"Газпром" похарчил трилиони за нерентабилни проекти

Руски печат: Концернът се готви за нови антирекорди
29 юли 2015 12:00, Елка Василева
38
"Газпром" похарчил трилиони за нерентабилни проекти
Снимка: архив, Reuters

Руският концерн "Газпром" изхарчи 2,4 трилиона рубли за проекти, които не се търсят, пише "Ведомости". Компанията се канеше да добие през 2015 г. над 615 милиарда кубика газ, но реалният добив ще е с една трета по-нисък - 414 милиарда кубика, прогнозира министерството на икономическото развитие.

Това е най-ниският показател в цялата история на "Газпром", изтъква вестникът и припомня, че концернът увеличава добивите от 2002 г. насам, когато на ръководния пост в компанията идва Алексей Милер.

"През 2015-2020 г. се очаква и да нарасне потреблението на вътрешния пазар", твърдеше тогава Кирил Селезньов, шеф на дружеството "Межрегионгаз", припомня изданието. Заместникът му Александър Медведев пък предвиждал да скочи потреблението на газ в цяла Европа. До 2020 г. то ще надхвърли 600 милиарда кубика и заради спада в собствените й добиви. Европа ще трябва допълнително да внася по 145 милиарда кубика, смята руският експерт.

Това са пропуски в оценката на търсенето, признава аналитикът Валерий Нестеров. Когато обаче са вземани решенията за увеличаване на добива, е било трудно да се предвиди, че ще се задействат едновременно толкова много негативни фактори - промяна в регламентите на европейския пазар, идване на нови доставчици, шистова революция в САЩ, конкуренция с независими производители в Русия, изостряне на политическата ситуация - изрежда ги руският наблюдател.

"Комерсант" също коментира спада в добивите и продажбите на газ от "Газпром", посочва Би Би Си.

Отслабват и позициите на мопонолиста на вътрешния пазар в Русия. Макар че потреблението на газ в страната през първото полугодие е намаляло едва с 0,3 на сто - на 240 милиарда кубика, делът на "Газпром" се свива в полза на независимите производители и най-вече на "Роснефт" - те вдигат добивите, уточнява вестникът.

Ситуацията в Украйна също влошава търговските показатели. Страната рязко намали вноса на газ от Русия. Миналата година 96 на сто от общите годишни доставки - 14,5 милиарда кубика, бяха реализирани именно през първото полугодие. За шестте месеца на тази година обаче "Газпром" достави на "Нафтогаз Украйна" едва 3,7 милиарда кубика, а сега доставките дори са спрени изцяло.

Русия очаква наесен те да бъдат подновени, но украинските власти смятат да купят през 2015 г. от "Газпром" общо не повече от 6-7 милиарда кубика газ. През 2013 г. руският монополист продаде на Украйна 25,8 милиарда, а през 2012 г. - 32,9 милиарда кубика. Сега обаче "се готви за нови антирекорди", допълва "Комерсант".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: РусияГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте писали за газпромаджиите, по-добре пишете за ужасната диспропорция на стокообмена ни с руската федеразия изнасяме за $500млн, внасяме за $6000млн. - в Европа никоя страна няма такъв дисбаланс. Това си е източване на парите на народа ни, кражба, обир - наричайте го както искате
6
3
 
7
 
! Отговори
ЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬ преди 8 години
Писа вестник "Комерсант"......ясно.Само едно пояснение--""""Русия очаква наесен те да бъдат подновени, но украинските власти смятат да купят през 2015 г. от "Газпром" общо не повече от 6-7 милиарда кубика газ."""------само половината Москва--харчи повече газ от написаното тук-------сами си правете изводите..........
5
3
 
4
 
! Отговори
мдаааа преди 8 години
да им имам проблемите - > 400 млрд. к. м газ добив
4
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шефовете на газпром проспаха революцията във ВЕИ-тата. Те така и не са осъзнали все още, че дори само ветрогенераторите дават повече енергия отколкото АЕЦ и освен това тази енергия е по-евтина. Сега се чудят защо прогнозите им за увеличаване на потреблението на нефт и газ в света не са се сбаднали, ами нека да се чудят...
3
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен То затова няма нормален бизнесмен ,който да вади пистолет на клиента си и да чака да правят добър бизнес. Каквото ръководството на Русия,такъв и бизнесът им.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украйна купува природен газ доставен през терминалите за втечнен газ в Полша.
1
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Износът за Украйна е намалял по тяхна вина. Като не плащат, не получават газ. Пазарна икономика.