12 души са задържани заради взривовете в Тянцзин

Срещу други 11 се води разследване
27 авг 2015 09:14, Елка Василева
1
12 души са задържани заради взривовете в Тянцзин
Снимка: архив, Reuters

Китайските власти наложиха мярка задържане под стража на 12 души във връзка с големите експлозии в склад за опасни вещества на компанията Жуйхай в град Тянцзин, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Взривовете отнеха по последни данни живота на най-малко 139 души, а 34 души все още се издирват.

Сред задържаните под стража са членове на ръководството на компанията Жуйхай. Непосредствено след взрива те бяха призовани за разпит и още тогава направиха изявление по държавната телевизия, в което признаваха, че са използвали политическите си връзки, за да получават разрешителни за дейност и да заобиколят правилата за безопасност.

Още по темата

Във връзка с експлозиите китайската прокуратура е започнала разследване и срещу 11 представители на обществените власти за злоупотреби с властта и небрежност. Сред тях са чиновници от различни сектори на местното управление /транспорт, безопасност на труда, пристанищни власти, митници/. След разследваните е и ръководителят на държавната компания, управляваща дейността на пристанището в Тянцзин. Имена не се посочват.

Взривовете станаха на 12 август и унищожиха част от пристанищната зона на Тянцзин. Околни жилищни квартали също пострадаха тежко. Силно токсични вещества попаднаха във въздуха и във водата на града и породиха безпокойството за здравето на 15-те милиона жители на Тянцзин, който е разположен на два часа път югоизточно от Пекин.

Складът за химикали, от който тръгнаха експлозиите, е съдържал около 700 тона силно токсичен натриев цианид измежду хилядите тонове други опасни химически вещества според властите.

Този склад се намирал на по-малко от един километър от жилищни квартали и големи пътни артерии, което противоречи на нормите за безопасност, действащи в Китай. След катастрофата в Тянцзин Пекин се опита да постави акцента в пропуските, допуснати от местните власти и да заобиколи обвиненията за пропуски на национално ниво.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: КитайТянцзин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още от самото начало се съмнявах, че е саботаж. Както и многобройните и ежедневни пожари в Сибир.