ООН: 200 000 бежанци да бъдат разпределени в ЕС

Ситуацията изисква съвместни усилия и задължителни квоти
4 сеп 2015 11:24, Елка Василева
184
ООН: 200 000 бежанци да бъдат разпределени в ЕС
Снимка: Reuters

Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш призова поне 200 000 души, търсещи убежище в ЕС, да бъдат разпределени между страните членки чрез задължителни квоти. Според него участието в тази програма трябва да е задължително за всички страни от общността, предаде Франс прес.

Лицата с уважителни причини да искат закрила трябва да бъдат включвани впоследствие в масова програма за установяване на новото място със задължителното участие на всички членки на ЕС. По съвсем предварителни оценки капацитетът за такова съдействие вероятно ще трябва да нарасне на около 200 хиляди души, посочи Гутериш.

Европа посреща днес най-големия приток на бежанци от десетилетия, посочи той. "Ситуацията изисква масови съвместни усилия, невъзможни обаче при днешния фрагментарен подход" от страна на ЕС, предупреди висшият служител от ООН.

Над 300 000 души са прекосили Средиземно море от началото на годината, а повече от 2600 са загинали по време на пътешествието, сочат данни на Върховния комисариат.

"Щом пристигнат на бреговете и по границите на Европа, те продължават нататък всред хаос", алармира Гутериш и осъди недостойното отношение към тези хора.

Случаят е "преди всичко бежанска криза, а не само миграционен феномен", защото повечето пристигащи в Гърция идват от конфликтни страни като Сирия, Ирак и Афганистан, отбеляза той.

Според него единственият начин проблемът да получи решение изисква разработването на "обща стратегия въз основа на отговорност, солидарност и доверие", предвиждаща "спешни и смели мерки за стабилизиране на ситуацията".

"ЕС трябва да е готов - със съгласието и подкрепата на засегнатите правителства, по-специално на Гърция и Унгария, а и на Италия - да осигури възможности" за приемане и спешно регистриране на пристигащите, каза Гутериш.

Той напомни, че мигрантите, които нямат основание да останат в Европа, трябва да бъдат изпращани обратно в родината им.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да ги приеме обонго
41
2
 
18
 
! Отговори
само да кажа... преди 8 години
Следващият път внимавайте за кого гласувате! Става страшно!
40
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До info.Ти нормален ли си бе? Абе прочети нещо различно от вестник Атака. Ти документи знаеш ли как се дават и какво изобщо им се дава на тях? Дано с бежанците малко се вдигне средният коефициент на интелигентност в тая държава, че вече сме под чертата.
39
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, че не е имало ЕС по времето на хан Тервел и арабските нашествия. Тоя съюз се ръководи от уникални ***.
38
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ги пращат в Русия, при топ терориста Путин дето подкрепя идола си Асад, който изби хиляди цивилни граждани!
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия ако се заселят тука, аз изчезвам у руско!
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи някое българско или немско дете е започнало преди 5 години да учи счетоводство (една лесна и забавна наука) и сега е завършило и се оказва, че за него работа няма и няма да има, защото сме назначили навсякъде сирийски и афганистански счетоводители, нищо че нямат и понятие от българско или немско счетоводство? Умно, умно, а и толкова благородно и великодушно...Абе вие *** ли сте бе, с такива предложения? Заради такива като вас ще се затрие човечеството от тъпотия!
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ООН да си ги настани в САЩ, Канада, Австралия, толкова пустини и изоставени градове има там, да започне обратно изпращане и да не ни занимават повече! А може и 30000 от въпросните бежанци да ги настанят в двора на белия дом, добре ще се разбират с уранготана!
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 35Защото и ти като отидеш в Германия и на теб ще ти плащат помощи. С данъците си от 50 лв на месец не си допринесъл кой знае колко за европейския бюджет, че да питаш. Французите плащат по 50% данъци и осигуровки на доста по-големи суми и не питат защо, а *** с потурите се загрижил.
33
0
 
4
 
! Отговори
Алекс СПб преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !"Русия НЕ приема бежанци и така трябва !!!".. Примемаме, ама само от Украина....Ама само за п 180 дена... После трябва или да се изселиш, или да кандидастваш за ВНЖ или за гражданство.
32
1
 
13
 
! Отговори
Тодор преди 8 години
Сирийците са бежанци в Турция и съседните на Сирия страни. В Европа са ИКОНОМИЧЕСКИ ИМИГРАНТИ!
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТърговскияМога да ти препоръчам аптеки с по-ниски цени, че много лекарства ти трябват. НАС пък какво ни интересува ВИЕ против какво сте? ВАС ако ви пита човек трябва да се возим на автобуси Чавдар и да пием ракия от сутрин до вечер. Отиди в някое забравено от Господ и ЕС/САЮ/Хари Потър и т.н. населено място и се отдай на лов на хищници.
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Питам аз,защо някой дошъл от Афганистан,Сенегал, Сирия или от ..... си .... ина има право да получава помощи за хиляди евра (освен сухата пара ще се ползва от съответното скъпо европейско здравеопазване и социални придобивки, сигурност, ако щете и да кара кола по пътища без дупки),а аз,ние,гордите членове на ЕС ще живеем с по 200 евро месечно (хиляди българи и с по - малко); родителите ми с по 50-100 евро пенсия ще гладуват, а децата по 20 евро детски. Честно ли е това, вашта ..... европейска?
29
2
 
11
 
! Отговори
Търговския преди 8 години
До ИванСъгласен съм . Ние сме против диктатурата от ЕС ( САЩ ) . Ние сме против свободното допускане на всякакви индивиди в БГ , ние сме против политиката водена от последните правителства с цел разграбване на БГ и подмяната а населението . Наближават избори и се надявам Българския народ да гласува с мисъл и трезво самосъзнание за доброто на БЪЛГАРИЯ. Стоп на угодническата политика , стоп на поредното преглъщане на поредната горчива заповед от тираните от ЕС . ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези 200000 могат да ги настанят в Банкя.
27
0
 
2
 
! Отговори
memo преди 8 години
Ogromna lubov i doverie imat horata kam Germany. Zaslujeno. Istoriata ne se povtaria.
26
1
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 8 години
Няма омраза има само здравомислещи хора, желаещи да си запазят страната и живота. А иначе *** бол.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаааа в началото, когато бежанците заливаха граничните южни държави и настоявахме за разпределение, брюкселските зелки ни обясняваха, че бежанците трябвало да стоят на териториите на първите европейски държави, а сега когато бежанците ги заляха и тях, почнаха да обясняват как трябвало да сме солидарни и да сме си разпределели бежанците.
24
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре бе, толкова ли не могат да им намерят работа. Сред сирийските бежанци има доста висококвалифицирани - учители по АЕ, програмисти , счетоводители... Цяла Европа все ще се намерят работни места. Така и те, ние ще имам полза... защо е тази омраза и този хаос....
23
1
 
26
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Как така задължителни квоти? Нали 45 години имало диктатура от Москва, а сега няма ли диктатура от ЕС. Каква е разликата сменихме една диктатура с друга. Ето това е истинското лице на ЕС. Пълно унищожение на България. Загуба на суверинитет и национално самосъзнание.