Лицемерието на Германия спрямо Гърция

Атина на два пъти опрости дълговете на Берлин
207
Лицемерието на Германия спрямо Гърция
Снимка: Reuters

Гърция се насочва към фалит, което поставя нейните партньори от еврозоната в особено деликатна ситуация. На фона на всички изпъква Германия, както със своята икономическа мощ, така и със строгостта спрямо Атина.

Въпреки огромния дълг от близо 300 млрд. евро обаче средиземноморската страна не е европейската икономика с най-големи задължения в историята.

Ново изследване на Лондонското училище по икономика (London School of Economics – LSE) изведе интересен резултат, според който именно Германия е злоупотребила най-много с поемането на задължения в исторически план, пише WBP Online.

Огромният дълг на настоящата най-голяма икономика на Стария континент за първи път бе опростен през 1953 г., няколко години след падането на нацисткия режим на Адолф Хитлер и края на Втората световна война. Тук обаче не говорим само за пари. Хитлер започна най-голямата война в историята на човечеството, която разруши Европа. Милиони платиха с живота си.

Малка Гърция се съгласи с тогавашното решение и опрости дълга на Германия, въпреки че бе сред държавите, които платиха най-голяма цена за нацистките престъпления в страната, се посочва в статията.

Гърция показа милост спрямо Берлин и през 1990 г., когато след падането на Съветския съюз и по времето на обединението германският дълг отново бе опростен.

Разбира се, не трябва да забравяме и за огромните германски дългове от Първата световна война.

Последното изследване на LSE, изготвено от професор Албрехт Ритшъл, призовава Германия да загърби своето "лицемерие" по отношение на кризата с гръцкия дълг. По думите му точно опрощаване на гръцките задължения по модела на тези на Германия в рамките на плана "Маршал" е най-удачното решение на гръцката икономическа криза.

"Албрехт Ритшъл разгледа подробно финансовата помощ, която е платена на Германия след войната в рамките на плана "Маршал", в който САЩ дава 17 млрд. долара (160 млрд. долара днешни пари) под формата на икономическа подкрепа за възстановяването на европейските икономики", се посочва в анализа.

"Това положително въздействие се подсилва от решението за възстановяване на Германия като икономика, водена от износа, а не от вътрешните разходи, какъвто е бил доминиращият подход преди и по време на войната. Германия се ангажира със стабилна фискална и парична политика - балансиране на бюджета между приходите и разходите и използването на лихвените проценти. Това доведе до ограничаване на разходите от страна на германските домакинства и генериране на устойчиви търговски излишъци, което постави страната в силна финансова позиция", изтъква още изследването.

Още анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
4
 
! Отговори
тик так преди 8 години
Гърците са пределно ясни. " не ни учете как да живеем " . Войната между севера и юга в Европа продължава.
154
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И да им "опростят всичко' пак ще натрупат дългове!не са лицемерни германците ,а училището направило публикацията,защото ще опростят пари на всички европейски граждани и на гражданите на планетата,а не на Хитлер или който и да е политик.
153
4
 
2
 
! Отговори
Спокойно преди 8 години
В края на миналия век соца изпадна в летаргия и някои държави една по една започнаха да хвърлят топа. Навярно страни като Югославия Украйна Гърция. ...на времето са сучили от две ц..ци и днес около тях се навъртат поне два келнера . А бе трудно е.
152
1
 
18
 
! Отговори
Спокойно преди 8 години
Понеже в България няма много пари и свръхбогаташи тя не може да фалира. Да сте чували някога Ангола или Мозамбик да са фалирали ?!
151
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са репарации не дългове. Има огромна разлика. След ПСВ още при подписването на мирния договор се е знаело, че скоро ще има ВСВ именно заради репарациите. Определените им размери са такива, че още през 20-ти век е щяло да има и ТСВ заради тях или друг неблагоприятен процес за Европа. Германците не са единствените, които са рушили Европа през ВСВ. Ако не са били започнали те, друг е щял да го направи. Технически са били доста напреднали и войната е била само въпрос на време.
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Елл181 Ето затова ще духате бахура,,,
149
4
 
15
 
! Отговори
барон преди 8 години
В Гърция има милиардери които за 2 дена могат да и изплатят дълга. Не се кахърете за гърците.
148
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Б.Б обича Меркел или поне й е фен .Самостоятелно какво мисли народа е друг въпрос.Цар Фердинант се е раздвоявал м-у Русия и Германия две могъщи империи за миналото не му е било лесно хич даже и е изградил един европейски вид на София .Като се има предвид интелигността на мин.предстедателя сега по -скоро ние трябва да имаме референдум не за ел.гласуване а за подчинеността на Европа .И ако се обединим страните от Балканите ще сме непобедидими
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕллДа не драхматизираме нещата :)А за роби ,гърци и подобно....може да се обърнете към Меркел и тя ще ви разбере :)
146
1
 
7
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До ЕллГосподине Вие сте прав.Ако обичате си платете сметката.Свободните хора си плащат. Робите не могат.
145
8
 
18
 
! Отговори
bavarecaaaa преди 8 години
ГЕРМАНИЯ Е ВТОРА В СВЕТА ЗАЛЕЖИ НА ЗЛАТО(СЛЕД САЩ) ГЕРМАНИЯ Е НОМЕР 1 В ИНДУСТРИЯТА НЕ САМО В ЕВРОПА, НО И В СВЕТА, ГЕРМАНИЯ Е НАЙ МОЩНАТА ИКОНОМИКА В ЕВРОПА И НЕ САМО, НО ЗА ТОВА НЕМЦИТЕ САМИ СА СИ ВИНОВНИ, ЧЕ ЗНАЯТ КАК СЕ ВЪРВИ НАПРЕД.
144
10
 
3
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Ako ne beshe Gurzia sega Deuschland niamashe da sushtestvuva
143
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лицемерието на Германия не само спрямо Гърция а спрямо целия Балкански полуостров т.е виждате какво става с Гърция ВИЕ сте следващите ако имате собствено мнение и интереси и не слушате и не правите това което Ви казваме
142
7
 
16
 
! Отговори
Рафаел преди 8 години
До ЕллEстествено е на баба ти хвърчилото.Българите са най-древния народ на земята и носител на огромен духовен потенциал!И освен това са много добри хора!
141
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да ви кажа понеже ми изтриват поредния коментар на предишния имах само пол. отзиви -изтече малко време преди да го итрият отказвам се да пиша .Един бълг.патриот.ЕС използва БАЛКАНИТЕ И ЦИПРАС ГО ЗНАЕ.
140
2
 
42
 
! Отговори
Джоко преди 8 години
По-големи лицемери от Ингилизите не познавам. Спомнете си само за отношението на Чърчил към България!
139
6
 
19
 
! Отговори
АНГЕЛА ОТ Б-Я преди 8 години
ЕС изпробва Гърция докога ще устои .Гърция знае че ЕС няма да я изключи от еврозоната-Гърция е източната граница на ЕС към арабския свят ние сме другата .Игра на котка и мишка Нито ЕС ще се лиши от Гърция и тя го знае и си отстоява интересите като такава .Ще издържи ли ЕС -и накрая всичко ще о.к за Гърция.Ще бъде ли о.к и за Б-я не защото нашите политици работят срещу страната си вместо да извличат дивиденти от стратегическото положение на страната
138
1
 
21
 
! Отговори
Анчев преди 8 години
Като ще говорим за история, нека да се знае февруари 1898 година. Държавата в реален фалит не е Германия, познайте коя - Гърция. малко по късно великите сили по онова време и опрощават дълговете и. Е в интерес на истината през лятото и есента на 1898 година следващата държава която има огормни трудности с финансирането си е България и тогава почти всички големи банки ни отказват заем, но това е друга история.
137
0
 
28
 
! Отговори
:) преди 8 години
Нещо не мога да разбера авторът на тази статия.Дългът на Гърция не е към държавата Германия.Кредиторите са частни!
136
3
 
25
 
! Отговори
Маршъл преди 8 години
Значи, Германия се възстановява от войната със 160 милрд. долара кредит и срината държава, липса на мъжко население и никаква икономика. А гърците последните 20г. гушнаха под различни поводи над 800 милрд. ЕВР И това без военната помощ за армията им!