Гърция поиска трета спасителна програма от ЕС

Ципрас: Страната остава на масата на преговорите
Обновена: 30 юни 2015 17:23 | 30 юни 2015 17:18, Бойчо Попов
120
Гърция поиска трета спасителна програма от ЕС
Алексис Ципрас. Снимка: БТА

В опит да избегне изпадането в технически дефолт в последните часове преди изтичане на срока за плащане на вноската към Международния валутен фонд, гръцкото правителство е поискало да сключи сделка с Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) за преструктуриране на дълговете си.

Информацията е на Ройтерс и Bloomberg и по-късно бе потвърдена от пресофиса на премиера на Гърция Алексис Ципрас.

Според източници на агенциите това може да означава и възможност за трета спасителна програма, с която Гърция да избегне фалита. Възможно е сделката да включва и преструктуриране на дълга.

Предложението на Атина е под формата на писмо, адресирано към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и към Клаус Реглинг, ръководител на Европейския механизъм за стабилност.

"Гърция остава на масата на преговорите", става ясно от съобщение на офиса на Ципрас. По всяко време Атина търсила надеждно решение, за да остане част от еврозоната, пише още в документа.

По-рано днес влиятелният вестник Kathimerini вече писа, че премиерът на Гърция Ципрас все пак ще вземе предвид и ще прегледа последното предложение на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Според Kathimerini предложението се преглежда от екип на гръцките власти, а обявена по-рано в Атина пресконференция, на която журналистите трябваше да бъдат информирани за последните събития около кризата, е отменена. Медията твърди, че Ципрас е склонен да „поеме протегнатата ръка“ и подготвя съответното писмо.

Журналистът на Financial Times Питър Спигел съобщи в профила си в Twitter, че негови източници опровергават твърдението, че Ципрас обмисля офертата на Юнкер, но добавя, че е възможно Атина да излезе с ново предложение в следобедните часове.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: сделкаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
12
 
! Отговори
Наивен преди 8 години
До АнонименНа кой му пука кога в елада е имало демокрация......сега е друг век драги
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахахахха тези искат да вкарат баба Меркел и Юнкер в лудница. До такава степен ще ги объркат, че ще ги побъркат.
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак ще им се размине. Въпросът е докога кредиторите са склонни да набиват пари без изглед да им бъдат върнати от нахалните гърци. Ама са луди тия, които дават, не тия, дето взимат.
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко е един цирк и в Гърция партиите ще са им едни и същи като в *** БГ
3
3
 
21
 
! Отговори
anon преди 8 години
тия кви роми са... точно като нашите - пият и се веселят ама като дойде сметката тичат в брюксел, масква а може и да марс да стигнат само и само да врътнат врътката и да продължи купона.
2
7
 
19
 
! Отговори
Наивен преди 8 години
Тоя двулик Янус се прави на интересен покерджия ама утре няма да има анонс...........***
1
9
 
32
 
! Отговори
хаха преди 8 години
тоя ги разби баба меркел и дедо юнкер ..Прави ги диви и щастливи .Сега иска програма от две години да им се дават само пари и да им се опростят старите , не е много нали ..След две години ще иска за още две и така