Украинската криза стигна чак до Финландия

Хелзинки разполага край границите с Русия части за бързо реагиране
21 юли 2015 14:07, Елка Василева
117
Украинската криза стигна чак до Финландия
Снимка: архив, Reuters

Военното командване на Финландия се готви да реагира при бъдещи кризи с повишена оперативност и планира да засили отбраната на източните граници на страната. Като причина се посочват събитията в Украйна и ролята на Русия в тях.

Вестник "Комерсант" установи, че за момента - противно на медийните съобщения - Финландия не се кани да прехвърли нови войски към границите с Русия: разработват само планове да повишат бойната готовност на силите - за спешни ситуации. Събеседници на вестника от руските държавни структури обаче съзряха в новината поредно доказателство за милитаризация на Финландия и заплашиха с контрамерки, пише екип на в. "Комерсант"

Финландия смята да разположи край границите с Русия подразделения за бързо реагиране, съобщи авторитетното американско издание "Дифенс нюз", като се позова на финландския министър на отбраната Юси Нинистьо. Информацията бе цитирана в много руски и чуждестранни медии. Нинистьо мотивира тази стъпка с необходимост да се повиши бойната готовност на войските заради събитията в Източна Украйна.

Същевременно командването на финландските въоръжени сили поясни, че става дума за реорганизация в съществуващи вече части и никой няма намерение специално да ги прехвърля на границата с Русия. "Няма да има никакви нови войски. Въпросът е да се повиши готовността на резервистите за оперативно разгръщане при нужда. Това е част от нашия реформен план за въоръжените сили", заявиха за "Комерсант" пресслужители на военното командване.

Те добавиха, че проблемът да се намали времето за реагиране при кризи е актуален за армиите на много страни. Доказва го по-специално създаването на сили за бързо реагиране на НАТО през 2014 г. и разширяването им - на срещата си през февруари в Брюксел министрите на отбраната от алианса решиха да удвоят състава на тези сили до 30 000 души.

Финландия не членува в НАТО; от началото на украинската криза обаче видимо засили сътрудничеството си с пакта. С по-бързо темпо тръгна и военната реформа в страната. Според Фьодор Лукянов, оглавяващ (б. пр.: обществения Съвет за външна и отбранителна политика), събитията в Украйна са събудили стари фобии у финландците.

"Във Финландия страхът от Русия е съставна част на световъзприятието. И заради Гражданската война, и заради зимната война от 1939 г. Военното командване най-вероятно всъщност не вярва, че Русия може да нападне, но предпочита да вземе мерки отсега - заяви за „Комерсант“ експертът. - Целите са две. Първо, да покажат на разтревожените избиратели: ние сме нащрек. Второ, да спрат още в ранна фаза всички приказки за нуждата от членство в НАТО. Държавното ръководство разбира колко е важна Русия за Финландия и традиционно се обявява против членството; хората обаче се нервират - то трябва някак да ги успокои."

При всяко положение Москва приема болезнено политическия курс на финландските власти. "Напоследък постоянно виждаме недружелюбни действия от финландска страна", заяви за "Комерсант" първият заместник-председател на комисията на Държавната дума по отбраната Сергей Жигарев, като напомни, че неотдавна председателят на Думата Сергей Наришкин не бе допуснат да влезе в страната. По думите му съобщенията за формираните части за бързо реагиране "не спомагат за повече добър тон в европейската сигурност".

"Откакто приключи Втората световна война, финландците разбираха що е то добросъседство. Те гарантираха сигурност и процъфтяване на страната си с това, че вместо да харчат пари за отбрана, гледаха икономиката. Това е една от причините за финландското икономическо чудо, благодарение на което бившата вилна провинция на Санкт Петербург се нареди сред най-процъфтяващите държави в днешния свят - заяви пред вестника ни Андрей Климов, заместник-председател на външнополитическата комисия в Съвета на Федерацията. - Сега обаче те пропиляха онова, което гарантираше процъфтяване на страната практически цели 60 години."

Климов посочи, че да подсилваш линията за отбрана от Русия е "все едно да се готвиш за отбрана от марсианците". "Средства на финландските данъкоплатци се хвърлят на вятъра за едното нищо", каза той. Руският сенатор обаче е убеден, че политиката на Финландия не бива да остане без отговор. Според него Москва трябва да обмисли по-специално забрана да се изнасят за финландците кръгли дървесни трупи и "на мнозина там ще им дойде умът в главата".

"Финландия трябва да се насочи към развитие на собствената си икономика, която през последните 25 години се сля много тясно с икономиката на Русия, а не да се захваща с агресивен популизъм", допълва Сергей Жигарев. Забраната за износ на кръгли трупи трябва според него "дълбоко да се обмисли според това как ще се отрази на руската икономика".

Според руските парламентаристи впрочем финландците бездруго сами вредят на своята икономика. "Мнозина у нас вече по-внимателно избират къде да почиват или да правят бизнес", обясни Андрей Климов. И допълни, че Латвия вече усети тази "внимателност" на свой гръб - политическата риторика на Рига също не прелива от дружелюбие към Москва.

Източник на "Комерсант" от руския Генщаб заяви, че ускорената мобилизация на финландски армейски части не крие някаква особена заплаха, тъй като местните пехотни бригади (най-малко десет на брой) не са пригодени за нападателни операции. А в изявленията на финландски военни и политици той вижда опит "да се печелят точки пред НАТО".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Юха преди 8 години
Статията е много болна и се вижда, че е пропаганда... който е живял или живее във Финландия, веднага ще каже, това е пропаганда!!!
69
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Тръц
68
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Одисей 92САЩ са се пръкнали преди около 250 години 230 от тях са водили някакъв вид и войни или военни операции/намеси в по-ново време по целия свят. В повечето случаи тези намеси са водили до кръвопролития които се трупат и трупат и трупат все на сметката на САЩ.Ето САЩ искаха или не но създадоха ИДИЛ. От този момент насетне за всички убийства направени от ИДИЛ косвено и САЩ са виновни. Принцип в Криминалното право. Колко са убийствата в самите САЩ при гангстерски войни някой смятал ли е?
67
0
 
2
 
! Отговори
до 95 преди 8 години
Фазлъ паша, пак ли си ти? Ясно е защо не обичаш руските 'варвари'.....
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Финландските градове и курорти близост до границата с Русия са празни и опустяват,а преди тази лудост с санкциите пращяха от Руски туристи и всички бяха доволни!за това трябва да се замислят Финландците и не само те,кой печели и кой губи?!
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 96ти си украйнски неонацист
64
2
 
0
 
! Отговори
Bez Ime преди 8 години
Razpolagaite, razpolagaite, nie sme v samoto NATO :))))))))))))))))
63
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руските варвари трябва да бъдат изтрити от лицето на земята защото са опасни за човешката цивилизация
62
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Висока умственна тъпотия на софийската седерастия.
61
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий Распутин 82А отностно човешкия живот Нито един политик не го е е ня за човешкия живот. Дай им власт и гледай какви реки от кръв ще сътворят. Естествено Лидера в световен Мащаб е САЩ Спор за това няма. Следват прародителите им Великобритания и то по времето на имперския им период. Сега британците леко са се очовечили но пък и те загубиха след 2СВ цялата си империя без няколко далечни острова.
60
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий Распутин 82Разпутин ако това беше вярно защо Рашките 1939 година взеха едни 50 км около Ленинград, а не взеха половин Финландия?Нали се усещаш че всеки ФАКТ от историята може да се тълкува и Тако и Вако. Въпросът е защо с е състоял въпросния ФАКТ?Фонландия и Прибалтийските републики, а също така Рибентроп-*** са 100% военновременни решения още преди Войната да е избухнала.Каквото щете да казвате Сталин е бил Хитрец и мого умен и начетен(технически) човек Но е и Кръвожаден
59
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий Распутин 78По това време *** не са се интересували от живота на обикновенните войници. За съжаление тази част от историята е вярна. За първи път рашките се заинтересуваха за запазване на живота на военните си по времето на Чечня 2 и след това - По времето на демогравския срив нямаха наборници достатътно. Тогава почнаха разработките на Армата, Курганец, Бумеранг, Тайфун и т.н. съвременни ситеми.
58
5
 
8
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Финландците капитулират като СССР взима околностите на Ленинград. Точно тези околности и Ладожкото езеро са тъй наречения път на Живота от където влизат храни за града по време на войната.Така че четете и след това говорете за Гадните РАШКИ. Всичко което е направил Сталин преди войната дори и договора Рибентроп-*** е продиктувано от военна необходимост.Франция не направи каквото трябваше във военно отношение и Германските войски заобиколиха Линията Мажино през Холандия. Франция Капитулира
57
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
1939 разчитайки на числено превъзходство и на стотици леки танкове СССР напада след неуспешни преговори Финландия(давани са два пъти повече земи за околностите на Ленинград)Линията Маренхайм с обикновенни бункери спира вълната СССР леки танкове. Последните се пробиват с леко модифицирани пушки калибър 7.62. Единствен адекватен танк - Т-28 с 76мм оръдие.Назначават Жуков, Докарва всичката изправна тежка артилерия и новите танкове КВ. Финските бункери биват изтърбушвани по няколко на час
56
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Айдее кой не е чел история да попрочерте.1937 година Ханагин Гоу - Рашките се сбиват с Японците и печелят заради Жуков. Отказва се от всякакви стари тактики и прави каквото му хрумне с бронечастите.1937 Сталин се усеща че СССР армия е полупартизанска армия защото повечето от генералите нямат военно образование - Следва чистка1939 след анализ се премахват слабите места в отбраната на СССР - срещу морски десант Прибалтийските републики и срещу обкръжение Ленинград или Финланската война
55
1
 
3
 
! Отговори
от СПб преди 8 години
До anonimenабсолютно вярно е.
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бил съм в Финландия много пъти, и да ви кажа че един руски взвод може да стигне до Хелзинки много бързо. Не знам какви воиници св финланците, но са като малки деца.
53
1
 
1
 
! Отговори
Михал преди 8 години
До Анонимен--54;Има още; 1920 г--Полша ;1948 г-Зап. Берлин ;1950 г -Корея ; 1953 г --ГДР.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До NNN--66;казва се Казимир Ернрот. По време на руско--турската война 30% от офицерите в руската армия са германци.
51
3
 
2
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
До Григорий Распутин 57На 31 май 1941 г. съветските войски има следните трофеи:общините Сала и Кунсамоцелия Карелски провлакфинландската част на полуостров Рибачий.