Медведев оптимист за "Турски поток"

Преговорите за строителството на първа линия - скоро
25 юли 2015 09:47, Александър Попов
28
Медведев оптимист за "Турски поток"
Снимка: Reuters

Преговорите с изпълнителите в изграждането на първата линия на газопровода "Турски поток" ще започнат в най-скоро време, заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за словенския вестник ДЕЛО, цитиран от ТАСС.

"Провежда се съгласуване на проекта на руско-турското междуправителствено споразумение", каза Медведев.

"В най-скоро време ще започнат преговорите с компаниите, които ще прокарат първата линия на газопровода".

Руският премиер подчерта, че "Турски поток" е ключов проект, който трябва да осигури непрекъснати доставки на руски газ за Европа и преди всичко за югоизточната й част.

"Очакваме да бъде построен в планираните срокове и за това има основания", заяви Медведев. Той напомни, че на 22 юни Турция е издала разрешение за инженерни проучвания за морския участък на газопровода. Документът предвижда да се извършат проучвания за първата линия на съоръжението в изключителната икономическа зона на Турция, както и в нейните териториални води.

"Турски поток в пълна степен отговаря на интересите на Русия и Турция", уверен е Медведев. "Освен Турция своят интерес към проекта вече потвърдиха Унгария, Гърция, Македония и Сърбия. Самият живот ни подсказва колко необходими са новите енергийни трасета. Икономиките на европейските страни трябва да се развиват в условията на стабилно снабдяване със суровини".

В интервюто Медведев заяви също, че съдбата на проекта "Южен поток" за пореден път е убедила Русия, че в Европа политическите съображения вземат връх над логиката и икономическия разум. По думите му проектът е станал жертва на "бюрокрацията в Брюксел".

"Но независимо от това ние сме готови да развиваме енергийно сътрудничество с Европейския съюз, да строим алтернативни маршрути за доставка, за да удовлетворяваме в перспектива растящите потребности на европейските икономики", добави той и подчерта, че Русия винаги е била и ще бъде надежден доставчик на европейските пазари.

Руският премиер също така не изключи договорът за газовия транзит с Украйна да се удължи след 2020 г., но при изгодни за Русия условия.

"Практиката показва, че да се правят прогнози за перспективите за украинския транзит е нещо изключително неблагодарно, но очевидно няма да удължаваме транзитния договор с Украйна при неизгодни за нас условия", заяви Медведев. Той напомни, че срокът на сегашния контракт изтича на 1 януари 2020 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Григорий Распутинти си украински неонацист!
13
4
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Това на ръката му какво е ,или си е купил нещо преди да излезе на пазара
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Григорий РаспутинИзтриха ми коментара! В събота? Нищо!Поздравявам те си се ориентирал да учиш руски! Вие (@!) винаги гледате да изплувате!(забележка за редактора: няма думи свързани с тоалетната! по формата '@'- читателите се надявам, сами да се сетят какво имам впредвид. Да опазим сайта чист поне от думите!)
11
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашият Тъпчо от Б гордо отказа потока и зачака благодарско от американците. Още чака но нема нищо, само едно потупване по рамото и това беше. Горкият, колко му се иска да го приемат като важен фактор а те не го бръснат за слива. Как да го приемат, ***, *** та чак вдлъбнат но ....послушен. А с минало на дребен бандюга, верен член на БКП, мизерен далавераджия на едри бандити издигнали го като платили 1 милион за да ги...пази, станал временно удобен. Сега никой го неще!
10
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Григорий РаспутинТи си малко назад във времето ми се чини!Ние казахме гордо "йок", на Южен поток та и на Белене! И са ще белиме лук!Турците изглежда са горди, независими и водещи се от собствените си интереси (колкото и да ми е неприятно да го призная!)
9
4
 
12
 
! Отговори
ьььььььььььььььььььь преди 8 години
До Григорий Распутин...комшията не е казал "йок"--и тази статия ти го доказва--за съжаление-България ще зависи за газта И ОТ Турция-----ама благодарете за това на нашите "приятели" от САЩ....
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До прав сектор:) популизъм - *** нали ви е в кръвта.Я дай новинарските източници , да те видим как ги четеш новините , че и да се посмеем :)
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Григорий Распутин:) Смехоран! до 19 година вече ще е готов силата на сибир и европа ще се моли с канчето за горива за каквото е останало от Китай и Индия.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте ландшафта на снимката. Това са кримските лозя на "Масандра".
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като четем ка Турция изведнъж се захвана да стабилизира региона около Сирия, Медведев явно има основание за надежда.Са на краварите им се плаче - отрочетата им от ИД ядат бой *** няма как да се правят пред Турците. (Те и турците ги подкрепяха начално , *** нали интереса клати феса...)
4
11
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
А удобно забравяш че Турция има няколко доставчика на газ и има конкуренция. А в България ни го продават руските колонизатори и грабители от Газпром на най-скъпата братска цена...Икакво ме интересува през къде ще минава тръбата дубъл на съществуващата през Украйна...Като искат да не минава през Украйна проблема си е на руснаците...Эст газ эст долари,нет газ нет долари
3
10
 
11
 
! Отговори
До 3 преди 8 години
Абе друго си е нашия Прецедент да се снима пред планините Колорадо нали
2
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Поговорката "Интереса клати феса" е измислена и се отнася изцяло за Турция.Ние понеже сме *** и слушаме другите за това сме цъфнали и завързали.Не ги мисли турците.Но после пак ще се чудите защо газа за тях е наполовина по-евтин от колкото за нас
1
8
 
7
 
! Отговори
marti преди 8 години
mai za balgaria ne se spomenawa nisto.., jawno njama da ima gazowo trase pri nas.., i pak ste duxame supata..., zastoto sme mnogo otworeni.., kato istinski glupazi...