Без изненада: Гърция не плати на МВФ

Съседите искаха отсрочка като Никарагуа и Гайана
1 юли 2015 07:33, Бойчо Попов
77
Без изненада: Гърция не плати на МВФ
Снимка: Reuters

Точно в 18 часа местно време във Вашингтон, където е централата на Международния валутен фонд, стана ясно, че Гърция не успя да плати дължимите над 1,5 млрд. евро към фонда.

В същия час (00.00 часа централноевропейско време) изтече и срокът на действие на втората спасителна програма за страната. Това става на фона на задълбочаващата се финансова криза и въпреки усилията, които Атина и кредиторите ѝ положиха в последните часове за постигане на сделка.

Изпълнителният съвет на МВФ, който представлява 188 държави, останa на твърдата си позиция и още през нощта срещу сряда (българско време) обяви, че Гърция е в просрочие.

В последния момент правителството в Атина е поискало отсрочка на плащането по много рядко използвана клауза от правилата на МВФ, предаде Ройтерс. Такова отлагане е било използвано само два пъти, през 1992 г. за Никарагуа и Гайана.

Фондът може да реши за петгодишна отсрочка, без да е нужно да се допита до своите страни акционерки, а за седемгодишна отсрочка трябва да получи одобрение със 70 процента от гласовете на акционерите. 

Случилото се е сериозен удар по МВФ, един от тримата обществени кредитори на Гърция, която му дължи почти 21 млрд. евро (около 23,7 млрд. долара). Това са 27% от всички раздадени от МВФ кредити на изпаднали в криза страни. Общо кредитите за европейски страни възлизат на две трети от общия обем, ако се прибавят и сумите, отпуснати на Украйна и Португалия. Останалата сума се пада на други страни, сред които и доста бедни.

Още за кризата четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: мвфгърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
26
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
МВФ е машина за финансово подчинение на държавите по света. Целта му няма нищо общо с помощ, ами напротив. Крайната цел на подобни структури е вечен дълг и разрушена икономика с единствен изход - нови заеми. При нас се справиха добре..
20
2
 
10
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До истинатаА цена на тока тогава и сега , а хляба , а лекарствата , а отоплението , а горивата , ? мМ ? *** !
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Франция също не плати на Русия неустойката за нарушения договор за мистралите и даже не върна аванса, който Русия е внесла за построяването и, тишина. От киевския майдан насам масово се нарушава и потъпква международното право.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 24е последните 25 години не мисля че са социалистически рай за това време трябваше доста неща да се променят и сега миграцията се увеличава така че не знам дали е заради запора преди 25 години или ли заради некадърното и неадекватно управление през последните години
17
2
 
13
 
! Отговори
До Одисей преди 8 години
Как мина прайда, старче? Да вземеш вече да свалиш розовите очилца и да прогледнеш!
16
10
 
9
 
! Отговори
истината преди 8 години
България БВПднес - 54 млрд. $соца - 29 млрд. $ (най-добра година)Комунизъм ли? Никога вече!!!
15
6
 
10
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До Одисей 1Децата ни ?!? Кои деца , бе ??? РОМеиските ли , щото други не се раждат , пак заради западните ти господари ! Твойте деца ги търси на Запад , най - вероято на някоя плантация от ягоди !Аз съм истински щастливец , че живях по времето на СССР
14
3
 
12
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
до ОдисейИзтървахме сезона!Къде са любимите ти Западняци платежоспособни туристи?!
13
4
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
До 22 - ей лапе - бягай да играеш с котките !!
12
4
 
7
 
! Отговори
Браво на... преди 8 години
... гръцкото Правителство! Много добра новина! "Спасителната" програма е история! Успех при новите пазарлъци!
11
6
 
11
 
! Отговори
Odnoklassnili преди 8 години
Колко години сме вече със Запада , а става по - зле и по - зле , до там , че сме на път да изчезнем като нация !
10
6
 
14
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До Ф.С.ВДа те допълня : благодарение на "рашистите" произвеждахме компютри , мотокари , автобуси и мотоциклети, имахме наука , достъпно и качествено образоване и здравеопазване , 250 000 армия въоръжена с най - модерната за времето си техника ( и сега сме с остатъците от нея , чудно какво САЩ НАПРАВИ ЗА НАС ?), ТЕЖКА ИНДУСТРИЯ и още и още ............
9
4
 
11
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ЕДНА ДОБРА И ОЧАКВАНА НОВИНА.ГЪРЦИЯ ГО ПОСТАВИ ЧЕТВЪРТИТ БЕЗ ВАЗЕЛИН НА СВЕТОВНИЯТ ЛИХВАР М.В.Ф. ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТЪПВА С ЛИХВАРИТЕ.ОТ КЪДЕТО ДОШЛИ ПАРИТЕ ИМ ТАМ И ОТИШЛИ.
8
9
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Благодарение на "рашистите" имахме 2 *** КОСМОНАВТА - а "благодарение " на ционистите - имаме баби на 24 г - които не могат да броят до 24 и да говорят български език - имаме и беднотия и простотия навсякъде - уви -за има няма 25 г - ние намаляхме с 2.5 мил души - странно но факт - а външният ни дълг за 25 г вече гони 60 милиарда евро - пак странно но факт - !
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е за наказание за мързеливите и алчни гърци. 20 години международна изолация ще са справедливи. Току виж започнали да се редят на опашки за лади и да градят развития социализъмъ.
6
4
 
13
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До Одисей 1Тези ги разправяй в синегогата . ФЕД печата тоалетната хартия , а машите МВФ , СВ и ЕЦБ купуват продажници на които държавите им теглят "кредити" с цел лихварите да заграбят реална икономика . България е полу-жив пример !
5
14
 
7
 
! Отговори
! преди 8 години
Наистина е учудващо рашистите колко са прости, и колко самоотвержено подкрепят социалистическа Гърция, дали пък всички тия събития там не са под руска диктовка, а?
4
0
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
---Ясно е пак кой ще плати сметката - ами бедните - бедните държави и бедняците в тях - КТБ е жив пример- кой плаща откраднатото ???? - ами бедняците естествено !!
3
6
 
15
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До Одисей 1Дължат ти чушки ! МВФ е толкова международен , колкото ФЕД е държавен ! Спести си еврейските лъжи .
2
1
 
1
 
! Отговори
Sineva преди 8 години
CCCP