Кандидат джихадист: Важното бе да умра в Сирия!

Момчето от Брюксел е арестувано, преди да стигне България
19 авг 2015 17:38, Елка Василева
53
Кандидат джихадист: Важното бе да умра в Сирия!
Снимка: архив, Reuters

Тийнейджър от Брюксел се опитал да замине за Сирия, за да се присъедини към групировката "Ислямска държава", но бил арестуван още преди да стигне в България. Сега той оценява ареста си като спасителен, пише белгийският информационен сайт 7 sur 7.

Шестнайсет годишното момче, споделило историята си пред белгийския в. "Дерниер йор", тръгнало, без дори да каже на родителите си. Юношата, представен под името Ясин, живее при родителите си в Брюксел.

Една сутрин през юни, по съвет на свой познат от Facebook, взел 600-те евро от продажбата на компютъра и конзолата си за видеоигри и се качил на влака за Париж, откъдето трябвало да поеме към Сирия.

На гара "Север" в Париж го чакал човек на име "Мохамед". Няколко нощи младежът спал в един автомобил Дачия, а три дни след пристигането си се качил на автобус за България, в който имало още няколко кандидат джихадисти като него.

Те обаче не стигнали далеч, тъй като парижката полиция задържала автобуса. След като бил разпитан, Ясин бил върнат в Брюксел, където го чакали десетина полицаи. На следващия ден той се срещнал с баща си в кабинета на съдия, работещ по дела на непълнолетни.

"Той плачеше. Заболя ме, като го гледах така. За мен родители ми не бяха нищо. Важното беше да отида там, важен беше Бог, важното беше да умра в Сирия", разказва момчето.

Ясин прекарва един месец в затворен център за малолетни. Той казва пред вестника, че ако не е бил арестуван, сега щял да е мъртъв, разбивайки сърцето на близките си.

Сега момчето се готви за новата учебна година и мечтае да стане счетоводител. То отправя послание към младите хора: "Ако искате да изучавате религия, не го правете по интернет. Тези типове забогатяват от това, че пращат деца на смърт".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясин... ясно.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горкичкият, направо да се разплачеш. Прочел какво прави най-жестоката терористична група в света, хукнал натам (значи на парктика Е терорист), а те го направили звезда и го върнали обратно в училище. Не е ли очевидно, че тоя *** е крайно опасен и 16 години свсем не са толкова малко? Има в тубата един документален филм за епидемията от японски деца-убийци, защото там докато не навършат 18 за това престъпление на практика наказание няма.
33
5
 
5
 
! Отговори
:) преди 8 години
Науката си е наука, без нея не може :)Но това което праи човека - ЧОВЕК, са чувствата и вярата и надеждата :)Това ни различава от роботите и компютрите и животните :)Ако сте загубили чувствата и вярата и надеждата, на практика нямате разлика от едно ДЪРВО :)аз съм мюсюлманин и вярвам и чувствам и съм щастлив :)А ти бъди християнин, бъди юдей, бъди будист,бъди сектант НО ВЯРВАЙ и ЧУВСТВАЙ и БЪДИ ЩАСТЛИВ :)
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички деца са атеисти
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Религията е зло и отживелица, исляма най-вече. А най- хубавото на науката е, че съществува, независимо дали вярваш или не в нея.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 40Има стотици хиляди секти, някои даже почитат и дявола,това са алчни мошенници, които те използват и обират, не говорим за тях, всеки може да напише библия, но тя ще е менте - ОРИГИНАЛЪТ Е ЕДИН :)
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 33Това е важното - ДА СИ ДОБЪР ЧОВЕК, ТОВА ПОВЕЛЯВАТ ВСИЧКИ РЕЛИГИИ, НЕЗАВИСИМО КАКВИ СА ТЕ :)КАЗВАТ " БЪДИ ДОБЪР ЧОВЕК"В оригиналния Коран пише, че ТРИТЕ РЕЛИГИИ СА СВЕЩЕННИ и са БОЖИИ РЕЛИГИИ - мюсюлмани, християни, юдеи :) В библията не пише, колете и бесете :)Но, за съжаление по егоистични и престъпни причини(алчност, властолюбие, мегаломания, диктатура) - СЕ ИЗОПАЧАВА :)Кръста и църквата и иконата на стената НЕ ТЕ ПРАВЯТ ДОБЪР,ДОБРОТО Е ВЪВ СЪРЦЕТО, И ВЯРАТА Е ТАМ :)
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересен цитат от нета: "Бог приятел ли ви е или тираничен господар? Защо бихте се кланяли на приятел? Един истински приятел би ли поискал от вас нещо подобно?......Ако влезнете в църква, джамия или синагога, ще сте сигурни, че сте един от многото роби, почитащи един бог, който е техен абсолютен господар. Те са в унизително положение, спрямо него. Подобен бог е опиянен от собствената си сила и суета. Той копнее за подчинение и презира тези, които мислят самостоятелно. Това не е бог."
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бог е един за всички! Това че преди време някакви си жадни за власт луди старчета са се опитвали да докажат кой е по-по-най, и са обособили днешните религии, си е наш човешки проблем. Дано скоро болшинството помъдрее и осъзнае осъзнае глупостта на фанатиците. Както казва човекът по-долу, хората се делят на добри и лоши, независимо каква религия изповядват, или пък не вярват в Бог изобщо.
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 28Това, че не носят кръст на врата си и не ходят на църква, не слушат какво им разправя попа,това не ги прави атеисти :) Напротив, може да са още по големи вярващи християни :)Аз съм мюсюлманин, за нас вярата е в сърцето,душата и делата :)Това, че си помогнал на някого при нужда те прави мюсюлманин, дори и да не си стъпвал в джамия, дори и да пиеш ракия и да ядеш свинско и да ходиш по жени :)Вярата е в сърцето,ИЛИ ВЯРВАШ ИЛИ НЕ ВЯРВАШ, църквите и кръстовете не те правят вярващ
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСИЧКО ТОВА ПОКАЗВА,ЧЕ НЕЗАВИСИМО ОТ КОЛКО ВРЕМЕ ЖИВЕЯТ В ЕВРОПА, ИСЛЯМИСТИТЕ НЕ МОГАТ СЕ ИНТЕГРИРАТ И СЛЯПАТА ИМ ВЯРА ЛЕСНО ГИ ПРАВИ ТЕРОРИСТИ!
24
1
 
9
 
! Отговори
До 28 преди 8 години
Форйд, Айнщайн, Хокингс, Ницше, Хемингуей, Бенджамин Франкилн, Магелан, Джон Ленън, Оскар Шиндлер, Алфред Хичкок, Чарли Чаплин, Едгър Алън По, Владимир Набоков, Абрахам Линкълн - са ВСЕ АТЕИСТИ!!!! Мислиш ли че вярват в чашката, парите, гащичките и мислиш ли, че са живяли примитивно????
23
1
 
5
 
! Отговори
18 преди 8 години
До РАДПолемиката е безсмислена, всички релиигии трябва да вървят ръка за ръка,САМИТЕ РЕЛИГИИ ПОВЕЛЯВАТ ТОВА :)Да убедиш, мюсюлманин да стане християнин, аз лично не съм чувал такъв случай :)Християните и Мюсюлманите са приблизително по 2 милиарда - зачи има защо :)Но полемиката и конфронтацията водят до самоунищужение,даже те отблискват от религията :) Покани приятели на християнски празник с почерпка - ще дойдат :) Покани ги на бой с мюсюлмани - повече няма да ти вдигнат телефона :)
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 25Почти всички велики и успели личности са набожни, но както повелява религията не парадират с това,няма да ги видиш често и в църква, нито в джамия, нито в будистки храм,защото служителите в храмовете са под нивото и вярата им,атеиста вярва в парите, в чашката, гащичките и живее примитивен, непълноценен живот
21
1
 
7
 
! Отговори
Тумор преди 8 години
Явлението Ислямска държава е един световен тумор, който трябва да се отстрани. Този тумор е плод на недъзите на човечеството. Това трябва да се лекува, но по естествен начин, а не насила.
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мислещите хора са атеисти
19
0
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 8 години
Стой си в азия и не идвай при наркоманите и пияниците.
18
2
 
5
 
! Отговори
:) преди 8 години
До 20До скоро християните са се избивали един друг(православни и католици и протестаннти и др.), в продължение на хилядолетие,стига с глупости, кой бил по по най :)РЕЛИГИИТЕ ТРЯБВА ДА ОБЕДИНЯВАТ, НЕЗАВИСИМО КАКВИ СА ТЕ :)Никой няма да надделее никога, тези войни се водят от 2000 години :)Религията почва да вреди, когато се изкриви и изопачи :)
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1Много лъжи са се изписали в коментарите, но истината е, че само Адвентистите от седмия ден сме истински християни и не сме се поддали на лъжите на Сатаната. Дано и ти Анонимен 1 да осъзнаеш и да избереш правилната адвентистка вяра. Ще се моля много за теб и дано да не отидеш в Ада, защото там отиват всички, които изберат пътя на грешната вяра.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да беше умрял там, ЕС няма нужда от *** като теб.