дават отчет за дейността си.

Правозащитните организации от своя страна подложиха на критика закона. "Амнести интернешънъл" го обяви за "последната глава в безпрецедентната репресия срещу неправителствените организации". Според тях формулировките са прекалено общи и позволяват злоупотреби.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
30
 
3
 
! Отговори
Искане преди 8 години
Желанието на цар Путин е да унищожи и последните зачатъци на опозицията в Русия. Който не ръкопляска на *** или изчезва или влиза в затвора. Това е демокрацията по путлерски. В ссср-2 може да има само едно мнение - на цар ***.
3
24
 
2
 
! Отговори
историк преди 8 години
Тоя успя за 10 години да на направи на пух и прах 200 години руска история да превърне Русия във фактор в Европа и я влачи упорито към Азия.
2
3
 
17
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 7За чуждестранни организации говорим, ***!
1
6
 
51
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Още един жесток удар от Володя по соросоидния скапан *** на соросоидната ***!