Европа иска синът на Кадафи да бъде съден в Хага

ООН също разкритикува присъдата на Сейф ал Ислям
28 юли 2015 21:56, Анисия Иванова
44
Европа иска синът на Кадафи да бъде съден в Хага
Снимка БТА

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд разкритикува решението на либийския съд в Триполи да осъди задочно на смърт Сейф ал Ислям - най-големия син на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, се казва в разпространено днес изявление на говорителя на Ягланд.

Още по темата

В изявлението, цитирано от ТАСС, се казва, че делото срещу Кадафи и другите осем подсъдими би следвало да бъде предадено в Международния наказателен съд в Хага, за да бъде разгледано справедливо. Съветът на Европа отново подчерта необходимостта от "отмяна на смъртното наказание в европейския континент и в целия свят".

"Дълбока тревога" от произнесените в Либия смъртни присъди срещу редица приближени на Кадафи или заемали високи постове по време на неговото управление изрази днес и Върховният комисариат на ООН по правата на човека.

Според говорителката на комисариата Равина Шамдасани "международните стандарти за справедливо правосъдие не са спазени". Не е била установена "индивидуалната наказателна отговорност" за конкретни престъпления, има и "сериозни проблеми" с достъпа на адвокатите, оплаквания за лошо отношение към подсъдимите, провеждане на съдебно разследване в отсъствие на подсъдимите.

Във връзка с това Върховният комисариат на ООН по правата на човека призова либийските власти спешно да проведат съдебна реформа, да осигурят пълно спазване на правата на човека в правосъдния процес и да предвидят възможност за обжалване.

Съдът в Триполи произнесе днес присъдата срещу Сейф ал Ислям в отсъствие на подсъдимия. От ноември 2011 г. той е държан в затвор в град Зинтан, Северозападна Либия, от бивша бунтовническа група, отказваща да го предаде на правителството в Триполи, отбелязва Ройтерс. Столицата се контролира от коалицията милиции "Фаджр Либия" ("Либийска зора"), която е установила там правителство и парламент, непризнати от международната общност.

Според решението на съда в Триполи за престъпления срещу либийския народ, извършени по време на революцията от пролетта на 2011 г., ще бъдат разстреляни 34-ма високопоставени служители, сред които и последният премиер в правителството на Кадафи - Багдади ал Махмуди, и бившият шеф на разузнаването Абдула ас Сенуси.

41-годишният Сейф ал Ислям е архитект и инженер по образование. Учил е в Австрия и Великобритания. Завършил е престижното Лондонско висше училище по икономика и политически науки, където му е присъдена и степен "Доктор по философия".

Синът на Кадафи бе обвинен в престъпления срещу човечеството и от Международнит наказателен съд, който иска Сейф ал Ислям да му бъде предаден за провеждане на съдебен процес в Хага. Либийските власти обаче отказват да изпълнят това искане, настоявайки той да бъде съден в родината си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да го пуснат на народа, та да последва съдбата на баща си - изнасилен, влачен и убит.
3
23
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Хага е за правата на човека? Затова държаха 7 години тия либийски *** като тоя на снимката нашите медици без да са виновни?Евала ашкосун на либийския съдДано изпълнят присъдата без да се съобразяват с *** наследили *** скапана Карла дел Понте!
2
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Престъплението му беше,че парите от петрола отиваха в народа. А какво му подписа смъртната присъда, е че имаше идея да започне да продава петрол срещу злато...
1
20
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Тоя болкук обещаваше на наши министри, че ще говори с баща си за да освободи нашите медици, а накрая нищо не направи. Наложи се една французойка да ни спасява лекарите.За такива цинични *** като тоя само разстрел! Същият като баща си!