Украйна: Русия е главният ни враг

Страната да се интегрира с НАТО, иска Порошенко
2 сеп 2015 22:40, Анисия Иванова
299
Украйна: Русия е главният ни враг
Снимка: архив Reuters

Воюващата с проруски сепаратисти в източната си част Украйна днес одобри проект за нова военна доктрина, в който за главен враг е посочена Русия и се изхожда от принципа, че е твърде вероятно да има чуждестранна военна намеса, предаде Франс прес.

Проектът е одобрен на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана и предстои да бъде утвърден от президента Петро Порошенко.

"За жалост всички настоящи заплахи са свързани с Русия и са дългосрочни", заяви Порошенко в началото на заседанието. По негови думи, "съзнателното или несъзнателно отхвърляне на независимостта на Украйна е вкоренено в нагласите на руските политически елити".

Той припомни, че предишната доктрина, изготвена в съветско време, е изхождала от принципа, че заплахата за намеса идва от Запада.

"Тази погрешна доктрина не е била преразглеждана за 24 години" независимост на Украйна, отбеляза Порошенко.
В новата доктрина "Русия е посочена като главен враг и се излагат условията за освобождаването на временно окупираните територии", използван от Киев термин за анексирания от Русия Крим през март 2014 г. и териториите под бунтовнически контрол в проруската Източна Украйна, се казва в изявление на Съвета без повече подробности.

Доктрината "изхожда от принципа, че широкомащабното прибягване към военна сила срещу Украйна е силно вероятно" и предвижда възобновяването на политиката за интеграция към НАТО.

С новата си военна доктрина Украйна се отказва от извънблоковия си статут и възобновява стратегическия курс към евроатлантическа интеграция, а също така вече набляга на военните конфликти, които използват военни и невоенни средства: икономически, политически и информационно-психологически, заяви Порошенко, цитиран от ТАСС.

"Това принципно променя естеството на въоръжената борба. Вече става дума за това, което наричаме хибридна война", каза украинският президент.

По отношение на евроатлантическата интеграция, "нужно е цялата отбранително-военна система на страната да се приведе в съответствие със стандартите на НАТО и да се постигнат критериите за членство", каза Порошенко.

"Поставена е задача до 2020 г. да се осигури пълна съвместимост на въоръжените сили на Украйна със съответстващите сили на страните членки на НАТО", заяви Порошенко в изявление, разпространено от пресслужбата му.

Той подчерта, че в момента нито Украйна, нито НАТО "са готови за поставяне на въпроса за членство, но има решение на срещата на върха от Букурещ през 2008 г., в което се отбелязва, че "вратите са отворени".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
10
 
12
 
! Отговори
baihui преди 8 години
"България е член на НАТО и ЕС"Balgaria beshe zavle4ena v NATO ot prodajnia *** Solomon PasiGnusni predateli kato Boko-Tikvata i Plevneliev prodadaha Rodinata na shengenskite urodisega Balgaria e okupirana darjava varvarski kradena ot Wall Street-skite *** i shengeskite pederasi
52
12
 
16
 
! Отговори
еколог преди 8 години
украйна е бананова територия
51
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По устав на НАТО никоя държава не може да стане член на пакта ако има териториален спор с трети страни.---------- Уставите се променят ***, също както получовеците от *** не спазват никакви договорености...
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, гледате ли как е ?
49
9
 
13
 
! Отговори
456 преди 8 години
До бандеровчеАми до сега къде бляхте бе, що не ги размазахте бе льохмани??Ще размажеш ти само на м, п, страхливо ,друсано детенце!
48
8
 
20
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До бандеровчеТи подготви ли се за новата учебна година? Преди да размажеш руснаците кажи тетрадки, моливи и т.н. купи ли си вече?
47
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украйна в ЕС е още един *** в ЕС. И без това еврогейския съюз едва преглъща балканските си членове, а с Украйна окончателно ще се срути. Така че членството на Украйна може и да е за добро. Доста ще ускори разпада на ЕС. А може и самата Украйна да се разпадне преди ЕС. Поляците отдавна я чакат да им падне като гнила круша.
46
3
 
22
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До СЛАВА УКРАНКва Европа е пич? Ако оставим конфликта, вие там сте по-зле и от ***... Не се залъгвай. На ЕС им е през оная работа за Вас... На РФ също...
45
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майната му на народа,а Простошенко! Важното е да се нагушиш с пари продажник алкохолизиран!!!
44
5
 
17
 
! Отговори
До 54 преди 8 години
Нееееее, те "главният си враг" му обират паричките, продават му скапаната си и с радиация пшеница, искат безплатен газ, крадът от газта в хранилищата за еуропката но убиват рускоговорещи и рускомислещи така подмолно, без обявяване на война. НИКОГА НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ПО-НЕБЛАГОДАРНО ПЛЕМЕ ОТ укропското, алчно, отвратително лъжливо, неблагодарно и предателско! И на всичко отгоре тъпо и коварно! Най-богатата от бившите републики, създадена от целия съветски народ, сега ще тъне в мизерия, пфу...отврат!!!
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами щом украинците искат да имат такъв враг хубаво
42
5
 
18
 
! Отговори
456 преди 8 години
До Одисей 1Стига краварски мисли!! Писна ни!Оди сей наистина бре тъпчо!
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По устав на НАТО никоя държава не може да стане член на пакта ако има териториален спор с трети страни. Така че Порошенко или харизва Крим на Русия, а Донбас и Луганск на които и да са там, или гледа НАТО през не крив, а спираловиден макарон.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 58: За тебе може да е "Точка", но и за Путин !
39
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крим е руски. Въпросът е затворен. Точка.
38
2
 
0
 
! Отговори
Хохол преди 8 години
Продаю хрантi. Дешовi.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе тез руснаци нямат ли секретни оръжия да ги изпитат на Украйнците
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като е главния ви враг вземете и им обявете война.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не Путин а кумира ти Бойко великолепната Тиква ги покани в задния ти двор
34
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тъпата си политика Путин покани НАТО в задния си двор !