Черният списък на Москва - лош знак за отношенията ЕС - Русия

Европа критикува списъка с 89 души, забраняващ им влизане в страната
Обновена: 30 май 2015 18:25 | 30 май 2015 18:22,
223
Черният списък на Москва - лош знак за отношенията ЕС - Русия
Снимка: Архив Reuters

Европейски политици днес отправиха критики срещу черния списък с 89 души, на които е забранено да влизат в Русия,  предаде ДПА.

Москва отказа на няколко европейски политици да посетят Русия през последните месеци, позовавайки се на конфиденциален черен списък на лица, на които е забранено да влизат на руска територия, но не даде информация за списъка.

Вчера обаче започнаха да се появяват подробности, няколко дни след като Русия отказа да пусне в страната германския депутат Карл-Георг Велман, който е известен критик на действията на Русия в украинския конфликт.

Още по темата
Велман е председател на германско-украинската парламентарна група и експерт за Русия от страна на управляващия Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел в парламентарната комисия по външните работи.

"Взимаме под внимание, че руските власти са решили да споделят списъка", каза днес външнополитическа говорителка на ЕС. "Нямаме никаква друга информация за законовата основа, критериите и процеса", добави тя.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че списъкът няма да подпомогне усилията за уреждане на "упорития опасен конфликт" в източната част на Украйна. "Не мисля, че е особено умно дори да се изрича такава забрана за влизане", коментира Щайнмайер в източния украински град Днепропетровск.

Берлин поиска обяснения от Москва, съобщи външното министерство, добавяйки, че хората в списъка имат право да знаят защо са били включени, за да могат да предприемат съответните правни действия.

В списъка влизат осем граждани на Германия - депутатът в Бундестага от ХДС Карл-Георг Велман, заместник-председателят на фракцията ХДС/ХСС в Бундестага Михаел Фукс, евродепутатите от Зелените Ребека Хармс и Даниел Кон-Бендит, генералният секретар на Съвета на министрите на ЕС Уве Корсепиус, държавният секретар в министерството на отбраната на Германия Катрин Зудер, членът на ХСС Брент Поселт и командващият ВВС на Германия генерал-лейтенант Карл Мюлнер.

Включени са също бившият британски вицепремиер Ник Клег, бившият еврокомисар по разширяването Щефан Фюле и френският интелектуалец Бернар-Анри Леви, както и високопоставени европейски военни.

В руския черен списък са и двама бивши министри на външните работи на Дания - Пер Стиг Мьолер и Лене Есперсен, а също и ръководителят на военното разузнаване Томас Аренкил и лидерът на крайнодясната Партията на датчаните Даниел Карлсен. Датският премиер Марк Рюте потвърди наличието на списъка.
 
"Ние отхвърляме този подход на Москва и вече уведомихме за това", отбеляза Рюте в Хага.

"Този списък не е добра новина за отношенията между ЕС и Русия", коментира евродепутатът от Зелените Ребека Хармс. Той е насочен срещу политици, които водят кампании за Украйна и за човешките права, демокрацията и гражданското общество в Русия, добави тя.
 
"Очевидно (руският президент) Владимир Путин вижда в откровените критики срещу авторитарния си подход заплаха за своята власт", отбеляза още Ребека Хармс.
 
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
16
 
! Отговори
Язе преди 8 години
ЕС очевидно страда от амнезия и не помни как той пръв въведе забрана за руски длъжностни лица. Също така ЕС явно се смята за безгрешен и недосегаем, но най-много го бива да ***. Да сте чули руснаците да реват за забраните на ЕС ? Няма и да чуете, но "демакратите" ще надуят ушите на целия свят и пак няма да си направят равносметка защо стана така.
66
17
 
1
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
КАКЪВ ЧЕРЕН СПИСЪК БЕ ?! ТОВА НАПРАВО Е БЯЛ СПИСЪК ВСЕ ЕДНО ТИ ЗАБРАНЯВАТ ДА ВЛЕЗЕШ В СТРАНА ПРИЛИЧАЩА НА ЕТИОПИЯ ! ПУТИН НАПРАВО ИМ ПРАВИ ДОБРО НА ЗАПАДНИТЕ ПОЛИТИЦИ !
65
0
 
19
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
ЕС направи черен списък, но разбира се Русия няма право да прави черен списък.Гейска логика.
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поведението на ЕС на ущипана мома е леко неадекватно и арогантно.Да не би да искат Русия да обърнат и другата буза??Лавров им го каза много ясно: -За руските танкове виза за Европа не им трябва.
63
0
 
4
 
! Отговори
иликтутатъ преди 8 години
Уффф, малко четох форума. Отде тЪз Умразъ, кви сЪ тез УтклУнения, к'во бсп и атака намесвате бре......?Мислим дека че У светО, требе да има равнопоставеност (леле к'ва думичка знам). Мислим тоже, че от "дърляне" и "пяна" и "обиждане", файдЪ немЪ. "Капитълизъмъ" гАт забранИ (по списък) даде ли обяснения? Пъ то рашките от'де сЪ се научили? Ай двойния "стандарт" да си го сърбат (и нашего брата) покрай "Них", щом сЪ е фАнал на туЙ валсуване. Не Ли?
62
3
 
1
 
! Отговори
ne e anekdot преди 8 години
Predi 1989 g popitali edna poetesa ( ruskinia) "ako otvorqt granicata kakvo shte napravish ". Shte se pokateria na nai blizkoto durvo ( za da ne q pregazqt bqgashtite )- otgovorila jenicata.
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do kalinka -Kalinkeeee, ama ti si mai "golyama kalinka.
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 86Виж му фамилията "Леви" и си прави сметка какъв е и за кво се бори...
59
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 65Крим не беше анексиран ве, *** !!! Проведе се референдум, ама не като изборите в България или в САЩ за черни маймуни и Буш. Хората си казаха желанието. Сега са 10 пъти по-доволни, работя с руснаци, които са от Крим и мнгоо добре знам.Украинците не са руснаци точно толкова, колкото македонците не са българиАйде у лево към Берлин, на гей-парад
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
френският интелектуалец Бернар-Анри Леви....Интелектуалец!?! Боже мой...
57
1
 
17
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Василееев, фашкия ти е мозъкът ***!Ако някой, когото не понасяш, поиска да влезе в дома то, ще го пуснеш ши?И ще му се обясняваш ли защо?Тук нещата не са за русофили и русофоби.Ама ти няма лал да го вденеш това, щото Сорос ъи е отворил много обществото и ти е затворил очите!
56
0
 
1
 
! Отговори
вв преди 8 години
откъде знаеш за москва те българи всичко направиха и затова мизерия навсякъде ***
55
0
 
16
 
! Отговори
аа преди 8 години
ес изобщо да не идват в русия
54
1
 
25
 
! Отговори
аа преди 8 години
преди глупова демокрация ваши бащи къде бяха на работа в русия а сега не ви харесва тази страна гледайте каква мизерия тук пълно с просяци
53
0
 
31
 
! Отговори
99 преди 8 години
До Анонимен 72Ей сега ще ти повярваме на глупостите, че България е платила 35 тона злато на Русия. Тия 35 тона от къде ги взе бе, гольо? Османската империя ли ти ги завеща? Тогава ти си нямал нищо - ни държава, ни администрация, ни армия, ни банка - от къде злато бе, гольо? Всичко това дето го написах по-горе Русия ти го създаде за Бог да прости, даже и сградите в центъра на село София и църквата Александър Невски ти построи. Черен неблагодарник!
52
0
 
6
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
До Василев САМИ ЩЕ СИ ГО СЪЗДАДАТЕ.И САМИ ЩЕ СИ ГО ВКАРВАТЕ.АЗ ПОЧИТАМ И УВАЖАВАМ МОИТЕ ПРЕДКИ И ИСТОРИЯТА СИ ОТ МИНАЛОТО СИ ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА БЯГА.АМА ТИ ПРОДАДЕ ЛЕВСКИ ЗА ТРИ ЕВРОПЕЙСКИ ГАЛАГАНА.МИСЛЯ ЧЕ МЕ РАЗБРА.ПРИЯТЕЛ ЖИВЕЯ И РАБОТЯ ВЪВ МОСКВА.АЗ СЛАВА НА БОГА.ТОПЯ СИ КРАКАТА НА СОЗОПОЛ 1 М.И ГЕЙЗЕРИТЕ В ВЕЛИНГРАД 1 М.ОСТАНАЛОТО НЕ МЕ ИНТНРЕСУВА КАК КАЗВА РУСНАКА МНЕ НАПЛИВАТ ЧЕ ГЛАДУВАТЕ.НАЦИЯТА БГ Е МНОГО ЗНАЕЩА НА ВАС НЕ ТРЯБВА ИНТЕРАСА НА НАРОДА А НА ПОЛИТИЦИТЕ
51
1
 
11
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
До АнонименС ТАЗИ ГЛЕДНА ТОЧКА И СЪС ТОЗИ ДЕВИЗ.ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ ГЛАДНИ И БОСИ .ЗАЩО ББ МОЛИ САЩ ЗА 7 МИЛЯРД ЗА БЕЛЕНЕ.ЗАЩО СПРЯХА СТРОИТЕЛСТВОТО.ПО ЗАПОВЕД НА ЧЕРНАТА ***. НАЙ ГОЛЕМИЯТ БИЗНЕС Е В МОСКВА И ЛУШКОВ КАЗА НА ИВАН КОСТОВ В МОСКВА ИМА 9 МИЛЯРДА ДОЛАРА ЕЛА ПО ТЪРГОВСКИ ПЪТ ВЗЕМИ ГИ НЕ ВИ ТРЯБВА РЕКЛАМАОБЕЩА И НЕ СЕ ВЪРНА ОБЪРНА ГРЪБТРЪНА КЪМ ЗАПАД.А СЕГА НЯМА ЗАКАВО ДА ПЛАЧИТЕ ЧЕ СТЕ ГЛАДНИ НЯМА ЗА КАКВО ДА СЕ ПАЛИТЕ ЖИВИ ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ИЗДЪРЖАТЕ СЕМЕЙ СТВАТА
50
0
 
11
 
! Отговори
до 68Василев преди 8 години
Пак сте злоупотребили с ракията преди вечеря.
49
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаеме, че еврогейците са лецемери, но чак пък толкова да не разбират от дипломация .. Техния черен списък да не би да беше добър знак за отношенията ЕС/РУС.Кой ги кара да го правят, след като знаят че по-късно ще има реципрочен отговор.Лошото е че българите пак сме на страната на губещите и лицемерите. Не ние народа , а офицалните власти само, но пак боли
48
2
 
21
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
О ЧЕРНО МОРЕ ТРИ ДНИ И НОЩИ СЕ БИХА ЕВРОПЕЦИ ЗА ДА ДАДАТ КРИМ НА НАТО.МЛАДИ НАТОВЦИ АКО ЩЕ КЪЗИ СИ ДА ДЕРЕТЕ КРИМ Е РУСКИ БИЛ Е РУСКИ И ЩЕ Е РУСКИ САНКЦИИТЕ НА САЩ И ЕС БЯХА СМЕШНИ ЕВРОПЕЕЦИ ГЛАДУВАТ ОТ САМИТЕ СИ САНКЦИИ.А СЕГА СЕ ЧУДИТЕ.КАТО ВИ САНКЦИОНИРАХА. А БГ КАКВО ГО ОЧАКВА ЕДИН БОГ ЗНАЕ.ЗА ТОЗИ ГАЗ СЛЕД 2019 ГОД ЩЕ ЧАКАТЕ ГАЗ ОТ АЗЕРБЕДЖАН .ИЛИ ОТ САЩ.КАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ЩЕ СИ ГОВОРИМ ПУТИН ГОТВИ ДЕБЕЛИЯТ СИБИРСКИ ЗА ИСТОЧНА ЕВРОПА ЗА ПРОДАЖНИЦИТЕ КОИТО СИ ПРОДАДОХА ИСТОРИЯТА НА НАТО