Гръцките банки затварят до 6 юли от утре

Ще се въведе и дневен лимит за теглене от банкомати
Обновена: 29 юни 2015 08:08 | 28 юни 2015 22:15,
122
Гръцките банки затварят до 6 юли от утре
Снимка: Reuters

Гръцките банки няма да отворят утре и ще останат затворени цяла седмица - до 6 юли, реши правителството в Атина след заседанието на Съвета по финансовата стабилност, съобщи електронното издание "Прото тема", цитирано от ТАСС и БТА.

За затварянето на банките съобщи и шефът на "Пиреус банк" Антимос Томопулос след заседанието.

Ще приемем всички необходими мерки, за да избегнем проблеми", посочи финансовият министър Янис Варуфакис след заседанието. По-късно тази вечер се очаква и заседание на правителството, на което ще бъде определен дневен лимит за теглене на суми от банкомати.

Още по темата

Затворена ще остане утре и атинската фондова борса, съобщи Ройтерс, цитирайки финансов източник от индустрията.

На излизане от заседанието на съвета журналистите запитаха Варуфакис дали ще бъдат наложени ограничения и мерки за контрол върху капиталовите потоци.

"Това е въпрос, който ще трябва да проработим тази нощ със съответните институции тук, в Гърция, и с Европейската централна банка във Франкфурт", отговори той.

Финансовият министър и гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас казаха, че ще има съобщения след късното заседание на правителството.

До тези драматични решения се стига, след като международните кредитори на Гърция отказаха да продължат срока на спасителното финансово споразумение, изтичащо на 30 юни.

Атина фактически прекъсна преговорите, като ги обвини, че искат да поставят Гърция на колене, и изненадващо обяви референдум на 5 юли, на който гръцкият народ трябва да се произнесе одобрява ли предложенията на кредиторите. Правителството на премиера Алексис Ципрас посъветва гърците да гласуват с "Не", което още повече ядоса кредиторите, и те отказаха да продължат преговорите дори само до референдума, както Ципрас поиска. Това изправи Гърция пред непосредствен фалит.

Пред банкоматите в Атина през целия днешен ден се извиваха дълги опашки за теглене на пари, а Гръцката централна банка заяви, че полага "огромни усилия" да зарежда машините. Ако обаче ЕЦБ във Франкфурт реши да прекрати спешното рефинансиране на ГЦБ, а оттам и на останалите гръцки банки, финансовият колапс ще избухне с пълна сила, посочват експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
6
 
! Отговори
Di преди 8 години
Има голяма разлика между ГРЪЦКИТЕ БАНКИ и БАНКИТЕ В ГЪРЦИЯ. Просто е нелепо да се пише такова заглавие!
56
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците се оказаха изключително глупав народ.
55
12
 
15
 
! Отговори
Сафридис преди 8 години
Варуфакис кацнакис на еуропеакис куракис и сега само fuckis-fuckis. Ohi, ohi, охи
54
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ситуацията с гърците е все едно да дадеш на грък хиляда евро заем, а той вместо да ти ги върне да иска още и да предлага да почне да ти дава обратно по едно евро на месец, за да не си наруши стандарта на живот. Колко точно ще го търпите такъв?
53
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега вместо малко по-високи данъци и такси, гърците ги чака брутален колапс.
52
25
 
13
 
! Отговори
BG преди 8 години
До АнонименИ България ще отиде на кино. Какво си мислите?! Знаете ли колко българи работят в Гърция и на тези пари разчитат още 4-5 човека от семействата им, които са тук в България?! Като останат без работа, пари и се върнат, ще има бунтове и сътресения при нас. Отделно от това, Гърция ще отсвири всякакъв контрол и ще тегли майната на всичко, т.е. половин милион емигранти/бежанци безконтролно ще тръгнат насам през границата и ни е спукана работата.
51
1
 
4
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
А иначе те са богати
50
1
 
2
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
До П. Петров. Днес заемите на гърците са трохи в сравнение на тези от 80 - 90 години. Тогава близо 80% от дълговете отиваха за военен арсенал. Именно за това гърците претендират че цифрата 350 милиарда ги ощетява и трябвала да е мах. 80.
49
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идва ред на бурканбанк, пирамидите и фалшиво евро. Български банки и фирми, отпуснали заеми на гърци също ще изгорят. Български работници и пенсионери в Гърция също остават без пари и ще трябва да бягат.
48
5
 
16
 
! Отговори
Чипрас преди 8 години
СИРИЗА и Ципрас са творение на гръцките корабовладелци, които са налапали 80% от кредитите на Гърция. Сега играят за да не ги върнат. Нещо като нашите кредитни милионери. Като фалира гърция, драхмата ще е едно към 1000. Да ви напомня нещо това? Сега Ципрас играе руска рулетка. Мъртвият ще е само Гърция и гърците. Ниархосите и Онанасисите пият по уиски за бог да прости Гърция. Ако Путин му се хване да го спасява, отива и той. Но Ципрас ще е милионер....мъртво пиян от кеф.
47
4
 
26
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Вината на Ципрас е, че е същия като предните-популист. Прекомерната социалност води до мързел, ниска производителност, дългове и много повече мизерия за всички. Изпитали сме го на наш гръб - след 45 години социализъми 10 години разграбване сметката дойде при Виденов.
46
0
 
32
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Трънки за въоръжаване, бюджета им за армията е от 2 до 4 милиарда долара годишно, което е нищо в сравнение със социалните разходи и разходите за заплати на държавните служители.Причината за гръцкия дълг е яко крадене, шуробаджанащина и замазване на очите на простия народ с безумно щедри социални политики.Гръцките политици теглят заеми, канят всички гърци на таверна, власт имащите си разделят по някоя пачка с приятели , изнизват се по терлици и оставят сметката да я плащат ***.
45
8
 
9
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
И сега гърците пак са на грешен път. Приближават се към IMF (МВФ) а тази организация е като торба без дъно. Плащаш плащаш и все си длъжник
44
0
 
5
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
До Кълвач......Абе, кат си казал- да караме на ред. Да няма обидени, нали така?
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГРЪЦКИТЕ БАНКИ В БЪЛГАРИЯ СА САМОСТОЯТЕЛНИ НЕЩО КАТО БАНКА ВИКТОРИЯ ДЪЩЕРНА НА КТБ!ЗА СЪЖАЛЕНИЕ БАНКА ВИКТОРИЯ ЗАТВОРИ НЯКОЛКО ДНИ СЛЕД КАТО ЗАТВОРИ КТБ НО ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ВСЕКИ МОЖЕШЕ ДА СИ ИЗТЕГЛИ ПАРИТЕ!
42
1
 
17
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Ще умра от смях........Превъоръжаване! Знам аз това превъоръжаване в скъпи жилища в Лондон, Берлин и Париж. Пишеше в интернета, че са си купили тонове злато......нещастните гърци. Насмукаха се като кърлежи с пари (е на бедните дупе да им е яко) ама политиците и техните приятелчета напълниха швейцарските банки.
41
8
 
7
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Вината не е в днешните гърци а в по старото поколение. Харчиха милиарди за превъоръжаване че Турция щяла да ги напада :). Помня как Хелмут Колл им даваше пари при условие да купят тоя танк или оная подводница. ....и балъците се хващаха на това. Нали и двете страни са в НАТО и за какво да се рлашат. Така се натрупаха тези 350 милиарда.
40
2
 
19
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Бе не знам за банкоматите, ама на тази последната гъркиня от снимката бих и опростил дълговете само за около 20 минути.
39
10
 
14
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До брейчугун, тези пари са използвани за запушване на устите точно на такива червени *** като теб, които избират популисти, обещаващи да смъкват звездите от небето !!! НЯМА ЯДЕНЕ БЕЗ РЕД И ТРУД, а комунизмът точно това обещава !!! ВСИЧКИ ПОПУЛИСТИ СА САМО ПЛАГИАТОРИ НА ГНУСНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ИЗМАМА !!!!!!!!!!!!
38
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Здравейте!Имам банкова сметка в Пиреус Банк.Ще мога ли да тегля пари от нея или тя също ще е замразена?????