Черният списък на Москва - лош знак за отношенията ЕС - Русия

Европа критикува списъка с 89 души, забраняващ им влизане в страната
Обновена: 30 май 2015 18:25 | 30 май 2015 18:22,
223
Черният списък на Москва - лош знак за отношенията ЕС - Русия
Снимка: Архив Reuters

Европейски политици днес отправиха критики срещу черния списък с 89 души, на които е забранено да влизат в Русия,  предаде ДПА.

Москва отказа на няколко европейски политици да посетят Русия през последните месеци, позовавайки се на конфиденциален черен списък на лица, на които е забранено да влизат на руска територия, но не даде информация за списъка.

Вчера обаче започнаха да се появяват подробности, няколко дни след като Русия отказа да пусне в страната германския депутат Карл-Георг Велман, който е известен критик на действията на Русия в украинския конфликт.

Още по темата
Велман е председател на германско-украинската парламентарна група и експерт за Русия от страна на управляващия Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел в парламентарната комисия по външните работи.

"Взимаме под внимание, че руските власти са решили да споделят списъка", каза днес външнополитическа говорителка на ЕС. "Нямаме никаква друга информация за законовата основа, критериите и процеса", добави тя.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че списъкът няма да подпомогне усилията за уреждане на "упорития опасен конфликт" в източната част на Украйна. "Не мисля, че е особено умно дори да се изрича такава забрана за влизане", коментира Щайнмайер в източния украински град Днепропетровск.

Берлин поиска обяснения от Москва, съобщи външното министерство, добавяйки, че хората в списъка имат право да знаят защо са били включени, за да могат да предприемат съответните правни действия.

В списъка влизат осем граждани на Германия - депутатът в Бундестага от ХДС Карл-Георг Велман, заместник-председателят на фракцията ХДС/ХСС в Бундестага Михаел Фукс, евродепутатите от Зелените Ребека Хармс и Даниел Кон-Бендит, генералният секретар на Съвета на министрите на ЕС Уве Корсепиус, държавният секретар в министерството на отбраната на Германия Катрин Зудер, членът на ХСС Брент Поселт и командващият ВВС на Германия генерал-лейтенант Карл Мюлнер.

Включени са също бившият британски вицепремиер Ник Клег, бившият еврокомисар по разширяването Щефан Фюле и френският интелектуалец Бернар-Анри Леви, както и високопоставени европейски военни.

В руския черен списък са и двама бивши министри на външните работи на Дания - Пер Стиг Мьолер и Лене Есперсен, а също и ръководителят на военното разузнаване Томас Аренкил и лидерът на крайнодясната Партията на датчаните Даниел Карлсен. Датският премиер Марк Рюте потвърди наличието на списъка.
 
"Ние отхвърляме този подход на Москва и вече уведомихме за това", отбеляза Рюте в Хага.

"Този списък не е добра новина за отношенията между ЕС и Русия", коментира евродепутатът от Зелените Ребека Хармс. Той е насочен срещу политици, които водят кампании за Украйна и за човешките права, демокрацията и гражданското общество в Русия, добави тя.
 
"Очевидно (руският президент) Владимир Путин вижда в откровените критики срещу авторитарния си подход заплаха за своята власт", отбеляза още Ребека Хармс.
 
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
19
 
2
 
! Отговори
дреме им преди 8 години
Те пък се скъсали да ходят там, но е нормално да искат обоснование. Както те поясняват защо не пускат руските.
46
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 64Да ти напомня ли че Косово си е Косово,а Крим е вече Русия...
45
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
значи черния списък на ЕС беше хубав знак, а черния списък на Москва е дош знак?значи за Косово може, за Крим не може?ееее, то бива лицимерие и лъжи, ама чак до там и всеки ден..... ха-ха-ха, мислите , че ви вярваме ли ?
44
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
54 Славянче прав си така е но кой знае колко голяма разлика между 1776 и 1721 няма , вярно по стари са безспорно но не толкова много . А иначе и двете Велики сили са страшно далеч от нашата българска древност и особено Русия би трябвало шапка да ни сваля защото благодарение на българските монаси и книжовници са започнали да се цивилизоват , наблягам на започнали защото разбира се не сме им дали всичко но началото е било наше Одисей 1
43
4
 
2
 
! Отговори
до циника преди 8 години
"Изобщо, това е някакво ала македонско напъване за доказване пред някого, когото хем отричаш, хем изпитвайки неистовото желание да получиш признание от него, ти сам поставяш на пиедестал"Отношението на Путин към Европа ли визираш? Подходящо сравнение, хареса ми!
42
3
 
1
 
! Отговори
do slavyanin преди 8 години
do 55 Kogato brat- brata e ubival , Tozi e stoyal v taina kvartira s "muja " si ( Zinoviev).Posle se prehvurlya I na Trocki.
41
0
 
12
 
! Отговори
до 55 от славянин преди 8 години
Този гей обаче не е ходил на гейпаради и не е бил омъжен , ако си забравил!?
40
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do Slavyanin 34 - Ako si zabravil ( a moje I da ne znaesh ) , da ti pripomnya : V centura na Moskva ima Muzei na edin Gei I ve4e 90 godini e tam.
39
0
 
12
 
! Отговори
до 52 от славянин преди 8 години
Ами то преди два века и нещо и ''башдемокрацията'' не е съществувала като държава на картата на света!
38
3
 
28
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Фактът че някои от пишещите тук ''демократчета'' изпадат в неприкрита истерия показва че Путин пак им е вкарал Големият Сибирски отдолу до сливиците без вазелин и те затова хриптят задавено! А иначе всяка уважаваща себе си нация и държава никога не би се подчинила на диктата на атлантическите п.дали, и хубавото е че тези нации и държави с година на година стават все повече! Единствено източноевропейските прошляци все още се гъзят със широко разтворени бузи на атлантическите п.дали!
37
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руски език също така не е имало преди езиковата реформа на Петър Велики имало е литосвки/ белоруски , украински и угро - фински и на практика в Москва са говорели на угро-фински но се е наложил заради старобългарката църковна книжнина украинския и в тази амалгама се е получил руския език Одисей 1
36
5
 
34
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Каквото повикало такова се обадило ,западните клошари да не подскачат ,като очипани булки!Значи те могат да си измислят някви неадекватни санкции ,а Русия не , е тва вече на нищо не прилича тяхното,то бива бива наглост и безочие!
35
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин беше изгонен от G8 като мръсно коте и сега с този "черен списък" показва само жлъч и безсилие до умопомрачение
34
0
 
20
 
! Отговори
Горо преди 8 години
"Датският" премиер Марк Руте не е датски, а холандски, ***!
33
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Das Wort Moskowien wurde ab dem 14. Jahrhundert bis zu Peter dem Großen in Europa für Russland verwendet, die Russen nannte man Moskowiter.-------------------------Превод от немски Терминът Московия за Русия се използва в Европа от 14 век до Петър Велики , а руснаците са се наричали московчани Одисей 1
32
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
:) Тия що вият ? Нали твърдят че и без това Русия е след третия свят по икономика? или това не е баш така? :)
31
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 45 на практика от царуването на Иван Грозни можем да говорим за руско царство ,а чак при Петър Велики в 1721 официално държавата е кръстена Русия и от тогава насам картографите не я пишат по картите като Московия Одисей 1
30
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може ли някой от русофилите да ми каже какво европейско вижда в църквата Св Василий Блажени на снимката . Аз виждам шарени кули и камбанарии като мюсулмански тюрбани. И още нещо нали знаете кога и защо е издигната тази църква във всеки случай нев чест на българо-руската пърдон българо-съветската дружба .Одисей 1
29
1
 
3
 
! Отговори
33 преди 8 години
До До до 19 0т 15 25ей човече кой ти говори или по точно пише за руско освобождение а казваш че си инженер в какви приключения се вкарваш сам специалист с в някаква област браво дерзай в тази насока но не забравяй че около теб навсякъде има също хора не си само ти дано си ме разбрал :)
28
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Параноята на КГБ ченгетата е неизлечима.