Путин награждава правозащитници с 6 млн. рубли!

Стъпката била "просто необходима" за Кремъл. Защо ли?
12 авг 2015 11:08,
143
Путин награждава правозащитници с 6 млн. рубли!
Снимка: Reuters, архив

Руският държавен глава Владимир Путин ще връчва на правозащитници държавни награди. Средствата ще бъдат отпускани от неговата администрация, пише "Ведомости", като цитира Михаил Федотов, оглавяващ президентския Съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека.

Указът за удостояване с държавни награди за правозащитна и благотворителна дейност ще бъде подписан от Путин в най-скоро време, потвърждава източник, близък до президентската администрация. Според него номинираните ще получат общо почти 6 милиона рубли. "Така предприемачите получават сигнал, че може и трябва наравно с държавата да подкрепят правозащитници и благотворители", казва той.

Вчера Путин възложи на ред руски ведомства да подготвят проекти за правно регламентиране на дейността на социално ориентирани неправителствени организации и такива, които си поставят "общественополезни цели", напомня вестникът, цитиран от Би Би Си.

Руски закон от 2012 г. изисква всички НПО, финансирани от чужбина и занимаващи се с политическа дейност, да се регистрират като чуждестранни агенти. Много НПО смятат закона за дискриминационен; според тях, самият термин "чуждестранни агенти" предполага, че се занимават с шпионаж.

Предвижданите поощрения за правозащитници "най-вероятно няма да променят закона за чуждестранните агенти, но експертна група ще определи какво се разбира под социално ориентирани и политически НПО", добавя събеседникът на "Ведомости".

Въвеждането на тези държавни отличия бе "просто необходимо" в Русия, "за да вдигне престижа на тази дейност и да премахне подозренията на част от обществото спрямо правозащитниците", смята Михаил Федотов от президентския Съвет, цитиран в "Газета" и "Комерсант".

Награди ще се изплащат на онези, които са правозащитници според Кремъл, забелязва Павел Чиков, председател на правозащитното сдружение "Агора".

Руската власт "се опитва да покаже, че няма никакво открито газене на правозащитниците" в страната, коментира Валентин Гефтер, директор на Института за правата на човека.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Явно в Русия дефицита на активни граждани започва да тежи.Не може да се разчита на обичайните подмазвачи и нагаждачи за да върви държавата,както междувпрочем е картинката у нас.
34
4
 
3
 
! Отговори
прах в очите преди 8 години
тея рубли само за тоалетната стават, ако мислеше за тях да им беше дал малко злато, от някой пишещи тук звам че в Русия има много злато
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Краварите пак си бият ***, Путин награждава правозащитници...
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
~160 000лева са това
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То дори спрямо лева рублата е смешна от тук насетне ще я сравняваме с ЕТИОПСКИЯ БИР който се разменя 1 за 3.62 рубли .
30
6
 
5
 
! Отговори
процедурно питане преди 8 години
Кой ли в България путеноид ще е печеливш на путлеровата лотария?Ще цъфне я с хотелче за 7 милиона, а с почивка във Варадеро...Трябва да награди непременно стрелеца свалил пътническия самолет над Украйна
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да може да контролира и тях за това ... Путин все повече мерки и закони прокарва, така че да се бетонира, като диктатор начело на Русия. Просто действа горе долу, като Хитлер и той така 1вите години се занимава с убиване на политическата конкуренция, а след това започва и фанатични войни . Путин е дори по-лош, ама по-добре маскиран, тъй като живеем в по-информиран век.
28
6
 
10
 
! Отговори
българин преди 8 години
До RAD 36:Прави сте, само да ви коригирам малко, с последни РУСКИ данни: единствените държави, където харесващите Русия са повече от нехаресващите я, са: Китай, Северна Корея и Гана. Май, даже и в Куба и Венецуела вече не минават Путлерско-Кастровско-Чавеските номера.
27
7
 
4
 
! Отговори
някой преди 8 години
Номер 6! Прав си. Но това е даже нещо повече! Хитлер е създал и образцов лагер за евреи - Терезиенщат. Там са се грижели добре за тях. Имали са футболен отбор и драматичен състав... Само че всичко е било с пропагандна цел - като при Путин!
26
7
 
4
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 15:Ами, тя, нашата "държава", со све комунисти като тебе, под път и над път, "управлявана" от комунисти и до днес, все пак си е ПО-ХУБАВА от тая "държава" - баш СЪВЕТСКАТА, дето *** си я бил "гледал". Понеже, не всички тук са като тебе и ***, а в Путлерстан, пардон, Русия, сте повече, ***. Ако не си съгласно, тичай в Путлерстан.
25
6
 
9
 
! Отговори
RAD преди 8 години
До 15Много правилно го каза "Путин си гледа държавата" - наистина, направо като негова зеленчукова градина си я отглежда :) Лично негова! Ама как я гледа само не е истина. Направи от целия свят врагове на Русия (без Венецуела, Куба, Сев.Корея и Китай), доларът удари 65 рубли, багери смело газят европейска храна, а народът гордо купува бълвочи "сделани в Рассии". Та така... :)
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
3 ЗЛАТНИ ПУТИНСКИ РУБЛИ ЗА 1 ЕТИОПСКИ БИР МОЛИМ
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До края на деня 1 евро ще струва 73 златни рубли. В момента 72.4.Путин провежда шокова терапия в Русия. 30-40% повишение на основните хранителни продукти.И също толкова понижение на доходите.Затова пък Крим е руски.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
65 златни рубли за едно КУБИНСКО ПЕСО МОЛИМ граби народе
21
2
 
4
 
! Отговори
ОЙ КАКОЙ ДИМАКРАТ преди 8 години
Путин награждава правозащитници с 6 млн. рубли!ТЯ ДЕРЖАВА ПРОСТА СА Я СРАСТНАЛА С ДЕМАКРАЦИЯ!
20
8
 
5
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 8 години
Военнопрестъпник да награждава оравозащитници?!?! Това може да стане в Путинистан, Евразия.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 рубла е 2.86 стотинки
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Златна рубла за 2 стотинки молим граби народе
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1рубла=3.6 стотинки
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тукашните медии *** как си трят за негърския майдан във Фъргюсн...:):) Или там демокрацията и правата на човека са в друго измерение?