Молдова иска в ЕС, а не в орбитата на Русия

Президентът Тимофти: В Европа ще ни е по-добре!
Обновена: 27 май 2015 14:04 | 27 май 2015 07:25,
239
Молдова иска в ЕС, а не в орбитата на Русия
Снимка: Reuters, архив

Четирите милиона граждани на Молдова предпочитат да влязат в ЕС, вместо да останат в орбитата на Русия. Това заяви вчера в интервю за Асошиетед прес в Тирана молдовският президент Николае Тимофти, който участваше в срещата на високо равнище на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Молдовците жънат икономически ползи от по-тесните връзки и  безвизовия режим с 28-членния съюз, посочи Тимофти, добавяйки, че присъствието на Русия продължава да е фактор в бившата  съветска република, 24 години след като тя обяви независимост при разпадането на СССР през 1991 година.

"Не можем да отречем реалностите, които съществуват в  Молдова. Ние бяхме част от съюз, в който доминираше Русия", отбеляза той. "Но ние сме европейска страна и нашият народ има европейски аспирации", каза молдовският президент. По думите му в Молдова са разбрали, че могат да живеят много по-добре в европейското семейство, отколкото в който и да е друг политически съюз.

Проевропейското правителство на Молдова обаче разчита на подкрепата на комунистическата партия, която не одобрява бързите реформи, приближаващи страната към ЕС, отбелязва агенцията.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
4
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
Кажи го по- високо Домнуле,че на нашите политици им са запушени ушите. Тиквениците му мръсни, за Русия мечтаят ,а с долари западна кола купуват.
138
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ясно че ще искат с Европа, кой нормален иска да се занимава с русия.
137
12
 
2
 
! Отговори
Фен на Атака преди 8 години
До 194 и 195Всичко ще е наред когато ние първо ние сме наред! А Путинова Русия не е приятел с почти никой защото почти никой не и е приятел.А и неприятелите и са пълни калъфи! Беше приятел с Украйна и и продаваше газ и други ресурси на безценица, ама храни куче да те лае. Същото е и с България на която даде знак по време на олимпиадата в Сочи с картата на стара България, ама европейски изглупелият като Кристалина Георгиева български народ си помисли че е случайност, и не разбра намека.
136
2
 
6
 
! Отговори
Молдова преди 8 години
Как сказал мой сосед: Я повесил на дверь туалета наклейку- флажок Евросоюза- и теперь хожу в Евросоюз без виз
135
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
брей, тук чок адвокат на молдованците, а те гледат къде отиват румънците, не къде са се омотали и затънали българите.
134
6
 
8
 
! Отговори
Атанасов преди 8 години
Лика-прилика с нашите политици. Обичат да представят собственото си мнение или това, което им е натрапено, за мнение на целият народ.Сигурен ли е, че всички 4 млн. са съгласни с него?!
133
9
 
11
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Бедни и заблудени... Защо ли всички си мислят, че като влязат в ЕС и ще потекат потоци от пари и какви ли не хубавини...Ще си останете бедни и още по-гладни!Ще си останете трети сорт хора, безработни, но за сметка на това ще ви заливат с генномодифицирани храни, ще забравите вкуса на истинските плодове и зеленчуци, и за гроздето си ще забравите...
132
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 194: Ало, Атакиста, путинова Русия на кого е приятел !?....само внимавай да не пишеш глупости !
131
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До фен на атака. Ми кво от страх да не ни се разсърдят,да стоим при рашките ли.на тях ли да се ...Тогава всичко ще е наред.Егати мисленето.Кого сме предали рашките ли.Нямаме ли право да избираме каде да живеем.Или Да не ходя от Село в Града,Щото Ще Ми Се Разсърди СЕЛОТО.
130
10
 
9
 
! Отговори
Фен на Атака преди 8 години
Народи които в отношенията си с други държави са на принципа-"няма вечни приятелства има интереси" са ***. Такъв е българският, украинският и сега молдовският народ. Направо са смешни бедните държави които се тикат при богадите, с наивинитета, че те ще ги направят богати. И напълно си заслужават съдбата, за проститутското си поведение, която има и България след влизането и в ЕС! Русия няма да им прости на тези народи.А за българите като народ никой не е дал по-точно описание от Едуард Стърнс!
129
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украйна забрани със закон на руски военни да пътуват към Приднестровието преди 10 дни. Това много разлюти Путин, но ще трябва да се примири, защото ако не се подчини го чакат нови изключително тежки санкции които ще превърнат Русия в държава от 5-тия свят.
128
5
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Сърбите и те много православни и страшни славяни, ама имат латинска транслитерация официално. Докато ние (дето кутевци страдат, че губим идентичност заради ЕС) въвеждаме кирилицата като официална азбука в ЕС, чак и на еврото на кирилица пише. Абе направо кутев да вземе да си направи самоотвод от тролското председателско място, че каквото и да дрънка, все е детска игра да го опровергаеш
127
9
 
9
 
! Отговори
WTF преди 8 години
До До 180 - 182Кво рече? Русия втора в света по имигранти? Няма такъв смях....То всъщност Русия е първа по имигранти ама не към нея, а от нея. Населението на РФ намалява по-бързо дори от българското.
126
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що така тоя "руски мир" освен Путин и 86% оглупели руснаци както и шепа русофили в България никой друг не го харесва? Явно има нещо тотално сбъркано в него, въпреки неистовата му пропаганда, агитация и реклама от Путин и компания.
125
6
 
14
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Хаха... молдовците откриха топлата вода! Аз не съм чул някой да иска да е в орбитата на Русия. Вярно че има разни типчета, дето пишат платени коментари колко е хубаво в Русия, ама ако трябва да тръгнат нанякъде - ще подпалят директно към лошите Европа и Америка... хахаха. :)))
124
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредното ***, агент на ЦРУ и прислужник на Държавния департамент на САЩ бе въдворен на длъжността от която говори същите глупости, като наш Плювню.Те под един калъп са правени. Безгръбначни, без род и родина, готови да целуват подметки, ако им се плаща за това.Не ги интересува нищо друго освен личния им интерес и затова са готови майка си да продадат, камо ли да бранят интереса на родината и народа си.Тоя *** изобщо ми е чудно, че има нахалството да говори от името на народа, като нашия
123
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Прости" модовци, не искат путиновия "еФтин" газ, а искат в ЕС !
122
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И "юруш" контингента иска да цинкулира свободно в ЕС, но да е в "орбитата на Русия" .
121
9
 
5
 
! Отговори
До 180 - 182 преди 8 години
Знаеш ли, даже да се раководиш от гьобелсовата приказка, че една лъжа, повторена сто пъти ще стане истина, нищо няма да ти помогне. Повтаряй, повтаряй щуротиите си, нищо няма да постигнеш. Защото хората не са като тебе, ТЕ МИСЛЯТ, ЧЕТЪТ, АНАЛИЗИРАТ И ТОГАВА СИ ПРАВЯТ ИЗВОДИТЕ. Това че ти не отиваш в Русия, та тебе никой и няма да те покани. Виж, да миеш чинии и WC в еуропката - за това ставаш. А на Русия не и трябват прошляци. Тя и така е втора в света (след краварията) по имигранти.
120
6
 
9
 
! Отговори
ЧАР преди 8 години
О ДА !!! В ЕВРОПА ЩЕ СТЕ КАТО ГОЛО ДУПЕ В КОПРИВА...СТРАХОТНО Е...