Ципрас твърд: Референдум ще има, да гласуваме с "не"

Който каже "да" в неделя, ще е съучастник в изнудването
1 юли 2015 18:26, Бойчо Попов
171
Ципрас твърд: Референдум ще има, да гласуваме с "не"
Снимка: архив Reuters

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в телевизионно обръщение към нацията, че референдумът в неделя ще се състои.

В началото на словото си той изказа благодарност към нацията. "Скъпи гърци, благодаря ви, че оставате толкова спокойни и мирни". Същевременно Ципрас призова гърците да гласуват с "не", за "по-добро" споразумение, предава Bloomberg. 

Още по темата
"Не" значи социално справедливо решение", подчерта гръцкият министър-председател. По думите му "не е вот не за напускане на Европа, а за завръщане към европейските ценности".

"Който гласува на референдума с „да“, ще стане съучастник. Наистина Гърция трябва да осъществи реформи, но те трябва да се направят от самата Гърция. Референдумът в неделя няма нищо общо с еврото и с членството в ЕС“, заяви Ципрас. „Изнудването трябва да спре", добави той.

За пореден път Ципрас обвини кредиторите в изнудване. Според него кредиторите са „злонамерени и искат да си отмъстят". Според него кредиторите са предизвикали затварянето на гръцките банки като реакция на обявяването на референдума. „След като видяха, че не могат да ни пресират, се опитват да пресират всеки обикновен гражданин“.
В обръщението към нацията премиерът каза още, че ако гръцкото правителство получи положителен отговор от кредиторите на предложенията си, то ще реагира незабавно.

Премиерът увери, че пенсиите и заплатите са сигурни и че банковите депозити на гражданите няма да бъдат загубени.

"Уверявам ви, че тази ситуация е временна", твърди премиерът. Същевременно той гарантира и демократично решение, но същевременно предупреди, че Гърция трябва да каже "не на рецептите, които разбиват Европа, за да получим по-добро предложение за споразумение".
 

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
9
 
9
 
! Отговори
РАД преди 8 години
До 93Ми не знам за какъв шамар за "евробюрократите" говориш. На мен ми се струва, че ако гърците гласуват срещу предложението на кредиторите, ще си бият шамар сами на себе си. И то не един :) Интересно откъде ще вземат пари за премногото си социални харчове, ако не им се налива отвън. Вариантът е реформи, ама те не искат. Та така де :)
67
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До П.ПетровЕлементарно разбираш нещата. Здравеопазването и образованието е беше безплатно доколкото държавата беше собственик на всички производства и се произвеждаха и изнасяха стоки за милиарди, държавата имаше приходи. С тях планирано се финансираше образованието и здравеопазването. Индиректно с труда си всеки финансираше здравепазването и всеки имаше досъп. Здравеопазването беше на много високи ниво, за разлика от бананите които бяха дефицитни.
66
9
 
10
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ преди 8 години
Слава Укран !Да живее България !
65
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако тук някой сега произвежда качествен продукт на конкурентна цена пак го изнася и има пазар, затова салдото ни с ЕС е положително....Това не е вярно - салдото ни е отрицателно, всичко внасяме, почтни нищо не се произвежда. ЕС има високо развити технологии за производство, произвежда всичко дори в излишък, нужни са им пазари, а не някой да им внася стоки - за тях това означава свиване на производството и уволнения, и без това има достатъчно безработни в ЕС. Никога няма да ни пуснат на пазра.
64
4
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До Анонимен 62,Безплатно това, безплатно онова ... тинтири, минтири! Всичко се плаща, рано или късно, под една или друга форма! Когато заварчик, получава повече от инженер, лекар, университетски преподавател и когато който работи получава еднакво с който не работи и учи, какъв е резултата?Социализмът е възможен само при неизчерпаем природен ресурс, който да плаща всичко "безплатно", в противен случай се получава "Количествените натрупвания водят до качествени изменения" и соца рухва! ФАКТ !
63
12
 
8
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
83 *** лaпaй бaнaни от кремлю, и не прaви вятърФaшизъм в Киiв нямa, но рaшизъм в кремъл имa!!! фaкт!
62
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При капитализмът хората се търгуват на ПАЗАРА на труда и представляват СТОКА , дори роби не са. Материал ги нарече министър председателя....Правилното название е ейчар, а не материал - HR (human resource), всяка по голяма фирма си има отдел по ейчар, да се грижи да доставя ейчар както резеврни части и материали.
61
11
 
11
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
Укрaiнi це Европa и бие по морду всеки тaтaро- москaл тръгнaл нa Зaпaд. Вече не е 39 год, не е 45 г. немa веке сесесесесе...ре НЯМA и докaто я имa Укрaiни не будет!Слaвa Укрaiнi, Слaвa ЕU!БОГ с нaми брaтя!
60
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При социализЪма всичко се правеше в името на ЧОВЕКА , даже знаехме и кой е човека .
59
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До П.ПетровТова не е вярно, магазините никога не са били празни. Имаше дефицит само на определени стоки. Имаше всичко необходимо за нормален живот. Цялата индустрия се построи само за 2-3 десетилетия и в някои области като енергетика и машиностроене стигнахме страни като Австрия, Дания и Белгия. Но не се справи социализма с бананите и портокалите и марковите дрехи. Но сега всичко се оправо сега има банани и в мола има всякакви парцалки за по 100 евро шорти - лапай бананите и бъди щастлив.
58
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 81Брaнник в твоя ридна украина има фашисткия преврат организиран от САЩ!
57
4
 
6
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
75 е aбсолютно прaв, и тaкъв референдум би трябвaло дa имa, зaедно с гръцкия. aз съм НЕ нa гърция дa върви нa путятa си лелинa
56
3
 
11
 
! Отговори
до неразбралите преди 8 години
Думичката Ципрассе римувас думичката хитрост!
55
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БрaнникИмаше всичко необходимо човек да живее добре. Имаше сигурност, здравеопазване, образование и достоен живот на всеки. Имаше промишленост и работа за всеки, България изнасаше продукция за милиарди и космическа техника която още работи в космоса. Но имаше дефицит за банани, портокали, маркови дрехи а колите бяха само руски лади, ставаха за придвижване, но не за вторични поливи белези. Е сега има нови 15 годишни западни коли, има банани и портокали, лапайте бананите и се радвайте.
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Брaнник безпокой за украйна
53
6
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До Анонимен 45.Като имахме индустрия защо магазините ни бяха празни, а малкото качествени продукти директно се изнасяха?Ако тук някой сега произвежда качествен продукт на конкурентна цена пак го изнася и има пазар, затова салдото ни с ЕС е положително. Лично познавам фирми, който изнасят 100% от продукцията си в Европа под собствена марка и собствена разработка.Е няма как да продадеш сирене с 30% талк и 20% палмово масло, нито китайски маратонки под българска марка на тройна цена.Западно европейците също не ядат доматите с колците!
52
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Брaнникукрайнска фашистка пропаганда
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ле леее ако се направи референдум в ЕС с въпрос " искате ли Гърция да е член ?" Отрицателният отговор ще е 90 %.
50
7
 
14
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
имaло е по комунaрско в изобилие ДИФИЦИТ!!! сaмо товa!! дифицит зa руски тaлиги- москaл, джигулеткa, волгa..с ред и вноски от 15-20 годинидифицит зa хрaни, дa не говориме зa aсортимент и кaчестводифицит зa облеклa..." дънки" ДОЧЕНИ мухaхaхa Пaнaкaдифицит зa белa техникa..стaвa думa зa късния соц, че преди товa телевизори, перaлни и т.н изобщо е немaло мухaхaхa
49
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До за 62....да, сега всички сте равни в мизерията си. По данни на Евростат 58% от българите живеят под прага на бедността. А другите кретат криво ляво. Само 10%, ако не и по малко от българите живеят добре - България е на нивото на бедна африканска страна. При соца може да нямаше банани и портокали и маркови дънки, и други проблеми имаше, но такава мизерия както сега никога не е било, на всеки имаше гарантирано работа, достоен живот и сигурност в бъдещето.