Холандия почита паметта на жертвите от полет МН17

Все още се търси кой е отговорен за трагедията
17 юли 2015 08:52, Елка Василева
66
Холандия почита паметта на жертвите от полет МН17
Снимка: архив, Reuters

Знамената на Холандия ще бъдат спуснати днес наполовина по време на възпоменателна церемония с участието на семействата на 298-те жертви от полет МН17, който бе свален преди година над Украйна, съобщи Франс прес.

Около 2000 членове на опечалените семейства се очаква да присъстват на церемония в Холандия, на която ще дойдат още премиерът Марк Рюте и други представители на правителството.

Докато семействата на жертвите на трагедията със самолета на авиокомпания "Малейжа еърлайнс" от 17 юли 2014 г. продължават да скърбят, властите все още издирват отговорните за нея, за да ги дадат на съд.

Още по темата

Самолетът, извършващ полет от Амстердам до столицата на Малайзия, бе свален над Източна Украйна, където по същото време се водеха активни боеве между украинските сили и проруските сепаратисти.

Киев и Западът подозират, че сепаратистите са свалили самолета с доставен от Русия зенитно-ракетен комплекс "Бук". Москва обаче отрича да е замесена в този инцидент и на свой ред сочи с пръст украинските военни.

"Най-важният въпрос, който още се задава, е: кой е отговорен", каза Денис Схаутен, председател на фондация, създадена миналата година, за да представлява семействата на жертвите.

Холандия се зае със задачата да намери телата на загиналите и с разследването на катастрофата. Тя ще трябва също така да намери и да осъди евентуалните отговорници за драмата.

Телата на всички пасажери, с изключение на двама холандци, бяха намерени и идентифицирани.

Холандският Разследващ съвет за безопасност (OVV) ще завърши през първата седмица на октомври дългоочаквания окончателен доклад за причините за катастрофата. Говорителката на разследващия съвет Сара Верной заяви, че докладът се отнася единствено за причините за катастрофата и няма да посочи кой е отговорен за нея.

Започна и съдебно разследване от експертен екип, в който участват австралийци, белгийци, холандци, малайзийци и украинци.

Холандският прокурор Фред Вестербеке заяви миналия месец пред журналисти, че са идентифицирани "много хора, представляващи интерес" за разследването, но най-рано в края на годината ще е готов материалът за започване на съдебно дело.

Малко след катастрофата Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 2166, която изисква пълното съдействие на всички държави.

Малайзия, Холандия и други страни лансираха идеята за съд под егидата на ООН, но тя бе отхвърлена от Русия, която има право на вето в Съвета за сигурност. "Ако съд на ООН ще бъде най-бързото средство за осъждане на отговорните, то ние сме за тази идея", подчерта Схаутен.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са експертите които надълго и нашироко обясняваха как MH17 e свален от украински Су???явно са на инструктаж
6
5
 
11
 
! Отговори
аС преди 8 години
Ако бяха открити доказателства , че руснаците са свалили самолета, до сега, щяха да реват с цяло гърло. Но явно урките са го направили и нали са от нашите, си траем, че то резилът, много голям.
5
5
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Роднини на жертвите са подали иск за 900 милиона долара срещу Игор Гиркин. Това обаче в руската преса тактично е премълчано.
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо скриха черната кутия , нали англичаните я взеха ?А холандците само ще изнесат фактите от разследването без да казват заключенията , защо се премълчава нещо ? Украинците имат руско оръжие също ( то и друго нямат ) в този период.Това е един кръг на обвинение !
3
12
 
6
 
! Отговори
Петко преди 8 години
То е повече от ясно че са Украинските сепаратисти. Докато запада си затваря очите и взема половинчати мерки ушанките вилнеят. Трябва ясно да им се каже че престъпленията ще бъдат санкционирани.
2
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Все още се търси кой е отговорен за трагедията"Изобщо не се търси, защото се знае кой е отговорен. Всички следи водят към имперската канцелария в Кремъл. Това е причината Русия да се дърпа като магаре на лед и да не иска трибунал за наказание на виновните.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е ,за Европа още не се знае ?Но в САЩ колко пъти казват веднага че е Русия !