Смъртни заплахи срещу политици заради имигрантите

Недоволни белгийци не искат да се дават пари за бежанци
19 авг 2015 16:20,
27
Смъртни заплахи срещу политици заради имигрантите
Снимка: Архив Reuters

Трима високопоставени белгийски политици са получили напоследък смъртни заплахи, съобщи местната телевизия VRT.

Вицепремиерът Крис Пеетерс, федералният секретар за убежищата Тео Франкен и сенаторът Вутер Беке са били предупредени, че ще заплатят с живота си, ако не променят поведението си. Не са известни подробности за Пеетерс и Беке, но отговарящият за имиграцията Франкен е получил писмо на френски език (министърът е фламандец), в което се предупреждава, че ще умре, ако правителството дава пари на прииждащите имигранти.

"Ти си задник, защото ще дадеш на всички тези имигранти пари, докато безработицата е толкова висока. Ако го направиш, ще ти завра граната в устата. Не се съмнявай. Ще се видим отново, обещавам ти", пише в писмото до министъра, който получи допълнителна охрана.

Вицепремиерът и сенаторът са отказали бодигардове, но и мотивите за заплахите към тях са неясни.

В момента Белгия дава подслон и храна на търсещите убежище, но не плаща дневни. Центровете за настаняване обаче са препълнени и вече няколко града отказаха нощувки на имигранти заради липса на места, а агенцията за бежанците не смогва да обработва заявленията.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че през юли за първи път е била премината бариерата от 100 000 имигранти, влезли в ЕС. Само миналата седмица в Гърция са пристигнали 22 000 души. От началото на годината са подадени над 400 000 молби за бежански статут при 600 000 за цялата 2014 г.

Брюксел коментира, че сега не е време за подаване на искове, а за солидарност, по повод намерението на Австрия да даде Европейската комисия на съд заради бежанците. Виена заплашва, че през октомври ще подаде оплакване пред Европейския съд в Люксембург срещу Комисията за неприлагане на Лисабонския договор. Според основополагащия закон, за чието съблюдаване ЕК трябва да следи, "политиките на Съюза се ръководят от принципа на солидарност и на справедливо разпределение на отговорностите между държавите-членки, включително във финансово отношение".

Австрия смята, че това не се случва и 10 страни членки поемат 90 процента от бежанците. Затова тя иска Еврокомисията да излезе с ново предложение за балансиране на тежестите по отношение на бежанците, особено в частта за Дъблинското споразумение. То предвижда връщане в първата страна, регистрирала бежанеца, както и идентифициране и вземане на пръстови отпечатъци от държавата, в която той за първи път е пресякъл европейска граница.

Това обременява граничните държави, сред които и Австрия се присъедини след засилване на потока през Балканския маршрут. ЕК планира да предложи постоянен механизъм за преразпределение на бежанците между страните членки в края на годината, но няма да е готова с проверката на Дъблинското споразумение и с идеи за неговото подобряване преди 2016-а.

Според Европейската комисия кризата с имиграцията вече е глобална и изисква координиран отговор от Европа.

"Това е криза, в която говорим за истински хора като нас и вас. Правилата могат да се прилагат, само ако всички ги спазват включително и за миграцията", коментира неин говорител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато Кадафи пазеше Европа от емигранти беше добре, нали? Гадно ли е сега без него? А?
20
1
 
2
 
! Отговори
До7 преди 8 години
Поредният гнусен ***- темата е за имигранти, той пак лае едно и също
19
2
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 8 години
Русия е втора в света по брой имигранти. А в Израел се стрел на месо, особено ислямско, ако се доближиш на километър от границата
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това си е направо военно нападение, с което чиновниците не искат да се справят. Естествено сметката я плащат обикновените европейци, принудени да "интегират" всякакви. А дали тези имигранъи нр носят и болести, отдавна забравени за цивилизацията зарази. Защо никой не ни пита иска ли да живеем в такава среда и с терористчма религия, на която сме сърбали попарата 5 в?!
17
0
 
19
 
! Отговори
НРБ преди 8 години
Европа не може да приеме всички *** и араби!Обратно в Африка и Азия!
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
umreli sa tezi bejanci za kirlivata evropa no tochno tq im sasipa jibota koy kakvoto see tova jine
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живея в Германия и там немците са настръхнали срещу всички (не само бежанците, ами всички емигранти). Защо ли? Ами защото политиката им позволява хрантутенето на всички тези хора, които се отправят в държавата им и много често отказват да се върнат обратно. За сметка на това самите германки пък не раждат деца и гонят кариера и така генетичния материал се "обърква" от бежанците, които правят деца за помощи. Да спрат помощите и парите и всичко ще спре. Ако не работят в затвора или връщане обратно.
14
0
 
22
 
! Отговори
баба ти преди 8 години
Абре народе не разбрахте ли че не сме дорасли за демокрация.затова некога дедо ми правеше така: като дойдше чуждо/заблудено/животно у наше стадо и непотърсено той го скопяваше/кастрираше/че да не ни разваля расата.язе думам а вие се сещайте. Айде....
13
1
 
13
 
! Отговори
Xxx преди 8 години
Как тези политици не разбират че трябва да се отстрани причината. С войски да се наложи стабилни режими които с помощта на Европа да усмирят ситуацията.
12
1
 
10
 
! Отговори
калашник преди 8 години
е да.много по лесно е да ни дават съвети как да интегрираме нашите,от това да подадат ръка на изстрадалите имигранти.това са двуличниците от европейският съюз.
11
7
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
До АнонименИхааааа...заработи 4.5 цента...първо се изказа по проблема и после включи Русия в негативна светлина без да има каквото и да било общо с темата. Браво !!! Аз ще агитирам да ти вдигнат тарифата на пост до 4.83 цента !!!Е КАК ДА НЯМА ОБЩО С ТЕМАТА БЕ ! ХОРА ,КОИТО БЯГАТ ОТ ВОЙНА НЕ ТРЯБВА ДА ИЗБИРАТ БОГАТИ И БЕДНИ ДЪРЖАВИ ,А ДА ТЪРСЯТ СПАСЕНИЕ ОТ ВОЙНАТА ! РУСИЯ ИМ Е ПО-БЛИЗКО ,ЗАЩО НЕ БЯГАТ ТАМ , А СА ТРЪГНАЛИ КЪМ ЗАПАДНА ЕВРОПА ,А КОЙТО МОЖЕ ДОРИ И В САЩ ,КАНАДА И ПР. !?
10
5
 
16
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
А ЗАЩО НЕ ПРЕДЛАГАТ *** ИМИГРАНТИТЕ СЛЕДНИТЕ УСЛОВИЯ / САМО НА МЪЖЕТЕ / ? ЩЕ ДАДЕМ НА СЕМЕЙСТВАТА ВИ УБЕЖИЩА ,НО МЪЖЕТЕ ЩЕ ПРЕМИНАТ ПРИ НАС КУРСОВЕ ЗА ВОЕННО ОБУЧЕНИЯ В РАМКИТЕ НА 3 МЕСЕЦА И СЛЕД ТОВА ВЪОРЪЖЕНИ ПРЕЗ ТУРЦИЯ ЩЕ ПРЕМИНАВАТ В СИРИЯ И ЩЕ СЕ БОРЯТ ЗА СВОБОДАТА НА РОДИНАТА СИ ! АКО ОТКАЖАТ ,ЦЕЛИТЕ СЕМЕЙСТВА НА ТОВАРНИЯ ВЛАК И ОБРАТНО !
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NA EMIGRANTITE I ROMITE TRIABVA DA SE POMAGA SAS VSICKO NEOBHODIMO.DOSTATACNO E DAGAVITE OT EVROPEISKIAT SAUZ DA NAMALIAT VOENNITE SI BUDGETISAS 20%I FINANSOVITE PROBLEMI VAV VRAZKA S EMIGRANTITE I ROMITE SA RESHENI.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯКъв гурбетчия си бе столипиновец :)
7
0
 
18
 
! Отговори
yan преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯАми искат в Западна Европа - там са дащните третополови.
6
22
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
ЕВРОПА САЩ И ДРУГИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ И БОГАТИ СТРАНИ САМИ СА СИ ВИНОВНИ ! АКО СЕ ОБЕДИНЯТ И ЗАЕДНО ВЛОЖАТ СРЕДСТВА ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ИД И СИРИЙСКИТЕ БАШИБОЗУЦИ ВКЛ. БАШАР АСАД ,ТОГАВА ХЕМ НЯМА ДА ИМА ИМИГРАНТИ ,ХЕМ ВОЕННАТА ОФАНЗИВА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ПО-ЕВТИНА ОТКОЛКОТО ДА СЕ ПРИЕМАТ ИМИГРАНТИ ! МАМКА МУ И КЪСМЕТ ДА Е... , ВСИЧКИ ИМИГРАНТИ ИСКАТ В ЗАПАДНА ЕВРОПА И САЩ ,НИТО ЕДИН НЕ ИСКА В РУСИЯ ! ДОРИ ВЛЕЗЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ ИМИГРАНТИ СЕ НАДЯВАТ НЯКОЙ ДЕН ДА НАПУСНАТ БЪЛГАРИЯ И ДА ДОЙДАТ В ЗАПАДНА ЕВРОПА !
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ти си ***, защото ще дадеш на всички тези имигранти пари, докато безработицата е толкова висока."...Що бе? Нали ЕС се развива добре, за каква висока безработица става дума? В Белгия, една от най-богатите страни в ЕС, с по голям БВП (на глава от населението) дори от Германия?
4
2
 
44
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
СВАЛЯНЕ НА ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА НА СТРАНИТЕ ОТ Е.С. ЗАЩОТО СА ПРОДАЖНИ И ЗАВИСИМИ ОТ С.А.Щ. МИНИРАНЕ НА ГРАНИЦИТЕ И СТРЕЛБА ПО РЕШИЛИТЕ ДА НИНАТ НЕЛЕГАЛНО.
3
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напишете и за проблемите с бежанците в Гърция,който става все по-сериозен. Островите от групата Додеканези /Кос, Лерос, Калимнос, Сими и т.н./ се препълниха от бежанци. Днес посред бял ден властите хванаха дори трафикант на хора с джет ски. Повечето от тях нямат документи и се представят като сирийци. Пристигат хиляди от Афганистан, Пакистан, Ирак, Иран, Алжир, Мароко...В чужди сайтове четем,че над 500 хил.са готови да преминат в Гърция от Турция.
2
14
 
0
 
! Отговори
мда преди 8 години
Маргинали има навсякъде...