Аушвиц монтира душове, напомнящи газовите камери

Туристите са потресени от видяното, музеят отрича аналогията
Обновена: 1 сеп 2015 23:12 | 1 сеп 2015 21:21,
198

Снимка: Twitter

Посетители на превърнатия в музей концентрационен лагер Аушвиц в Полша този уикенд бяха ужасени от най-новата придобивка на музея. В лагера са инсталирани системи за водна мъгла, които по принцип целят да разхладят и посетители, и служители. Пръскачките обаче напомнят потресаващо много на инсталациите, използвани в газовите камери на лагера на смъртта, пише Vice.

От музея заявиха, че е разпореден монтажът на охлаждащите съоръжения, тъй като температурите в края на миналата седмица надвишиха 32 градуса. Въпреки това обаче водната мъгла предизвика болезнени асоциации.

"След като слязохме от автобуса, влязохме под душовете", разказва Мейер Болка от Израел. "Бях в шок, това беше като удар в корема", допълва още тя. Израелската туристка отишла при служител на музея, който й обяснил, че жегата наложила монтажа им. "С цялото ми уважение, но това напомня за газовите камери", опонирала туристката. Служителят се извинил за асоциацията.

Над 1,1 млн. евреи са намерили смъртта си в Аушвиц по време на Холокоста. Много от тях са влизали в газовите камери с обяснението, че ги пращат под душа. Днес лагерът е паметник на жертвите на Третия райх.

Над 1 млн. души са посетили музея само през 2015 г., като дестинацията е особено популярна за израелци и евреи, загубили роднини в лагерите.

От музея още веднъж обясниха, че водната мъгла е просто една мярка за безопасност, предприета във връзка с жегите.

"Трябваше да направим всичко възможно, за да намалим рисковете, свързани с високите температури, и да се погрижим за безопасността и здравето на нашите посетители", написаха от Аушвиц във Facebook. "Здравето на посетителите за нас са приоритет по време на тези екстремни жеги и пръскачките са наистина полезни", аргументират се те.

Полша е в разгара на гореща вълна, като някои дни от август отбелязаха температурни рекорди. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
3
 
! Отговори
фикшън преди 8 години
Да, точно така. А между другото, никога не е имало турско робство - те българите просто осъзнали, че османците са по-висши, и решили да приемат тяхната култура.И клане в Батак никога не е имало. Костите от църквата там всъщност са взети от близкото гробище. А хан Аспарух пък е бил турчин, Ботев - ***, а Левски просто е бил долнопробен апаш и убиец и нищо повече.Става ли ви приятно като четете тези редове? А?
16
2
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Немо, а колко евреи избягаха от Европа по времето на ВСВ? И Хитлер избяга- и той е евреин! Отиде в Бразилия под вода ако не знаеш!
15
0
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Немо, Да ти подсказвам ли колко милиона са били евреите в САЩ от началото на 20-ти век или?
14
0
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 36Интересно е да споменеш колко евреи е имало още преди ВСВ в САЩ!
13
8
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Е... неееее, то в Концлагерите на Химлер и пещи нямаше- това си бяха солариуми!Нали така, драги *** ***?
12
0
 
17
 
! Отговори
Немо преди 8 години
До АТАКИСТКонцлагери със сигурност е имало.Газови камери - вероятно - поне на места.Книжки, някои сме попрочели, включая и официалните данни за населението в Европа в годините между двете войни.Интересно, че при наличието на около 3 млн. евреи в Европа по това време, немците успяха да унищожат цели 6 млн., та останаха и за освобождаване за след войната.Историята, отдавна е индоктринирана наука и не веднъж е изопачавана за да бъде "доказана" определена теза - политическа или геополитическа.
11
5
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 34Сега ще ти кажа едно- това да отричаш, че немците са имали газови камери, е все едно да отричаш като бг турчин , че е имало Баташко клане.Толкова по темата!
10
18
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 16Къде е нямало газови камери, бе ***? В Аушвиц е имало и Газови камери, след което труповете ги хвърлят в пещта. В концлагера Заксенхаузен е имало пак казови камери, но е имало и бани където уж те вкарват да се къпеш в кабинка, а те попарват с вряла вода и кожата ти окапва. К'во знаеш ти за концалгерите на смъртта на Химлер, бе ***?
9
3
 
10
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Как евреите бягали от концлагерите?Скачали в пеща и дим да ги няма
8
1
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 16То по твоята логика не е ли било по-лесно да са избивали на място всички плененени от ВСВ война немците и да е нямало нужда от концлагери? Ей, вие още малко и ще ми заприличате на ония *** които казват че е нямало турско робство, а присъствие у нас.Я прочетете малко какви хора са влизали там. Малко документална литература за ВСВ война За Химлер- създател на концлагерите. Почетете някоя книжка от документалната хроника на САЩ ако искате бе, хамерикански сороси!
7
1
 
17
 
! Отговори
ШИБАНИ ЕВРЕИ преди 8 години
"Над 1,1 млн. евреи са намерили смъртта си в Аушвиц по време на Холокоста. Много от тях са влизали в газовите камери с обяснението, че ги пращат под душа. Днес лагерът е паметник на жертвите на Третия райх."ЛЪЖИ ЛЪЖИ ЛЪЖИ!ИСТИНАТА НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ ЗАКОНИ ДА Я ПАЗЯТ ОТ СЪМНЕНИЕ!
6
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма газови камери а на стаичките с дървени врати са правени химически анализи и не са открити следи от газ. Немците може да са имали малки камери за унищожаване на въшки и други вредители. Само абсолютен ошигофрен може да си мисли че ще водят евреи в лагерите за да ги тровят. Не е ли било по лесно да ги стрелят на място?
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти си отишъл в концлагер! А се хващаш за ... душовете ?! Нещо алабалистика
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Много от тях са влизали в газовите камери с обяснението, че ги пращат под душа."Ами щом водните пръскачки им напомнят за газовите камери, решението е просто- специално за еврейските туристи монтирайте истински газови пръскачки, за да им напомнят на душовете в банята.
3
4
 
20
 
! Отговори
Знаещ преди 8 години
Газови камери никога не е имало а Циклон Б се е използвал за дезинфекция. Нито един не може да докаже обратното. Като цяло това е една от най грандиозните лъжи и манипулации на историята и мисшенето на хората. Холокост не е съществувал. Който не вярва да се поинтересува.
2
4
 
28
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Гоненията срещу евреите са изфабрикувани.Ще ме арестуват ли?
1
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей ме може да се угоди на евреите бре, хората искат да ги разхлаждат тя за газови камери си мислила, а може би швабите си играят на загадки!!!