Еврозоната деблокира първия транш от помощта за Гърция

Атина ще получи незабавно сумата от 23 млрд. евро
Обновена: 19 авг 2015 22:09 | 19 авг 2015 21:43, Веселина Йорданова
6
Еврозоната деблокира първия транш от помощта за Гърция
Снимка: архив, Ройтерс

Министрите на финансите от еврозоната одобриха тази вечер деблокиранвето на първия транш от помощта за Гърция, която ще й позволи да реимбурсира до утре 3,4 млрд. евро, дължими на Европейската централна банка.

Още по темата
Това съобщи с комюнике Европейският стабилизационен механизъм, цитиран от Франс прес.

Административният съвет на ЕСМ, съставен министрите на финансите на 19-те, одобри пограмата за Гърция, се казва в комюникето.

Гърция ще получи незабавно сумата от 23 млрд. евро, потвърди осведомен източник.

Преди окончателно да одобрят отпускането на транша, 19-те чакаха по въпроса да се произнесат националните парламенти. По-рано днес това последно препятствие отпадна с вота на германския Бундестаг в подкрепа на плана.

Планът включва финансова помощ във вид на заеми, която може да достигне 86 милиарда евро за три години. Тя е придружена от меморандум, в който се предвиждат редица мерки за бюджетни икономии и за реформи, които Атина трябва да изпълни.

В петък вечерта финансовите министри на еврозоната се споразумяха за първи транш от помощта в размер на 26 милиарда евро.

Първото плащане от 23 милиарда евро е съставено от 10 милиарда евро, които ще бъдат вложени в отделна сметка и са предназначени за рекапитализиране на гръцките банки, плюс 13 милиарда евро, които ще позволят на Атина още утре да заплати 3,4 милиарда евро на Европейската централна банка, включително 200 милиона евро лихви.

Сумата също така ще позволи да се върнат 7,16 евро от междинен заем, отпуснат от ЕС на Гърция през юли, за да може да тя изплати предишно задължение към ЕЦБ и просрочени плащания към друг свой голям кредитор, Международния валутен фонд.

Останалите 3 милиарда евро от първия транш ще се отпуснат в периода септември-октомври в зависимост от изпълнението на реформите, уточни в петък шефът на ЕСМ, германецът Клаус Реглинг, след заседанието на Еврогрупата в Брюксел.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: еврозонаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
GLUPAVITE DAVAT,A HITRITE VIZANTIIZI PRIBIRAT.
5
0
 
2
 
! Отговори
ivo преди 8 години
От една банка в друга,нов заем за погасяване на стария и разбира се с лихвата която тече задалжително.ако само това може ЕС за справяне с гръцката криза,лошо го чака този измислен съюз.Или може би няма какво друго да се направи.....?
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са прпазноглавците *** които се надяваха гъркини да им чистят къде са ? Пак ще има за сиртаки, като свършат тия, пак ще има и други, и други ,и така...А те да слушат Тиквун като им обяснява ние колко сме добре.
3
0
 
1
 
! Отговори
ити преди 8 години
гърция няма как да спечели тази игра за тов всеки милиард е добре дошъл
2
3
 
3
 
! Отговори
Буахаха преди 8 години
сложили сте много подходяща снимка , точно това ще получи гръцкия народ от всички тия милиарди - стотинки за семки
1
5
 
13
 
! Отговори
булгарин преди 8 години
Казах ви аз че гърците са милиони години напред от нашето племе,а вие не вярвахте :))