Китай бори кризата с... арести

197 души са наказани за слухове за борсовия срив
31 авг 2015 13:20, Александър Попов
21
Китай бори кризата с... арести
Снимка: Reuters, архив

Китайските власти наказаха 197 души за пускане на слухове за борсовия срив и за експлозиите в химическия склад в Тянцзин, съобщи ДПА.

Министерството на обществената сигурност съобщи, че са били закрити 165 онлайн акаунта заради нарушения. Притежателите им са наказани за публикуване на съобщения като "Мъж скочи през прозореца и се самоуби в Пекин заради срива на борсата" или "Най-малко 1300 души са загинали при експлозиите в Тянцзин", посочи министерството.

Експлозиите в северния пристанищен град отнеха живота на 145 души, а 28 са в неизвестност.

Водещият композитен индекс на Шанхайската фондова борса продължи да спада и днес. В последно време индексът загуби всичките си печалби, натрупани през 2015 година, което предизвика паническо разпродаване на акции от инвеститорите по света.

Един журналист, осем брокери и официални представители на борсите са сред задържаните за разпространение на слухове, съобщи Синхуа. Финансовият журналист Ван Сяолу бе арестуван в дома си миналата седмица. Той каза днес в ефира на китайската държавна телевизия, че е написал безотговорна статия, с която просто е искал да създаде сензация и да получи внимание.

Не е ясно на какви санкции са били подложени тези 197 души.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
JHoij преди 8 години
Китайците не ги мислете! От близо 2-3 години е намалено евтиното производство с цел да се пренасочат хората към друг отрасъл - земеделие
9
0
 
0
 
! Отговори
ити преди 8 години
да правиш айфони,новата висша цел начовечеството
8
0
 
0
 
! Отговори
75 преди 8 години
1984
7
3
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
"Той каза днес в ефира на китайската държавна телевизия, че е написал безотговорна статия, с която просто е искал да създаде сензация и да получи внимание."Дали ще го осъдят на смърт... Какво трябва да се сличи в БГ, за да се спре с явното писане на глупости...
6
4
 
2
 
! Отговори
Стар комунист преди 8 години
За деморализация на населението се полага смърт, това е по-лошо от всякакви престъпления на битово криминална основа.
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То борсите са вид хазарт!Китай знае че слуховете регурират "свободния" пазар и взела възможно най-адекватните мерки!Сигурно на краварите им се реве, че ги бият в тряхната игра!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уса им е..ха майката... Ако са милярд...
3
2
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Мерките от такъв характер може и да изглеждат като първична тоталитарна реакция,но са щателно премислени,а арестуваните не са обикновени журналисти и блогъри.Изобщо в Китай не си поплюват и всеки,който може да попречи на дългосрочната държавна стратегия,се отстранява своевременно,без емоции и шум.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
китай е балон който скоро ще се спука. Растежа им не е 7% както те твърдят, а 2%. целия им растеж е базиран на безмилостна експлоатация на милиард роби, Само че рибите не са особено ефективни работници и един роб няма как да измисли айфон например. Въпреки това Китай е единствената чисто капиталистическа икономика в света в момента.Юлия Латинина
1
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
китай е балон който скоро ще се спука. Растежа им не е 7% както те твърдят, а 2%. целия им растеж е базиран на безмилостна експлоатация на милиард роби.