Меркел готова да спаси Ципрас и срещу една реформа

Германия предлага гъвкава сделка за помощ
Обновена: 11 юни 2015 07:12 | 10 юни 2015 22:19, Бойчо Попов
32
Меркел готова да спаси Ципрас и срещу една реформа
Снимка: Reuters

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел може да се задоволи, ако  Гърция се ангажира с най-малко една икономическа реформа, поискана от кредиторите, за да се отключи възможността за блокираните засега спасителни средства, твърдят двама души, запознати с позицията на Германия и цитирани от Bloomberg.

Германците публично все още настояват за целия пакет от мерки, който включва по-високи данъци, продажби на държавни активи и по-малко щедри пенсионни обезщетения, но те могат да се задоволят първоначално и само с ясен ангажимент от страна на гръцкото правителство за останалите мерки, за да се отключи помощта, казват източниците, които са поискали да не бъдат идентифицирани.

Докато програмата за помощ за Гърция изтича на 30 юни и засега няма изгледи за сключване на сделка, коментарите отразяват повече германската гъвкавост, отколкото показват публичните изявления на правителството. Меркел и френският президент Франсоа Оланд може да проведат по-късно днес разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас в кулоарите на Срещата на върха на Европейския съюз, за да се опитат да пробият безизходицата.

„Ако има желание, ще има и начин да се случи“, заяви Меркел пред репортери при пристигането си в Брюксел. „Целта е да запазим Гърция в еврозоната“.

Все пак тя подчерта, че Ципрас пръв трябва да покаже такава готовност, посочва AFP. Меркел обаче припомни, че преговорите за гръцкия дълг трябва да продължат с трите институции - ЕС, МВФ и ЕЦБ.

Меркел е на мнение, че Гърция трябва да спазва споразумението, сключено през февруари с партньорите от еврозоната, което даде на премиера Алексис Ципрас допълнителни четири месеца да направи икономическите реформи, нужни за отпускане на последния транш от 7,2 милиарда евро, припомня агенцията. Германският канцлер не е оповестявала публично подробности за възможно споразумение, но е казвала, че каквито и мерки да вземе Ципрас, те трябва да имат резултат, за да стане по-поносимо гръцкото дългово бреме.

Още реакции по темата четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало г-жа Меркел не падайте толкова ниско, бъдете ама малко по-твърди
21
4
 
3
 
! Отговори
вервай си преди 8 години
Меркел пудел на американска каишка. Подслушвана от ЦРУ, подигравана от германците се надява да си изкара мандата и да пее американската песен. От нея нищо не зависи. Германците ще плащат на гърците до последно, за да не завие Гърция към Русия. Така искат САЩ от окупирана Германия. Другото са глупости.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дай малко пари на някого и ще си имаш длъжник. Дай на същия човек или държава 200млрд. и той ти става съдружник когото не можеш да оставиш да фалира.
19
2
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
добра женица е танте меркел, на младини сигурно е било достатъчно да и се примолиш че си на сухо цели две седмици и ще ти помогне.
18
2
 
7
 
! Отговори
БРАТОВ преди 8 години
НАС НИ СПАСИХА ОТ СОЦИАЛИЗЪМА ИНИ НАТИКАХА В ТРЕТА ГЛУХА ,ОТ КЪДЕТО ИЗЛИЗАНЕ НЕМА,САМО ЧРЕЗ ВЕЛИКО НАРОДНО В.......ТАНИЕ.ИНАЧЕ ЩЕ СИ СТОИМ В ТРЕТА ГЛУХА,ДОКАТО ИЗМУЧАТ И ПОСЛЕДНАТА КАПКА НАРОДНА КРЪВ.ТОВА Е РОБСТВОТО,СЪВРЕМЕННОТО ДЕМОНКРАТИЧНО РОБСТВО.БРАВО НА КИПРАС.
17
4
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Спасява собствения си ***, тази поклонничка на нудистките плажове и комсомолските събрания. Щото един фалит на Гърция, ще се окажи голяма хапка за немските банки!
16
8
 
11
 
! Отговори
98201 преди 8 години
До Блокиран в ДневникТе верно са шах, ама след 2 хода Ципрас е мат, а Гърция десетилетия назад в икономическо отношение.
15
7
 
22
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Ципрас е играч - използва напечените отношения между ЕС и Русия, за да си извоюва парите.Ако не дадете пари - отивам с Русия.И в този момент Германия и ЕС са в шах.За съжаление такива "сложни" игри не са по силите на нашия политически мозък...Нашите знаят само мисионерската поза.
14
5
 
20
 
! Отговори
майорски преди 8 години
До tsotsomanski53Щото ония отвъд океана ..където отидиха да спасяват все огън и жупел оставиха ...която държава дойдоха да съветват как да се оправи все в ред я вкараха ..или народа и избяга по чужбина и икономиката и се разруши ...или война и разцепление...Украйна е последнит пример ...Сещаш се за кого ти говоря ...за сегашният ни по голям брат ....американеца..Когато големия ни брат беше Руснака ...сякаш не бяхме толкоз зле колкото сега ...
13
21
 
6
 
! Отговори
tsotsomanski53 преди 8 години
До Анонимен 2Да не дава Господ Путин да те спасява! :D
12
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Che a spasavat zachoto ako Garcia izleze ot EC toi se razpada.Tova taka ili inache che stane prosto e vapros na vreme
11
8
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Меркел спасява Ципрас - дрън-дрън ярина - спасява себе си и банките кредиторки на Гърция - щот при фалит на Гърция банките кредиторки - основно германски и френски - духат супата - аре аман от "спасители" дето се опитват да спасяват себе си ...:)))
10
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мотаят гърците докато фалират. После ще им е лесно.
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
This is sparta!!!
8
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То на тях не им пука много. Вече даже отказват да говорят с крадливия комунист.
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е гръцка пропаганда. Вижте новините - споразумения няма каза Юнкер.
6
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е че меркел се крепи на Ципрас, затова к'вото каже гръкът!
5
13
 
26
 
! Отговори
Ганьо преди 8 години
Ципрас е истински държавник ... изцеждащ докрай възможностите, които му дава реалността, за да спази предизборните си обещания и да облегчи живота на гърците!Каквото и да се говори за Ципрас, знам само едно - ако на негово място беше някой от нашите продажни, гнусни бастуни (независимо от цвета ... то реално нямат и цвят) , досега да са приели безусловно всяко искане на т.н. "кредитори" (мошеници, гледащи собственият си личен интерес) и да са го нахлузили четвъртит на собственият си народ!
4
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отдавна е ясно, че ще се навият и на нито една реформа на края само и само да запазят Гърция в Еврозоната. Всичко друго бяха празни приказки. Балонът е спукан така или иначе.
3
10
 
18
 
! Отговори
Клоун преди 8 години
Ха-ха, циииирк и бясна палячовщина! Ще снасят неограничено за Ципрас!Поредно унижение за Меркел и кредиторите, поредна подигравка - представям си ехидния кикот на Гърка, мухаха!Хвърлят ни прах в очите с това за големите отстъпки, направени от двете страни, кристално ясно е, че ще хранят гърчолята до дупка - като кукувиче!