Молдова иска в ЕС, а не в орбитата на Русия

Президентът Тимофти: В Европа ще ни е по-добре!
Обновена: 27 май 2015 14:04 | 27 май 2015 07:25,
239
Молдова иска в ЕС, а не в орбитата на Русия
Снимка: Reuters, архив

Четирите милиона граждани на Молдова предпочитат да влязат в ЕС, вместо да останат в орбитата на Русия. Това заяви вчера в интервю за Асошиетед прес в Тирана молдовският президент Николае Тимофти, който участваше в срещата на високо равнище на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Молдовците жънат икономически ползи от по-тесните връзки и  безвизовия режим с 28-членния съюз, посочи Тимофти, добавяйки, че присъствието на Русия продължава да е фактор в бившата  съветска република, 24 години след като тя обяви независимост при разпадането на СССР през 1991 година.

"Не можем да отречем реалностите, които съществуват в  Молдова. Ние бяхме част от съюз, в който доминираше Русия", отбеляза той. "Но ние сме европейска страна и нашият народ има европейски аспирации", каза молдовският президент. По думите му в Молдова са разбрали, че могат да живеят много по-добре в европейското семейство, отколкото в който и да е друг политически съюз.

Проевропейското правителство на Молдова обаче разчита на подкрепата на комунистическата партия, която не одобрява бързите реформи, приближаващи страната към ЕС, отбелязва агенцията.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До антиЕСАма другаде урбанизацията е естествен процес. А не зорлем да изкараш хората от къщата им и да ги набуташ в Люлин да ти бачкат в Кремиковци само и само да има пушещи комини. Да не говорим за неграмотниците, които 45 години са начело на държавата, че сега чак и наследниците им дундуркаме (ил по-скоро те нас)
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 112На мен ми е добре тук, в България 80% от народа са русофили. А ти си стягай сюткейса, тейквай си флайта и прав ти път в америка да миеш *** за 1000 долара заплата.
77
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само си спомнете -Национализацията-и си представете сега ако ви вземе държавата собственоста...При национализацията никой не взимал собствеността на хората. Взеха краденото на такива като Цветан Василев, Христо Бисеров, Ахмед Доган и още хиляди които за 25 години направиха милиони и милиарди без да са произвели нищо, без да са предприемачи, да развиват бизнес и производство, да създават работни места а само със спекулации и тъмни сделки.
76
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До128-ако си мързелив,и ***-да глад и мизерия./нормално-няма как да си с 8-ми клас и да искаш да си директор на ТКЗС/това можеше преди
75
3
 
4
 
! Отговори
до 112 преди 8 години
До АнонименБрее, то много хубаво било в Русия бе?! Аз ако съм на твое място направо стягам куфарите и заминавам за там! Какво правиш още тук? Айде прав ти път! И успех!
74
1
 
0
 
! Отговори
антиЕС преди 8 години
до Пешкоурбанизацията е световна тенденция независимо от обществения строй
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като връщаха'земята' през 90-те си спомням че така наречените,,комунисти,,първи бяха на опашките на поземлените комисий./дядовците им имали ниви/Но иначе пак врещят за комунизма
72
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПредложениеЗащото това е България, ***, а не Русия. И България е в Европа, а не Русия. И ние сме българи, а не руски ***. Схвана ли най-накрая?
71
4
 
4
 
! Отговори
antiES преди 8 години
на тогава ще цъфнете и ще вържете
70
3
 
6
 
! Отговори
Чудя се! преди 8 години
Значи стоя и се чудя, защо ли всички бивши съветски републики се стремят към ЕС, и гледат да се откопчат от Русия? Явно съм ***, защото не се сещам. Някой от плъпналите из форумите атакистчета може ли да ми обясни? Защото като ги слушам, начело с главния ***, излиза че бягат от хубавото. Тц тц, всички народи глупави бе?! Добре че е другаря Сидеров да им отваря очите!
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименА глад и безработица?
68
5
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Точно соца разказа играта на българското село - урбанизацията у нас стартира ударно 5 за 4 веднага след ВСВ, щото нали БКП трябва да има здрава стабилна основа (човешки ресурс), която да я крепи - т.нар. пролетариат, който в България не е голям процент. Заводи, фабрики само и само да има кой да "строи" капитализма. Междувременно ТКЗС и бачкане ангария на полето. Същевременно завършилите ВУЗ преразпределени - и изведнъж по 10 счетоводители и 5 фармацевти на село от 500 души
67
4
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 8 години
Ееех, добре че братята американци ни освободиха от руско робство и братята англосаксонци ни взеха в ЕС и сега живеем като европейци и лапаме банани. А преди само по нова година имаше банани и портокали и се чакаше на опашки за банани и портокала, а сега си лапаме бананите.
66
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** искат комунизъм,ама тяхното да си остане тяхно ,а не да стане общо
65
3
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Като им забранят да търгуват с Русия ще цъфнат и ще вържат като нас. На ЕС му трябват потребители , не производители.
64
3
 
2
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Българският манталитет е неподвластен на закони и ред!Българите сме най крадливото селско просташко племе!Руските енергийни корпорации използват ситуацията и чрез свои агенти и енергийни шамани удържат победоносен монопол и източват български финансов ресурс!Руските енергийни корпорации враг номер едно на България!!!Агент Матю Донахю!ЦРУ!!!
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само си спомнете -Национализацията-и си представете сега ако ви вземе държавата собственоста
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде стига с комун.пропагандата.А портокали и банани по нова година.А опашки и връзки за нормален телевизор/Велико Търново85 с японски кинескоп/А вноска за кола която чакаш 10години-и накрая Масквич 408велик.А мечта да получиш гражданство /не щеш да бачкаш в ТКЗС/ а искаш да живееш в град.А за национализацията на собствените ти имоти -нещо да кажете.-днес си си купил нива а утре власта ти я взима а...и ако не щеш доброволно...следва...
61
6
 
5
 
! Отговори
Предложение преди 8 години
до *** *** замърсяващи форума. Защо вместо да цапате форумите с антируска пропаганда просто не отидете в Америка (а, *** там не можете, там е забранено за ***) или в някоя страна в ЕС - Англия, Германия, Холандия да живеете като европейци с 5 хил евро заплати.
60
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е най-богатата страна на света. САЩ и ЕС се пръскат от яд, защото не могат да заграбят богатствата на Русия. Това не е Африка или индианци, това са руснаци и ще спукат от бой всеки, който иска да им ограби държавата.