Украйна: Русия е главният ни враг

Страната да се интегрира с НАТО, иска Порошенко
2 сеп 2015 22:40, Анисия Иванова
299
Украйна: Русия е главният ни враг
Снимка: архив Reuters

Воюващата с проруски сепаратисти в източната си част Украйна днес одобри проект за нова военна доктрина, в който за главен враг е посочена Русия и се изхожда от принципа, че е твърде вероятно да има чуждестранна военна намеса, предаде Франс прес.

Проектът е одобрен на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана и предстои да бъде утвърден от президента Петро Порошенко.

"За жалост всички настоящи заплахи са свързани с Русия и са дългосрочни", заяви Порошенко в началото на заседанието. По негови думи, "съзнателното или несъзнателно отхвърляне на независимостта на Украйна е вкоренено в нагласите на руските политически елити".

Той припомни, че предишната доктрина, изготвена в съветско време, е изхождала от принципа, че заплахата за намеса идва от Запада.

"Тази погрешна доктрина не е била преразглеждана за 24 години" независимост на Украйна, отбеляза Порошенко.
В новата доктрина "Русия е посочена като главен враг и се излагат условията за освобождаването на временно окупираните територии", използван от Киев термин за анексирания от Русия Крим през март 2014 г. и териториите под бунтовнически контрол в проруската Източна Украйна, се казва в изявление на Съвета без повече подробности.

Доктрината "изхожда от принципа, че широкомащабното прибягване към военна сила срещу Украйна е силно вероятно" и предвижда възобновяването на политиката за интеграция към НАТО.

С новата си военна доктрина Украйна се отказва от извънблоковия си статут и възобновява стратегическия курс към евроатлантическа интеграция, а също така вече набляга на военните конфликти, които използват военни и невоенни средства: икономически, политически и информационно-психологически, заяви Порошенко, цитиран от ТАСС.

"Това принципно променя естеството на въоръжената борба. Вече става дума за това, което наричаме хибридна война", каза украинският президент.

По отношение на евроатлантическата интеграция, "нужно е цялата отбранително-военна система на страната да се приведе в съответствие със стандартите на НАТО и да се постигнат критериите за членство", каза Порошенко.

"Поставена е задача до 2020 г. да се осигури пълна съвместимост на въоръжените сили на Украйна със съответстващите сили на страните членки на НАТО", заяви Порошенко в изявление, разпространено от пресслужбата му.

Той подчерта, че в момента нито Украйна, нито НАТО "са готови за поставяне на въпроса за членство, но има решение на срещата на върха от Букурещ през 2008 г., в което се отбелязва, че "вратите са отворени".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Русия е главният ни враг" каза Порошенко.
32
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крим е клин в ковчега на империята !
31
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв президент пък е тази американска ***? Същия кукурдак като Саакашвили, неслучайно го назначи на работа. Те са една и съща порода. Те и такива като Петър Стоянов или Плевнелиев. Едни и същи клоуни. Слугуват на САЩ и като ги изритат понеже хората не могат да ги траят, американците им дават работа като преподаватели в някой никому неизвестен техен университет. 5 години слугинство в замяна на някаква работа после, все пак трябва да се яде.
30
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин като види Порошенко и получава ортикария.
29
2
 
26
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Украйна, вашият враг е сащ, дано го разберете докато все още не е твърде късно за вас (тези дето минат, трева не расте).И вие, както и България, можете да съществувате добре само заедно с Русия.
28
2
 
23
 
! Отговори
aaa преди 8 години
До кога ще публикувате глупостите на тоя ненормалник от снимката ,бре "журналисти".
27
4
 
20
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
Основните врагове на Украйна са:1. Алчните им олигарси, които 25 години дерибействат, 2. шизоидните им политици 3 Фашизирани малуумници и алкохолици 4. САЩ, които ги използват като маша.
26
24
 
7
 
! Отговори
СТИГА РУСКА ХЕГЕМОНИ преди 8 години
ЗА УКРАЙНА И БЪЛГАРИЯ ---РУСИЯ Е ОБЩ ВРАГ!НЕ ИСКАМЕ НОВИ СЛУЖИТЕЛИ НА КГБ В БЪЛГАРИЯ!ДОЛУ РУСКИЯ ВЕЛИКО-ДЪРЖАВЕН ШОВИНИЗЪМ!ДОЛУ УБИЙЦИТЕ от РУСИЯ!
25
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Главният враг на всеки един народ е глупостта и алчността на политици и и бизнесмени. Няма значение кой е народа.
24
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как може Руснаци и Украинци да са братя??? Все едно Хървати и Сърби да са братя??? Причини!!! Голодомор(1933г.) и Logor Jasenovac i genocid nad srbi...(1941-1943)
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 28мечти....мечти....
22
2
 
25
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Русия не воюва с Украйна. Ако Русия тръгне да воюва с Украйна, войната ще продължи дни, които могат да се изброя на пръстите на една ръка.
21
3
 
21
 
! Отговори
медицинско лице преди 8 години
Tози пак е в криза...На шизофреници не се преоръчва слкохол...
20
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РУСИЯ ЩЕ ПЛАТИ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА УКРАЙНА В РАЗМЕР НА 1 БИЛИОН ДОЛАРА!!! ТОВА Е НАСЛЕДСТВОТО НА ПУТИН ЗА РУСНАЦИТЕ!!!!КОЛКОТО ПОВЕЧЕ Е ЖИВ ПУТИН ТОЛКОВА ПО-ЗЛЕ ЩЕ СТАВА В РУСИЯ ТОВА Е НЕИЗБЕЖНО!
19
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Порошенко: алкохол е главният моят враг
18
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПУТИН Е ИЗБРАН ОТ НАРОДА НА РУСИЯ....................там е работата, че путин не е избран от никой ... путин беше НАЗНАЧЕН от елцин, който накрая се страхуваше за живота и за семейството си.в русия НИКОГА не е имало избори.
17
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Евроатлантикв украина има фашисткия преврат организиран от САЩ!
16
11
 
4
 
! Отговори
asdfghj преди 8 години
Русия се готви за война. Затова беше и ембаргото на храните и лекарствата. Нищо не им пречеха евтини свръх-субсидирани храни от ЕС. Но като почне войната вече няма да ги има, затова и сами си наложиха ембарго, че да ги спрат навреме. Русия сега прави малки нахални стъпки, но скоро ще стане много по-смела.
15
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страната да се интегрира с НАТО, иска Порошенко..............трудна работа ... европа не смее да приеме Украйна в Нато и ЕС, защото това значи изостряне на конфликта с путин.Никой не иска да има за враг психопат с ядрено оръжие
14
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чеченските практики на Путин доведоха до откъсването на Украйна от руската орбита, а санкциите на Запада спомагат за превръщането на Русия в китайска провинция.