Покупателната сила на гърците рухва при Grexit

Новата драхма би ударила историческо дъно, смятат експерти
30 юни 2015 12:46,
63
Покупателната сила на гърците рухва при Grexit
Снимка: Reuters, архив

Гражданите на Гърция ще бъдат засегнати от 40 на сто спад в покупателната им сила, ако страната замени еврото с предишната си валута – драхмата, смятат анализатори.

"Първоначално ще има масови разпродажби, което ще доведе до спад в диапазона 30 до 40 на сто спрямо долара", казва пред Bloomberg Нийл Джоунс, търговски директор в Mizuho Bank Ltd в Лондон. "Ще се стигне до нови исторически дъна" при драхмата, добави той.

Рискът Гърция да напусне 19-членната еврозона се разраства, след като премиерът Алексис Ципрас свика референдум във връзка с предложенията на кредиторите за реформи в замяна на финансова помощ. Въпреки че за Джоунс и анализаторите от ING Groep NV и Credit Agricole SA този най-лош сценарий не е базовият, те започнаха да мислят как драхмата ще търгува, ако Гърция излезе от валутния съюз.

По-слабата валута може да помогне на гръцката икономика да нарасне чрез увеличение на износа и повече инвестиции от чужбина. Тези потенциални ползи рискуват обаче да бъдат компенсирани от "структурно по-високите разходи за финансиране" за Гърция, счита Валентин Маринов, ръководител на изследователското звено на Credit Agricole SA в Лондон.

"Една от причините да се смята, че гърците искат да останат в еврозоната, и в крайна сметка ще го направят, е тежката икономическа цена, която тяхната икономика ще трябва да плати при Grexit", казва Маринов.

Експертът изчислява въз основа на предишни финансови и банкови кризи, че спадът на гръцките пари ще е равносилен на 40% спрямо долара в рамките на следващите 12 месеца.

Гърция прие еврото през 2001 г., попадайки в първата вълна от държави, които се присъединиха към валутния съюз след началото му през 1999 г. До момента нито една страна не е напуснала блока, като няма и официален механизъм как точно това да се случи.

"Това ще бъде донякъде безпрецедентно, тъй като се смята, че еврото е необратим проект", каза Нийл Джоунс. Връщането към драхмата ще бъде "много сложно, много тежко, ще отнеме много време", отбелязва той.

Ръководителят на звеното за валутни стратегии на ING в Лондон Крис Търнър споделя тезата на Джоунс и Маринов, че Grexit не е най-вероятният сценарий.

"В светлината на излизането на Гърция от еврозоната, мисля, че очакванията за 50% спад (на гръцката валута спрямо долара – бел. ред.) изглеждат подходящи", каза той.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: ГърцияGrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ГЪРЦИЯ ДА ВЪВЕДЕ ДРАХМАТА..."..ха,ха,хаааааааааааа....И , като я въведе ----КАКВА ЩЕ И Е СТОЙНОСТТА .....??!!!!Ще бъде ли по-скъпа от тоалетната хартия ....или от стар вестник ??!!!!Тогава гърците --наистина ще ходят за хляб с ...пикап , за да си носят парите!
26
5
 
17
 
! Отговори
екс преди 8 години
26, в България отдавна е еврото - това е борда - 2 лева за евро. ЗА България няма да има никаква промяна. А това че переди 20 години гърците са били по-добре е абсолютна лъжа. Бяха много по-зле от БГ, и точно тия 250 милиарда им вдигнаха стандарта.
25
0
 
7
 
! Отговори
до лен-ко преди 8 години
Проблема лен-ко е, че *** вместо за 20 евро, вече ще се дупи само, за 5 евро бе умник!
24
4
 
8
 
! Отговори
Все руски дупарници. преди 8 години
..ТЕ И НАШИТЕ "реформотори", се бъзикат с народа и НЕ ПРАВЯТ РЕФОРМИ---АМА ГЛЕЙ ИМ СЕИРА---- КВО ДЪРВО ШЕ ГРИЗНАТ НАКРАЯ ...!!ВСИЧКИТЕ ИМ "РЕФОРМИ"----са все ..."ПУНТА -МАРА"/по комунистически/...!
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хич не ми се мисли ако България въведе еврото, което едва ли не е обявено за свещено и всички му се кланят...Щото се мълчи какъв ръст имаше икономиката на Гърция преди да се въведе еврото и какъв ръст има след въвеждане на еврото. На аудиторията се поднасят само данни, които са удобни за формиране на обществено мнение.
22
2
 
5
 
! Отговори
екс преди 8 години
И къв износ имат тия, дето ще ги вдигне на крака ?! Ей тва не мога да спра да се чудя! Стандарта ше им падне главоломно, защото вноса им ще е на предишни цени, и то в евро, т.е. ако сега кило нещо си струва 10 евро, а драхмата бъде като лева - 2 за евро, то това нещо ще струва 20 драхми! А доходите им по-скоро ще падната отколкото да се качат ...
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И без да си експерт е ясно - преди да се оправи положението е лошо!
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1. Ще излезнат от евросъюза. 2. Путин, ще дойде и ще им помогне. 3. Чао са и ще стана по-зле от нас.
19
9
 
26
 
! Отговори
Ганьо преди 8 години
Абе що ли *** нищо не каза, когато Ирландия, Испания и другите закъсаха? Ами защото хората се стегнаха и си направиха необходимите реформи! В Гърция дойде една *** Ципура на власт, реши че е велик и може да смуче пари без да връща.
18
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
40 - 50 % ми се вижда оптимистично, но все пак не съм финансист. Поживьом увидим... Нашата хиперинфлация издуха всички спестяванияза 0 време но все пак не бяха в евра. Върнат ли се към драхмата вероятно за година ще са сравнително ок докато изпукат запасите от евро ама после ми е интересно какво ще правят, че за година май не могат да оправят много икономиката.
17
1
 
12
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Пълни глупости, за гърците ще е многократно по-тежко напускане на еврозоната, връщане на драхмата и излизане от съюза. Ние не сме в еврозоната и ползваме националната си валута, за нас ударът няма да е толкова голям, колкото за гърците, губим европрограмите и дотам. Следващия път се напъни да намериш държава, чието положение е сходно на нашето в ЕС.
16
1
 
17
 
! Отговори
лен-ко преди 8 години
Хич не ми дреме за гърците дали ще са в еврозоната, дали ще са с драхми, дали покупателната им сила рухва! Не ми дреме, щото никога не съм ги харесвал, нито пък те са ни харесвали. И няма какво да си кривим душата, та да се правим на загрижени и унили. Ако искат-и към Северна Корея да се присъединят, ако искат- и с Куба да се обединят! Едва ли Путин е толкова глупав, та да иска едни прости ,алчни и мързеливи гърци . Пък ако ги иска-да си *** главата после и тоя с тях .
15
1
 
13
 
! Отговори
всяко зло за... преди 8 години
Хубавотоо Узо ще падне от 20 лева на 5 лева. Евхаристо, Ципракис!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАма мерцедеса струва навсекъде 100к евро.
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам една нива, ще дойдете да ми копате за 10 евро на ден. Отивам за камшик.
12
8
 
8
 
! Отговори
Луда радост за Ганьо преди 8 години
В "соц-***", цари луда радост и ликуване:Носят се викове ...."Ураааааа...НЕ САМО НИЕ ядем ла""а..!!!
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз си мисля че 60 евро навсякъде са 60 еврода излизат от еврозонатаи да заповядат в българия да копаят за 3 евро на ден
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доживя Вуте, да не е добре, но гърка да е зле !
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЕее, ами тва са си 5 лв. на ден - щастливец
8
1
 
8
 
! Отговори
За главата и сабята. преди 8 години
Както е казал народа --"Зле , турци да паднат --Зле и руси да бият..."!Най-добре е ---да си ПЛАЩАТ ДЪЛГОВЕТЕ РЕДОВНО....и ще се намери некаква "ПРОШКА"!И ГОСПОД , ОБИЧА ДОБРИТЕ И СМИРЕНИ ПИЛЦИ...ха,ха,хааааааааааааТАКА ГО ПИШЕ И В БИБЛИЯТА И ....В "КАПИТАЛА" НА Маркс!!!!!