Гръцкото правителство обяви въпроса за референдума

Гърците ще отговарят - приемат или отхвърлят плана на кредиторите
Обновена: 29 юни 2015 22:30 | 29 юни 2015 22:16, Анисия Иванова
49
Гръцкото правителство обяви въпроса за референдума
Снимка БТА

Гръцкото правителство обяви днес текста на въпроса, който ще бъде поставен на референдум в неделя и който ги приканва просто да кажат дали приемат или не исканията на кредиторите в замяна на средства, които ще избавят Гърция от фалит, предаде Ройтерс.

"Трябва ли да бъде прието предложението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и
 Международния валутен фонд, на среща на Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което съдържа две части, съставляващи комплексно предложение?", гласи пълният текст.

Участниците в референдума ще трябва да попълнят един от посочените отговори, като отговор "Не" е сложен на първо място, а отговор "Да" след него, посочва Ройтерс.

Лявото гръцко правителство, което отхвърли плана на кредиторите, противоречащ на неговите предизборни обещания,  призова гърците да гласуват с "Не", като изтъкна, че това ще засили позициите на Гърция в преговорите с кредиторите.

Лидерите от еврозоната, включително председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум и италианският премиер Матео Ренци, днес дадоха да се разбере, че отговор "Не" на референдума ще представлява отказ от членството на Гърция в еврозоната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: референдумГърцияфалит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
До 37 преди 8 години
До одисейчо. Ти ще видииш толкова от тези пари, колкото и злато от Пирдоп-Златица, което твоите приятели от УСА си присвояват целогодишшно
32
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 8 години
,,Лявото гръцко правителство, което отхвърли плана на кредиторите, противоречащ на неговите предизборни обещания, призова гърците да гласуват с "Не", като изтъкна, че това ще засили позициите на Гърция в преговорите с кредиторите.T.е. те си правят сметката и след това да продължат да се пазарят и крънкат пари от ЕС, но вече със засилени позоции...
31
0
 
2
 
! Отговори
Гунчо до 45 преди 8 години
Правилно си схванал идеята. Финикийски знаци не са финикийски палми, острови,фабрики, земеделие и т.н. Поне вече не са.
30
0
 
3
 
! Отговори
трезво преди 8 години
Гърция е най-галеното дете на света, но и те разбират че това не може да бъде безкрай. Ще гласуват за кредиторите и после ще се опъват пак.
29
10
 
14
 
! Отговори
Гунчо Гунчев преди 8 години
Големите кредитори, няма сън да спят до референдума. Европа е и майка и мащеха и лично приветсвам решението на гръцкото правителство. Нека народа на малка Гърция реши. Мъчителен край или мъки до безкрай. Едно е сигурно, че наше правителство нямаше да се опълчи срещу "помагачите" Меркел и Оланд, които спешно свикват на заседание всички политически сили. Не могат да повярват, че контрола им се изплъзва. Ако Гърция обяви дефолт, света ще стане едно много по-приятно място. И по конкретно Европа.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоест гърците трябва да отговорят дали приемат заплатите да им станат по 300 евра,както и пенсиите;)))) Познавам много хора (обикновенни) които гласуваха на последните избори за ПП Неа Демократия а сега подкрепят Сириза. Соц.проучвания сочат ,че подкрепата на Сириза се е увеличила драстично в последният месец.Рейтинга на Ципрас стигна 76%
27
5
 
5
 
! Отговори
елада преди 8 години
и ние фърфим по тенния път 16 милиарда па после 32........... и чалга и мастика охо хай наздраве за заемите живо здраво на банките
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оххххххххх,преди малко чета на чужд сайт, че е фалирал Пуерто Рико, не е могъл да си плати дълга от 72 млрд долараСтава интересно на борсите
25
1
 
3
 
! Отговори
Сафридис преди 8 години
ОХИ, ОХИ, ОХИ!
24
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
следващия път когато атакистката се появи на избори трябва да бъде пребита с камъни щото може да ни докара това което ципурата докара на тъпите византийци
23
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 25Ти какъв си бе ,пишеш на български ,а си някаква ***, изтърсак.Гърците са смел народ ,но не те са обработвали земята ни ! И сме работлив народ ,където отидем там работим. А от такива като теб - поп Груио ,България пропадна . Предателите са много ,затова България затъна, а не от бълг народ !
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко иска Гърция да фалира, щото ако се оправи, гърците ще си дръпнат парите от българските банки, истината е че повече от 70% от депозитите в банките, са на гърци!
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РАД"Най-бедни сме в ЕС,но се движим нагоре"Къде нагоре , по клона на дървото ли ...то свършва !Наивник
20
3
 
5
 
! Отговори
преди 8 години
200К българи си изкарват хляба в страната и нямат никакво намерение да се връщат в България.--------@--------Ашколсум, баце, евала! Велика мисъл. Като в оня виц - летяли два слона, особено втория.
19
3
 
6
 
! Отговори
баста ЕС И САЩ преди 8 години
До РАДГърците каквито и да са ,са свободни и независими хора.Какво за нас - плачкосват д-вата ни 25 години и търпим ,по-бедни бяхме от гърци ,сърби ,турци или които и да са ! сравняваме се с африканци ,а ти казваш вървиме НАГОРЕ ....стига глупости ...фалшив имидж ,наслушахме се на герберски глупости ! България - бедна д-ва заради предателски правителства толкова много години от живота ни минаха в измама !
18
3
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
С тази политика, която водят управляващите в България, бъди сигурен, че ще сме последна дупка! Няма смисъл да се спори относно това дали в Гърция е по-добре. 200К българи си изкарват хляба в страната и нямат никакво намерение да се връщат в България..
17
6
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
ЦИПУРАТА е ..."Путник"!!!!
16
6
 
8
 
! Отговори
РАД преди 8 години
До 17хайде стига с тоя популизъм за пенсионерите. Не знам колко грама месо ядат пенсионерите на седмица, но днес пак някаква дала 5000 лв. на ало-измамници!Извинявайте! Има много мизерстващи хора, но има и много нормално живеещи. Най-бедни сме в ЕС,но се движим нагоре. Бавно, но нагоре, а Гърците затъват! И на това се намериха хора да продължават да се възхищават на тия мързеливци и крадци!Свърши се вече!Ще почна да съжалявам грък,като го видя да бачка на рецепция на 2-звезден хотел тука!
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До radпочти 541 евро! Oauuuuuu - както би ти отговорил Варуфакис
14
4
 
9
 
! Отговори
rad преди 8 години
До (-z-)Така, както ги е подкарал комуниста Цип(у)рас, май няма да сме "последна дупка на европейския кавал" :)За последните 10г. техният стандарт е паднал с 20 %, а нашият се е качил с 15 % (по данни на Евростат). Може да е нищо в сравнение със средните стойности за ЕС, но трендовете са показателни.Нищо де. Продължавайте да се възхищавате на "достойните" гърци. Аз днес изтеглих от банкомата 800 лв. (почти 514 евро), а не 60 евро :):):)