"Турски поток" два пъти по-евтин от "Южен поток"

Газопроводът ще струва 11,4 милиарда евро
11 авг 2015 20:40,
49
"Турски поток" два пъти по-евтин от "Южен поток"
Снимка: bgonair.bg

Газопроводът "Турски поток" ще струва 11,4 милиарда евро. Това заяви Алексей Серебряков, който е заместник директор на руската енергийна компания "Газпром". С оповестяването на новите данни става ясно, че проектът "Турски поток" ще бъде два пъти по-евтин от газопреносната мрежа на "Южен поток".

През последните седмици имаше няколко съобщения, че началото на реализацията "Турски поток" се бави заради спорове с турците за отстъпката в цената на газа.

Руски анализатори допълниха, че липсата на ново правителство в Анкара усложнява ситуацията, а енергийният министър Александър Новак намекна, че графикът на проекта може да не бъде спазен.

Според руски официални лица проектната конфигурация предвижда строителството на 4 тръби и поетапното им въвеждане в експлоатация.

Другата важна новина, свързана с "Газпром", е съобщението за намаляване на прогнозата за средната експортна цена на газа за 2015 г. Тя е значително по-ниска от тази за миналата година. Основната причина е рязкото поевтиняване на петрола, който е основа за изчисляване цената на газа.

През 2014 г. износът на "Газпром" бе средно 345 долара за 1000 куб. м. Сега заради прогнозна цена на сорта Brent от 55 долара за барел руският газ за чужбина би трябвало да струва средно между 235 и 242 долара.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи руснаците щяха пак да ни откраданат половината пари (2 милиарда) с "Южен Поток".тия трябва да ги държим в изолатора. От Русия идва само и единствено корупция.
24
4
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Ясно е, че турците ще правят пазарлък до последно, но в момента не са въобще в силна позиция - нито политически, нито икономически. Така, че в крайна сметка ще се споразумеят.Колкото до руснаците, за тях е жизниноважно да си направят газопроводите до Китай и това им е приоритет в момента. След това дали ще доставят газ за България и други страни от подобен мащаб няма и да ги интересува, а ние ще купуваме от Турция. Мислите ли, че ще е по-евтино?
23
5
 
10
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
@ 40В Турция държавните предатели свършват на въжето или в канавката... Там не се интересуват от мнението на Посолството, поне не в степен, каквато го правят нашите рИформатори!
22
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно в турция няма русофили които да са съгласни да плащат двойни цени за да е доволен Ким *** Ин
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на българите намаление само 13 % и пак най скъпата газ в европа!!! Сега когато излизат фактите на яве! Започвам да намрамзвам руснаците!
20
4
 
9
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
След дискусии се взе решение , Турция да се ориентира към обновяемата енергия. Целта е държавата да е по малко зависима от вън. Така че ако тези 34% станат около 25 . От тези подробности също ще зависи пазарлъка с Москва.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Капацитета пренос на Южен поток е 64 мил. куб метра , а на Турски поток е 34 милиона .Близко до ума . Който го има!
18
1
 
7
 
! Отговори
До Стамат преди 8 години
Напълно съм съгласен с теб.
17
14
 
15
 
! Отговори
Бойко преди 8 години
Големи *** сме, загубихме златна възможност за лесни приходи с Южен поток. Сега ни остава само да коментираме колко сме "умни". Защо ли поскъпва тока? Защо подозирам, че ще продължава тази тенденция. Защо трябва да сме най-лоялните към запада ***, а народа да плаща за това.
16
6
 
6
 
! Отговори
* преди 8 години
Очаква се до октомври Русия да фалира . Американците предизвикаха Турция да се бие на 2 фронта за наказание , че помага на Русия .Турция вече сключи договори с Туркменистан за нефт. Русия е изкупила почти всичката земя на Литва . Ембаргото за нефт срещу Ирак е отменено . Гърция е едва на 27-мо място по дългове ... Ками си правете изводи
15
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не забравяйте, че Рапонкьо и Дебелият Лавкаджия сега тръпнат и чакат наказание защото откраднаха от Южен поток 500 милиона. Руснаците са ги предупредили и двамата са се смушили като *** да не ги изненадат с некое оловце в празните тикви. Даже Рапона се е опитал да се срещне с Путин в Баку но онзи го отрязал. А нещо и Хамериканците са му вдигнали мерника. Колко ли ще изкара каратистчето?
14
14
 
6
 
! Отговори
цирк преди 8 години
По евтин е защото разстоянието по море е два пъти по късо.
13
8
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Цена е без ДДС и е за четирите тръби, който са с почти по-малка дължина и отпадат 2/3 от компресорните станции. Ама манипулативни новини о *** коментари.
12
5
 
15
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Турците по принцип на всички проекти са съгласни но стига да им отърва. Ако този проект не стане ,тогава всички потоци ще станат северни и кранчето , най вероятно ще е в Германия. Бизнеса няма да е конкурентен а ще е монополен. Нататък сами разсъждавайте.
11
7
 
24
 
! Отговори
изясни се преди 8 години
На турците два пъти по-еФтинко ....значи редно е турците и руснаците да си викат братушки, а ние да си направим изводите....
10
10
 
26
 
! Отговори
златните тръби преди 8 години
Добре, че се отървахме от златните тръби на путин...турците го натиснаха ( за разлика от нашите ду..) и он клекна...
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щяло да има нова игра със залагания - Познай кой паток ще се строи! На артия разбира се.
8
4
 
9
 
! Отговори
optimist преди 8 години
Не били компютри, а компоти...
7
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турски поток е до Гърция, а Южен поток е до Италия.... Малко *** оценка
6
24
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
*** си направи харакири и си отряза всички пътища към Европа... - след като отпаднат Турция и Гърция - ще се опита да пресече Суецкия канал и пирамидите... - там ще му излезе най-евтино...