Президентът на Тунис обяви извънредно положение

Полицията и армията ще имат повече правомощия
4 юли 2015 22:22,
3
Президентът на Тунис обяви извънредно положение
Снимка: Архив Reuters

Борбата с тероризма изисква от властите на Тунис да вземат конкретни мерки. Това заяви президентът на страната Беджи Каид Есебси в телевизионно обръщение, след като подписа указ за въвеждане на военно положение, предаде ТАСС.

Извънредното положение ще действа 30 дни, но може да бъде удължено. То дава разширени правомощия на правоохранителните органи и армията. Властите имат право да забранят организиране на стачки и провеждане на масови мероприятия, ако се прецени, че застрашават обществената сигурност. Дейността на медиите се поставя под специален контрол.

На 26 юни в курортния град Сус бе извършен най-кръвопролитният атентат в историята на тунис. 23-годишен тунизийски студент уби с автоматично оръжие 38 туристи, сред които 30 британци, както и белгийци, ирландци, германци, португалци и една рускиня, в хотел и на плаж, преди да бъде застрелян от полицията. Около 40 души бяха ранени.

Това бе втори атентат в Тунис от началото на годината. На 18 март при нападение срещу националния музей Бардо в Тунис бяха убити 21 души, отбелязва Франс прес.

Отговорност и за двете нападения пое групировката "Ислямска държава".

Губернаторът на провинция Сус и няколко представители на местната полиция бяха уволнени. За нов губернатор на Сус бе назначен Фатхи Бдира.

След атентата в Сус в Тунис зачестиха критиките срещу силите за сигурност, които според редица свидетелства се намесили чак след 30 минути. Вчера премиерът Хабиб Есид призна, че полицията е реагирала твърде бавно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ходете на север на плаж,там хората са доброжелателни,учтиви,бели и имат вкус към хубавото и културни маниери,не липсват развлечения,отнасят се като бели с бели и т.н.
2
2
 
7
 
! Отговори
... преди 8 години
Много неща се промениха в страната откакто БенАли бе свален защото член от семейството му искаше да открие Зитуна банк,която да не работи на принципа на лихварството,но да стане най-големия финансов център в Северна Африка,и Нестранно ,стана някаква цветна революция и плана подплатен с 45 милиарда долара ..не се осъществи
1
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ислямски Брейвик