Москва се отказа да разполага Ту-22М3 в Крим

Експерт: От бази в България може да бъдат поразени руски летища
Обновена: 28 юли 2015 14:11 | 28 юли 2015 11:14, Елка Василева
155
Москва се отказа да разполага Ту-22М3 в Крим
Снимка: архив, Reuters

Руското министерство на отбраната се отказа - поне засега, от планираното разполагане на ескадрила бомбардировачи с далечен обсег Ту-22М3, пише "Московский комсомолец".

"Главнокомандващият Военновъздушните сили Виктор Бондарев заяви, че в момента на полуострова бездруго има достатъчно сили и средства за решаване на задачите", пояснява изданието.

По-рано обаче източници от министерството на отбраната и дори от външното неведнъж огласяваха идеята да бъдат прехвърлени в Крим 10 такива ракетоносци, които могат да носят ядрени оръжия, напомня вестникът.

Тази година в румънската база Девеселу ще започне да носи бойно дежурство комплекс от системата за ПРО на САЩ с 24 противоракети Standard SM във вариант земя-въздух. Според руското военно ведомство тази база ще е сред първите мишени за руските ударни средства, ако САЩ атакуват Русия, писа миналата седмица електронният вестник "Взгляд".

Още по темата

Главнокомандващият руските ВВС опровергава тази новина, но допълва, че ако бъде поставена тази задача, "ние като военни ще я изпълним в посочения срок".

Редица експерти заявяват, че обсегът на Ту-22М3, ако са базирани в Крим, би могло да обхваща както базите на НАТО в Източна и Южна Европа, където сега усилено се разполагат и обикновени оръжия, и елементи от европейската ПРО, така и на практика всяка точка от Западна Европа.

Затова самолетите "стратези" в Крим ще са реален възпиращ фактор за недоброжелателите на Русия. Съчетани с комплекси "Искандер-М", чийто обсег според ракетите варира от 500 до 2000 километра, те ще накарат западните "ястреби" сериозно и за дълго време да загърбят своите "ястребови" планове, пише "Московский комсомолец".

"Експерти вече изчислиха, че за гарантирано унищожаване на комплексите за ПРО в Румъния и Полша, а и на всички корабни групировки на САЩ, притежаващи система за ПРО, в Черно и Средиземно море (естествено, ако заплашват нашата сигурност), за Русия е достатъчно да има на това направление към 22-25 оперативни ракети "Искандер-М" и също толкова крилати ракети на тежки бомбардировачи Ту-22М3", уточнява вестникът.

Няма нужда Москва да разполага такива бомбардировачи в Крим - те могат да действат и от бази в Централна Русия. Освен това на полуострова няма и структури на руското министерство на отбраната, които поддържат ядрено-техническа сигурност, твърди обаче военният експерт Виктор Мураховски.

Ако Ту-22М3 бъдат постоянно разположени в Крим, те ще бъдат уязвими за оръжия на НАТО, "например корабни", каквито пактът може да разположи в Черноморския регион.

Базите на НАТО и на САЩ в България и Румъния, които ще бъдат взети на прицел от руските бомбардировачи, имат авиация, напълно способна да порази предни летища на Русия, заявява специалистът.

Според него за руските войски ще е по-разумно да използват срещу обекти на ПРО в Европа крилати ракети тип "Калибър", с каквито е въоръжен Черноморският флот на Русия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: НАТОРусиякримТу-22 М3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 139Експерте, да ти кажа как е свален Ту-22М3Р в Грузия. Първо Рашките изобщо не бяха проверили (разузнаване) дали в Грузия има средни комплекси освен допотопните С-75 и С-125. Украйна даде на Грузия БУК-М1 с техни екипажи и цифров опорен обзорен радар. Докато беше жив Обзорния радар комплекса БУК-М1 излизаше в ефир за да среля по 15-45сек на стрелба след което се преместваше Партизанска тактика от СърбияСу-34 първо унищожи опорния радар а след това и Обзорния радар на БУК и толкоз
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ии Държава,която разрешава триполови бракове и кръвосмешение не е държава.
69
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия ако реши ше ви смачка на минутата ве *** какво сте ми седнали да обяснявате като хал хабер си нямате от военнщина вие от край време сте аграри не се бутайте там дето не ви разбират простите тикви гледайте си бустаните и нивите
68
4
 
2
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Алооо тва на снимката е Су-24 бе другари.Та Ту-22М3 е среден стратегически бомбардировач който може да покрие Европа само ако дозареди във въздуха -Боби.А излитайки от Крим след 5 минути ще е над НАТО територия.Доказал се е като доста капризен самолетс малък ресурс на двигателите и сложна и остаряла система за РЕ противодействие
67
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 132Ами от твоя пост се разбира колко военно образование имаш и че бъкел не разбираш ор авиация.1. Далечните и Стратегическите бомбардировачи нямат бомбоубежища. Всеки от тези самолети освен при ремонт трябва да се вижда от спътник. Така че при едно нападение над базите в Севастопол тези самолети ще са първа тлъста мишена.2. Стратегическите ракети и свръхзвуковите ПКР с ядрен боеприпас могат да направят мнооого бели дори да бъдат свалени в 40км зона след като се взривят
66
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Възможности на Ту-22М3(Ту-26М3)с 8 крилати стратегически ракети в бомбоотсека покрива цяла европа дори и да излети от централна Русия(Урал)с 3 тежки свръхзвукови противокорабни ракети на външно окачване може да атакува цели на поне 2000 км от брегаТу-22М4(Ту-26М4) модернизирани системи - Могат да ползват широк спектър съвременно конвенционално оръжие като ракетите са на външно окачване а бомбите в бомбоотсека. Нови системи за РЕБ и РЕП. Ракети Въздух въздух за сега не е известно да има.
65
2
 
12
 
! Отговори
С Русия в сърцето преди 8 години
Аз протестирам! Или ще слагате подходящи илюстрации, или минете с празно място! Беше ви казано вече съвсем неотдавна, че това не е снимка на Ту-22М3, а на съвсем друг самолет - щурмовак на Сухой! Не точно онзи, дето накара американците от "Доналд Дак" ли беше, "Мики Маус" ли да получат профузна неврогенна диария, а по-нов. А от България към Крим няма да полетят ракети, запомнете! Зарубите на нос! P.S. Reuters плаща ли ви, защото по принцип трябва да е обратното?
64
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименРуските *** изчислили, че им трябвали 25 ракети да поразят всички натовски цели. От друга страна същите *** изчислили, че неуловимите им самолети щели да бъдат унищожени още на земята :)))Е няма по-умна от руската ***!Е няма по-*** отворко от теб !:)))Руските чекисти са изчислили, че им стигат 25 ракети от вътрешността на Русия да изтрепят всичко натовско в Европа уи не си струва да разполагат самолети за цели. Тъпчо :)
63
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отказали са се да разполагат ТУ22 в Крим не защото ги е страх от НАТО, а защото не се знае колко от тях ще успеят да кацнат живи и здрави в базата :))))А ако са и въоръжени с ракети и бомби вече е под заплаха и Черноморския им флот :)
62
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
v sofia sa vragovete na balgaria tam triabva da ydariat bratiata rusi,tam sa izmenicite ,bazi v bg na nato sa v bezmer novo selo chrnomorieto tam sashto da bombiat ama te gi znaqt de taka che imat dostapa ....
61
16
 
11
 
! Отговори
ии преди 8 години
В държава дето се забранява ютуба не е държава!
60
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските *** изчислили, че им трябвали 25 ракети да поразят всички натовски цели. От друга страна същите *** изчислили, че неуловимите им самолети щели да бъдат унищожени още на земята :)))Е няма по-умна от руската ***!
59
2
 
9
 
! Отговори
КороМоро преди 8 години
Какво ще стане ако тези самолети изсипят оръжията си над България? Всичко ще съсипят! Години тежък труд да се построи всичко това ще отиде на вятъра. Защо не мислят за хората, тези, които взимат подобни решения?
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се ли насити пазара на прислужници в Белгия?
57
2
 
5
 
! Отговори
до ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
Според някои футуролози 3тата св война ще е много продължителна и мъчна, понеже страните няма да ползват ядрено оръжие, понеже другата страна ще внимава да не притисне противника до крайност без изход, че да прибягва до масово унищожение. Това се видя вече през 2та св война, където и двете страни имаха огромни количества химическо оръжие, но не го изполваха никога. (през 1та св ползваха много, въпреки, че имаха много по-малко и слабо)
56
15
 
2
 
! Отговори
запознат до 103 преди 8 години
Много е модерно сега да се плюе по Америка. Но е безпочвено. САЩ са влиятелни, но не подмолни - казват открито какво искат - чрез посолството, нямат нужда от фондации за инфилтрации. Фондациите са чисти като сълза и са ни дали само и много ползи!А пък неблагодарността е грях...
55
6
 
1
 
! Отговори
чуйте само преди 8 години
"да носи бойно дежурство комплекс от системата за"хаха, шапкарите с техния милиционерски език просто къртят...
54
0
 
8
 
! Отговори
до 85 преди 8 години
Прочетох за френската система Астер. Действително сериозна система, НО с много малка далечина на откриване и унищожаване на целите. 20-30 км, според модификацията. Та за една ракета летяща с хиперзвукова скорост, това време е няколко секунди за реакция и унищожаване.Докато С-300 е 300 км обсега.
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2 БАЛИСТИЧНИ РАКЕТИ (РУСКА И АМЕРИКАНСКА)ЛЕТЯТ ЕДНА СРЕЩУ ДРУГА.ДОБЛИЖАВАТ ЕДНА ДРУГА.АМЕР..--ТИ НАКЪДЕ СЕ ЗАПЪТИ?РУС.- ПРИ ВАС.АМЕР.- АМИ АЗ КЪМ ВАСРУС. ЧАКАЙ. ДАВАЙ ДА ПОЛЕЕМ ТАЗИ СРЕЩАВЕЧЕ СА ПИЯНИ. НО РУСКАТА ПРЕДЛАГА ОЩЕ ПО ЕДНА.АМЕРИКАНСКАТА КАЗВА ЧЕ ВЕЧЕ Й Е ЛОШО. А РУСКАТА УСПОКОЯВА-НЕ СЕ БОЙ. АЗ ЩЕ ТЕ ИЗПРАТЯ ДО В КЪЩИ!
52
0
 
4
 
! Отговори
Гравитация преди 8 години
Трябва да се построят бараки и столова. Кенефите може и във въздуха.