Новият път към Европа – през Северния полярен кръг

По 20 сирийци на месец влизат в ЕС през руско-норвежката граница
30 авг 2015 22:15,
85
Новият път към Европа – през Северния полярен кръг
Снимка: Reuters

Бежанците се опитват да стигнат до Европа през Средиземно море, през гръцките острови, през равнините на Балканите. Сега те са открили още едно трасе - Северния полярен кръг, пише британският в. "Гардиън".

Десетки сирийци се преселиха в руския далечен север тази година в опит да стигнат до малко познатата границата на страната с Норвегия. По двадесет сирийци на месец преминават оттам в малкото норвежко село Киркенес, което е на хиляди километри северно от сирийската столица Дамаск.

Киркенес е най-северната точка от Пътеката на Желязната завеса, очертавала едно време границата между Западна и Източна Европа през епохата на Студената война.

Това е относително нов феномен, който започна преди около половин година, казва Томас Петерсен, полицай в участъка на Киркенес.

"Някои от тези хора се придвижват с велосипеди. Останалите са превозвани с руски коли. За тях е много лесно да преминат границата, защото само трябва да седнат в руска кола и да влязат в Норвегия. Това е напълно законно", казва полицаят.

Според норвежкия вестник "Сьор Варанген авис" 133 кандидати за убежище са използвали маршрута през 2015 г., като повечето от тях са сирийци.

Как този малко известен пропускателен пункт се превърна в магнит за сирийците все още не е ясно. Полицаят Петерсен разказва, че той и колегите му правят само формално интервю с бежанците, преди да ги качат на един от полетите, извършвани оттук два пъти дневно до Осло, където те са предавани на имиграционната полиция. Когато самолетите са пълни, бежанците пренощуват в местния хотел Тон.

През 2013 г. група във Facebook която дава съвети на сирийците как да стигнат до Европа им подсказа, че границата на Норвегия с Русия е непроходима. Групата препоръча тогава на сирийците да си купят балон с горещ въздух, с който да прелетят границата с Норвегия, ако искат да влязат от това място в Европа, защото по суша било невъзможно.

Въпреки всичко това – маршрутът през Средиземно море остава най-популярният начин за достъп до Европа за повечето мигранти. По данни на ООН, от началото на годината рекордните 300 000 души са достигнали бреговете на Европа. Очаква се числата да нараснат в месеците преди настъпването на зимата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
39
 
! Отговори
Аботиген БГ преди 8 години
Хах *** бг *** па гледа само заплатите, но не и цените в чуждите държави!
24
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Средна заплата в Америка -$4000
23
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виж само какво направиха американците затриха един народ. Сирийци либийци иракчани. Защо трябваше да става така, какво са виновни обикновените хора. Какво са виновни тези деца на снимката така да страдат. Сега да ги вземат в Америка поне да се опитат да си изкупят вината!!!
22
1
 
39
 
! Отговори
средна заплата преди 8 години
България - 356 евроРусия - 388 евроВ София апартаменти от 1000 долара на кв. м. а в Москва от 5000 нагоре.
21
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как Рушия издържа по 20 имигранти на месец ?
20
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Средната заплата в Русия е около 800 долара, в България 94% работят на заплата 200 долара.
19
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСтандарта на живот в Русия е няколко пъти по висок от този в България.
18
1
 
41
 
! Отговори
Гражданин на ЕС преди 8 години
Някои от коментарите долу са много точни- Норвегия не е член на ЕС, а само на НАТО, Швеция е обратно. DNES, моля Ви наистина преди да пишете някакви статии питайте "Чичо Google" за основни геополитически факти.
17
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ot Atakista do anonimen 38: Mnogo dobre znaesh che Rusnacite sa po po po qkiq narod! Da jivei Rusiq!!!
16
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България има по-висок HDI от Русия, т.е. тук се живее доста по-добре. Това е ясно и на малките деца. Последните данни в уйкипедия са 2013 за 2014, където Русия и България имат еднакъв индекс, по данни от 2015-та Русия е десетки места зад нас.
15
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Саудитска Арабия им е по-близо, по-топло, същия език и богата с петрол.
14
9
 
35
 
! Отговори
ъхъ преди 8 години
А Русия на 60-то място. Явно някой точат доста по-добре от други.
13
0
 
41
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
Норвегия е държавата с най високия Human Development Index(HDI)- индекс на човешкото развитие, т.е. държавата, която осигурява най-високото качество на живот.
12
0
 
44
 
! Отговори
koko преди 8 години
Абе днес.бг, нито Русия, нито Норвегия са членове на ЕС. По-добре напишете в заглавието, че бежанците влизат в Европа, а не в ЕС.
11
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До и все пак Още малко се напъни и ще откриеш кой ги организира ,финансира и транспортира . Още мъъъъничко . Ама съвсем мъничко .
10
11
 
39
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
Хаха, Норвегия не само има икономика, но е и най-развитата държава в света. Това не е Венецуела или Русия само да вадят нефт и да продават.
9
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казали ,,Гардиан ,,.....Преди години с пяна на устата ,,Гардиан ,,казваше че Садам Хюсеийн имал атомно ,химическо оръжие .....Истерясваха от доказателства .И след като се *** и не си избърсаха *** ,нямяме никакво основание да вярваме на тасива *** ,все още вонящи и неизмити .
8
0
 
39
 
! Отговори
и все пак преди 8 години
не е ли по-хуманно вместо през Сибир, ООНе да им организира на хората полети сутрин и вечер от Истанбул и Кайро до Брюксел, стоварват туристите, журналистите, шматките, обратен полет - "бежанци", те ще си платят билета
7
23
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 12Вас на запад ви гледат с по лошо око и от арабите и от черните. Взеки ганювец е по-презрян и от най-изпадналия арабин. А помаците са много по читав народ от българския ***.
6
7
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Норвегия е като Саудитска Арабия - няма икономика и живее само от продажба да газ и нефт. Разликата е със СА е, че до 20 години запасите и ще свършат.