Холандия почита паметта на жертвите от полет МН17

Все още се търси кой е отговорен за трагедията
17 юли 2015 08:52, Елка Василева
66
Холандия почита паметта на жертвите от полет МН17
Снимка: архив, Reuters

Знамената на Холандия ще бъдат спуснати днес наполовина по време на възпоменателна церемония с участието на семействата на 298-те жертви от полет МН17, който бе свален преди година над Украйна, съобщи Франс прес.

Около 2000 членове на опечалените семейства се очаква да присъстват на церемония в Холандия, на която ще дойдат още премиерът Марк Рюте и други представители на правителството.

Докато семействата на жертвите на трагедията със самолета на авиокомпания "Малейжа еърлайнс" от 17 юли 2014 г. продължават да скърбят, властите все още издирват отговорните за нея, за да ги дадат на съд.

Още по темата

Самолетът, извършващ полет от Амстердам до столицата на Малайзия, бе свален над Източна Украйна, където по същото време се водеха активни боеве между украинските сили и проруските сепаратисти.

Киев и Западът подозират, че сепаратистите са свалили самолета с доставен от Русия зенитно-ракетен комплекс "Бук". Москва обаче отрича да е замесена в този инцидент и на свой ред сочи с пръст украинските военни.

"Най-важният въпрос, който още се задава, е: кой е отговорен", каза Денис Схаутен, председател на фондация, създадена миналата година, за да представлява семействата на жертвите.

Холандия се зае със задачата да намери телата на загиналите и с разследването на катастрофата. Тя ще трябва също така да намери и да осъди евентуалните отговорници за драмата.

Телата на всички пасажери, с изключение на двама холандци, бяха намерени и идентифицирани.

Холандският Разследващ съвет за безопасност (OVV) ще завърши през първата седмица на октомври дългоочаквания окончателен доклад за причините за катастрофата. Говорителката на разследващия съвет Сара Верной заяви, че докладът се отнася единствено за причините за катастрофата и няма да посочи кой е отговорен за нея.

Започна и съдебно разследване от експертен екип, в който участват австралийци, белгийци, холандци, малайзийци и украинци.

Холандският прокурор Фред Вестербеке заяви миналия месец пред журналисти, че са идентифицирани "много хора, представляващи интерес" за разследването, но най-рано в края на годината ще е готов материалът за започване на съдебно дело.

Малко след катастрофата Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 2166, която изисква пълното съдействие на всички държави.

Малайзия, Холандия и други страни лансираха идеята за съд под егидата на ООН, но тя бе отхвърлена от Русия, която има право на вето в Съвета за сигурност. "Ако съд на ООН ще бъде най-бързото средство за осъждане на отговорните, то ние сме за тази идея", подчерта Схаутен.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
2
 
! Отговори
nemam nervi преди 8 години
Като чета коментарите се убеждавам за сетен път че България скоро няма да бъде Европейска държава -35 % са завъртяли *** посока Москва 30% посока Истанбул и кой ще дърпа държавата напред
26
2
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 8 години
Ако под целия свят смяташ всички луди от съседните стаи на психиатрията дето седиш ти, си прав! Ей, тоя номер със самолета не е ясен само на тригодишните. Ама ти явно си под тази планка (умствено де). О, вие още какво има да видите от нато-нациките в тая откачена укруина?! Ще ви се стори, че третия райх е бил детска забавачница пред тия изчадия. То бива да си толкова откачил, ама толкова.....
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До набит на кол?когато стана ясно, че украинското ПВО е свалило Боинга?-----------------------------------------------------------------------------------Какво украинско ПВО в Донецката република?!
24
5
 
8
 
! Отговори
набит на кол? преди 8 години
Какви ще бъдат санкциите срещу бивша Украйна, Сащ, ЕС и Нато, когато стана ясно, че украинското ПВО е свалило Боинга? Нато ще бомбардира Киев ли? Всички украинци ще бъдат изгонени от Европа ли? Пороченко ще бъде набит на кол ли? Обамата ще бъде пратен в Гуантанамо ли?
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още една експлозия възникнали във вторник сутринта около личния елемент на полицията, прострелян инспектор на райотдела, съобщи главното управление на МВР на Украйна в Лвов.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20украйнските неонацити не е целият свят!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 22На ВЪТРЕШНИТЕ работи на Украйна се свързва два сутрешните взрив от офиса на полицията в Лвов със събитията в района на карпатите, където миналата седмица имаше престрелка на полицията с радикални неонацисти Десни сектор".
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
22. Абе човече , просвети се малко и прочети статията . Като слепец се гърчиш в злоба ?
19
3
 
8
 
! Отговори
Емо преди 8 години
Има да увъртат още дълго време, въпреки, че беше доказано, че самолетът е наистина свален с руско оръжие, с което обаче т.нар. сепаратисти НЕ разполагат, а такова е налично в украинската армия още от въоръжаването и от РФ, което автоматично доказва, че украинците са го свалили - въпросът е дали по грешка или това е опит за постановка, с която да обвинят сепаратистите и в частност Русия
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Селото Бобовище близо до Мукачево все още е място за специална операция на SSU и на ВЪТРЕШНИТЕ работи на Украйна по неутрализирането на екстремистите "Десен сектор". За това съобщава кореспондент на телевизия "112 Украйна
17
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рубладжии пишете дитирамби за великата путинска държава, нали затова ви плащат 50 000 000 евра годишно
16
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жертвите съдят милиардера Вова за $1000млн. , що се стиска тази стипца, не мие ясно
15
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целият свят е убеден, че руските неонацисти са свалили самолета на Малайзия
14
9
 
4
 
! Отговори
Русофилската преди 8 години
До АнонименИзмет де опитва да оневинява руските терористи. Напразно!!!
13
3
 
4
 
! Отговори
SS преди 8 години
До АнонименТо да не се налаг САЩ да плаща за невинни жертви че няма с какво да плати а русите не ги мисли
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен13в украйна има фашисткия преврат организиран от США и десен сектор
11
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рано или късно, Русия ще трябва да плати кръвнина на невинните жертви.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11украйнска-фашистка пропаганда!
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, кво става бе? Що не защитавате Жужи,?
8
4
 
3
 
! Отговори
Танаси преди 8 години
Вие много се пънете, ама ако Русия се разпадне, источните народи ще плъзнат като Чингиз Хан из Европа. Благодарение на далновидната политика на Шрьодер който вдигна Русия на крака, сега газта от Туркменстан /разбирай мусюлманска азия/ преминава през Русия и така е в ръцете на белите хора. Но Българите сте прекалено ограничени за да го разберете.