Гърция задави двигателя на ЕС

Френско-германският тандем се пропуква заради кризата
Обновена: 2 юли 2015 10:01 | 2 юли 2015 08:34, Александър Попов
108
Гърция задави двигателя на ЕС
Снимка: Reuters

Темата за Гърция е отново водеща за френските издания. На фаталното тринадесето заседание за Гърция от февруари насам Еврогрупата посочи, че повече не иска да преговаря с Атина преди провеждането на референдума, поискан от Алексис Ципрас относно предложенията на кредиторите, пише в. "Монд".

Още по темата

Настояването на френския президент Франсоа Оланд за постигането на незабавно споразумение между Гърция и нейните европейски партньори не беше подкрепено от неговите колеги. Дори напротив - германската канцлерка Ангела Меркел беше категорична, че въпреки че вратата за дискусии с Гърция остава отворена, преговорите не са възможни преди референдума, допълва изданието.

Въпросът за самото провеждане на референдума от няколко дни също е на дневен ред. Според близки до кредиторите на Гърция гръцкият финансов министър Янис Варуфакис предложил да оттегли референдума срещу ангажимент на кредиторите за предоговаряне на гръцкия дълг.

Ципрас обаче вчера в директно послание към гръцкия народ и най-вече към гръцките кредитори обяви, че референдум ще има. Означат ли тези противоречиви информации, че свещенният съюз, установил се в редиците на гръцкото управляващо мнозинство след обявяването на референдума в края на миналата седмица, вече се пропуква?, пита френското издание.

За друго пропукване заради гръцката криза пише френският в. "Фигаро" и то е в двигателя на ЕС - френско-германския тандем. В последните 24 часа Франсоа Оланд и Ангела Меркел възприеха напълно диаметрални позиции относно Гърция. До края Оланд се опитваше да накара Ципрас да се откаже от референдума или поне да го разубеди да води кампания за "не" на предложенията на кредиторите от 25 юни.

Оланд повтаряше, че не иска и отлагане на разговорите с Гърция, на което обаче Меркел категорично възрази, че преговори може да има само след референдума. Тези диаметрални позиции говорят и за различията в отношението спрямо гръцката криза. За Меркел винаги е било от фундаментално значение спазването на общите европейски правила. Тя отказва да прави компромиси с Гърция и това за нея означава да запази авторитета на Европа. Оланд пък е по-чувствителен по въпроса за строгите икономии, наложени на Гърция, тъй като се вслушва в гласове, надигащи се от три години в неговата левица за необходимост от преориентиране на Европа от тази политика на строги икономии, допълва изданието.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
5
 
! Отговори
Коко преди 8 години
Не знаех че месю бриколаж е немска фирма. ..
26
7
 
16
 
! Отговори
Tina преди 8 години
До до 16Намесвам Путин, защото Русия през 90-те беше по-зле от Гърция, но се появи той, закрепи икономиката им и разплати дълговете. Ето толкова важно е да има умен и способен мъж начело. Ако и в България се появи един Путин - ще закрепи и нашата икономика и няма да изпадаме в невъзможност да си плащаме дълга.И, моля ви се, стига с тая глупост "300"!Поредната американска пропаганда - да оплюем персите и да възхваляваме гръцките ***...
25
8
 
23
 
! Отговори
гьосуратлък преди 8 години
Минимална пенсия в Гърция 700 евро , а в Германия 500 евро13 и 14 пенсия м Гърция -среден пръст за празниците в Германия Дълг на Гърция към Германия 80 милиарда евроДълг на Германия към Гърция -0 евро
24
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казвате ЕВРОПА дава, ама какво дава правите ли сметка колко милиарда годишно вкарваме за да сме членове, а получаваме 1/2 възвращаемост а силните страни Германия , Англия, Франция и др се облажават солидно Прави са Гърците, че искат да излязат
23
13
 
14
 
! Отговори
финансист преди 8 години
Великия Ципрас няма и един ден трудов стаж. През целия живот е разтягал комунистически локуми и политически номера , а сега ще ръководи държава . Просто няма как да стане. А иначе Гърците си го избраха и сега да се оправят както искат . Само не ми е ясно защо обвиняват ЕС , като имат над 330 милиарда дългове и искат още .
22
9
 
14
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Абсурдно е да се опростят задълженията на Гърция,не и главницата!Тия за какви се мислят?Богоизбрани?Всеки знае,че "богоизбрани" са само евреите и на тях всичко им е разрешено/простено!Другите да се стягат и да си плащат.Обаче и друго ме дразни-тоя ЕС да не е мафиотска организация,та да няма напускане?!Влезеш ли един път-няма излизане,що за дивотия?Това е все едно да се забранят разводите!Ами че това е по-лошо и от комунизма-който иска да напусне,с танкове ли ще го газят?Така се очертава...
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
има вестник Льо Монд (Le Monde), Светът, а не Свят
20
10
 
17
 
! Отговори
по добре преди 8 години
Ако някой се излъже да даде референдум тук, веднага отивам да гласувам за излизане от ЕС.П.П. Никой не ме попита когато ме вкараха в него.
19
16
 
23
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Ципрас е като Станишко, не е работил и един ден през живота си, макар да е строителен инженер. Интересно ми е калко много от пишещите тук не могат да мислят и едва ли не го сочат за пример. Хора, не се горещете, номерата на този хитър грък няма да минат. Да се прехвърля вината върху другите е гръцки патент. Идват доста интересни събития в близките дни. Голям цирк! Спектакъл!
18
10
 
16
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Защо намесваш тук Путин и какво е направил ? Утре ще дойде и твоя ред да си плащаш дълга ама няма да можеш и ще узнаеш че напразно си затягала колана и независимо кой е на власт ще дръпне нов заем А Ципрас се стреми да покаже на света как действа тоя порочен поробващ кръг и как се отстояват права. Много срещу малко 300 срещу Ксеркс.
17
4
 
18
 
! Отговори
КороМоро преди 8 години
Ограбиха хората! Цял живот се трудят, работят, и накрая идва един такъв, и хоп; пълни си гушата. Затвор за такива, дето само знаят да взимат. Работил съм в Кремиковци, бил съм мотажист, а сега взимам колкото да си платя билети да ида на гости при челядта.
16
2
 
11
 
! Отговори
Буаааахахахаа преди 8 години
Хората ,живеещи на село имат стока и ще си заменят едно -друго ,но незнам какво ще предлатаг гражданите за да получат храна -освен да отиват и те на село да друсат маслините за де не опукат от глад
15
8
 
33
 
! Отговори
Tina преди 8 години
... Проследете какво направи Путин от 2000 г., какви действия предприе и как измъкна държавата си. Путин плати голяма част от дълговете на Русия и продължава да се освобождава от тях.Това, което прави руският народ в момента - това е смелост. Да се изправиш пред трудности, за да защитиш държавата си. Направете безпристрастен анализ и ще видите. Дори ЕС предпочита руснаците пред гърци, но не си признават заради полит.противопоставяне...Смелост не е да искаш други да ти плащат луксозния живот...
14
5
 
23
 
! Отговори
койчо преди 8 години
"Янис Варуфакис предложил да оттегли референдума срещу ангажимент на кредиторите за предоговаряне на гръцкия дълг" - поредните византийски номера! Част от потъналите в Гърция милиарди щяха да ни стигнат да се отлепим от дъното!!!
13
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Врещят до небесата и ни отвличат вниманието със Ципрас, защото Ципрас показа наяве мръсното бельо на ЕС. Скоро престъпната комунистическа хунта, наричаща себе си демократи окупирала Брюксел ще си ходи.
12
7
 
31
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Европа, ако се е задавила най-много да изкашля проблема Гърция и да закрепи еврото.Разберете, че да си СВОБОДЕН означава да си платиш дълговете, а не да ти ги опростят...Моля се повечето българи да осъзнават това, иначе ще ни вкарат в гръцки филм.Ако толкова искате модел на поведение за България, вземете този на Путин и руснаците. Аз хиляди пъти повече предпочитам политиката на Путин, неговия начин на мислене и действия пред това на гърка, който знае само да проси и нахалства...
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам обратно дойч марката. Ще ги видим всички останали какви гнили круши са:)
10
18
 
12
 
! Отговори
прогноза преди 8 години
Скоро гърците ще са най-бедните в ЕС.
9
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако гърците гласуват с не на референдума - Гърция моментално рухва. Няма пари за нищо - нито за пенсии, нито за заплати, банките остават затворени, фирмите няма да могат да се разплащат, изобщо пълна икономическа и финансова катастрофа. Май точно това заслужават! Гърци, гласувайте с не на референдума, какво ви съветва Ципрас, всички българи сме зад вас - какво и да означава това!
8
18
 
30
 
! Отговори
АБВ преди 8 години
Няма как да фалира или се затрие от света една държава !!!!!, Истината е че ГЕРМАНИЯ ЩЕ фалира с мечтите за НЕОГРАНИЧЕНИ ПЕЧАЛБИ.!!! А ГЪРЦИЯ след себе си повлича ИСПАНИЯ ,ИТАЛИЯ И и става старшно за НЕМСКИТЕ КОРПОРАТИВНИ ИНТЕРЕСИ!!!!