Аушвиц монтира душове, напомнящи газовите камери

Туристите са потресени от видяното, музеят отрича аналогията
Обновена: 1 сеп 2015 23:12 | 1 сеп 2015 21:21,
198

Снимка: Twitter

Посетители на превърнатия в музей концентрационен лагер Аушвиц в Полша този уикенд бяха ужасени от най-новата придобивка на музея. В лагера са инсталирани системи за водна мъгла, които по принцип целят да разхладят и посетители, и служители. Пръскачките обаче напомнят потресаващо много на инсталациите, използвани в газовите камери на лагера на смъртта, пише Vice.

От музея заявиха, че е разпореден монтажът на охлаждащите съоръжения, тъй като температурите в края на миналата седмица надвишиха 32 градуса. Въпреки това обаче водната мъгла предизвика болезнени асоциации.

"След като слязохме от автобуса, влязохме под душовете", разказва Мейер Болка от Израел. "Бях в шок, това беше като удар в корема", допълва още тя. Израелската туристка отишла при служител на музея, който й обяснил, че жегата наложила монтажа им. "С цялото ми уважение, но това напомня за газовите камери", опонирала туристката. Служителят се извинил за асоциацията.

Над 1,1 млн. евреи са намерили смъртта си в Аушвиц по време на Холокоста. Много от тях са влизали в газовите камери с обяснението, че ги пращат под душа. Днес лагерът е паметник на жертвите на Третия райх.

Над 1 млн. души са посетили музея само през 2015 г., като дестинацията е особено популярна за израелци и евреи, загубили роднини в лагерите.

От музея още веднъж обясниха, че водната мъгла е просто една мярка за безопасност, предприета във връзка с жегите.

"Трябваше да направим всичко възможно, за да намалим рисковете, свързани с високите температури, и да се погрижим за безопасността и здравето на нашите посетители", написаха от Аушвиц във Facebook. "Здравето на посетителите за нас са приоритет по време на тези екстремни жеги и пръскачките са наистина полезни", аргументират се те.

Полша е в разгара на гореща вълна, като някои дни от август отбелязаха температурни рекорди. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И все пак той беше прав!
36
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"С цялото ми уважение, но това напомня за газовите камери" С цялото ми уважение, но музеят Аушвиц е точно за да напомня за лагерът Аушвиц и за всичките жестокости и престъпления над жертвите на Третия райх. Да помнят хората и да не позволяват отново нещо подобно да се случва.
35
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми хайде сега *** да осъдят швабите за няколкостотин милиарда евро, че са им предизвикали лоши мисли.
34
1
 
32
 
! Отговори
Киро преди 8 години
Чета за тези еврейски безобразия и се питам едно нещо, кои са по-големи наглеци, мюсулманите или евреите? Много труден отговор!
33
0
 
21
 
! Отговори
Супер Кеф преди 8 години
Еврейска драма.УжасТ!Как може такова нещУ
32
0
 
4
 
! Отговори
До Великия Ястреб преди 8 години
*** пиле с крива човка, много се палиш на тема холокост, геноцид! Не, турците не са устройвали геноцид над арменците! Съвсем не са клали в Хиос, Мисолонги, Батак, Перущица, Стара Загора, Грузия и ... на колко още места! Между другото, арменският геноцид от "обикновено клане" е станал такъв по съветите на немските ви съюзници. Сус, чавко, не крякай и не се величай!
31
0
 
3
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Айде, влаковете с имигранти и "бежанци" директно натам ги препращайте.
30
0
 
3
 
! Отговори
будало преди 8 години
браво , време беше да го пуснат
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Муахахахах...атакиста мрази до дъното на душата си евреите. това е видно, той иска друго да каже, обаче някои хора тука си помислиха , че тоя ги защитава. нямам думи колко сте ***.
28
0
 
9
 
! Отговори
Абе преди 8 години
тия евреи се вземат мн насериозно.Тая *** като не е искала нищо да не й напомня за газови камери, какво е търсила в Освиенцим? Да не го е сбъркала с Дисниленд!?!
27
0
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 96Василчо, те щото хамериканците не ги управляват евреи????Тя щото американската банкова система не е притежание на евреи, където 99% от хамериканците са роби на банките чрез кредит????
26
2
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 89Брачед, нищо друго не съм разбрал, освен че ти тръгваш да ми даваш наклонност на моето мнение. Така мисля и така говоря или викаш ти си ми ментор? Казваш ми как да се изказвам? Как да мисля? Не усещаш ли в колко смешна роля изпадаш? Ти да не си даскал? Още 2 седмици има за това. Релаааксссс!
25
0
 
3
 
! Отговори
Вярно! преди 8 години
До 2Поздравления за изнесената статистика, която умишлено се избйгва.
24
1
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 81Много ми "сипа" и сега се чудя как ще спя тази нощ, брачед!Да ти имам сипването!
23
0
 
8
 
! Отговори
Ник преди 8 години
Какъв холокост,къде е имало такова нещо?Еврейска измислица за много пари!Във всичките дванайсет концентрационни лагер са загинали,дано не бъркам няколко десетки хиляди и то от глад и болести!Ужасяващите камери са били с газ за обезвъшляване на дрехи!Нито един директен свидете,сочат се едни други за свидетели /мусински/! След войната е достроявано,зловещите комини са на кухните,а крематориуми-за умрелите!
22
0
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 66По-добре е да ти стопля един шамар!
21
2
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
do 51Брачед, само в Русия имаше 6 милиона евреи преди ВСВ! Надявам се съм ти отговорил на тъпия въпрос?
20
0
 
5
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Газови камери има само в главите на хората, които не са чели и не са търсели истината за събитията през ВСВ!Концлагери и трудови лагери е имало и те са взаимствани от *** Сталин и Ленин!Масово унищожение и геноцид с умишлено използване на химически средства никога не е имало!Починалите в лагерите са ги горели, за да не се разлагат труповете и да не принасят болести!Агент Ноли Кембъл!ЦРУ!!!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 48 ОМГ, и кой ти е казал че всичките трупове са били изгаряни бре? Ти за масови гробове не си ли чувал? Наистина оня атакиста ви казва правилно, че нищо не сте чели в своя живот.
18
3
 
1
 
! Отговори
Немо преди 8 години
До АТАКИСТБлагодаря, не е нужно да ми подсказваш за броя на евреите в Америка :)Както и информацията която си споделил по-горе - за Хитлер и бягствата на евреи от Европа.Но не виждам каква връзка има това с моя коментар.Официално броя на избитите евреи надхвърля значително общия брой на евреите на целия континент преди войната.Нещата са ужасно преувеличени и преекспонирани по чисто (в случая) геополитически причини.Естествено, не отричам че това се е случило, но не в този мащаб.