Москва: Мигрантите тръгнаха заради Арабската пролет и САЩ

Хуманитарната катастрофа не е абстрактна
8 сеп 2015 10:55, Елка Василева
83
Москва: Мигрантите тръгнаха заради Арабската пролет и САЩ
Снимка: Reuters

В ситуацията с мигрантите страните от ЕС се сблъскват с последствията от политиката на САЩ и техните близки съюзници от НАТО в Близкия изток, а не с абстрактна хуманитарна катастрофа, заяви председателят на комисията по международните въпроси на руския парламент Алексей Пушков, цитиран от ТАСС.

"Сегашният поток от бежанци е породен от няколко фактора, сред които главният е така наречената Арабска пролет, която вместо демокрация се превърна в хаос и в обостряне на заплахата от страна на радикалните движения", заяви Пушков.

Вторият фактор според него е политиката, преди всичко американската и на близките съюзници на САЩ, за дестабилизация на политическите режими в арабския свят, които не са ги устройвали.

Още по темата

"Но вместо да доведе до по-либерални и прозападни режими, западната политика се оказа загуба на контрол над хода на събитията и Западът повсеместно се сблъсква с хаотична неконтролируема ситуация, в която процъфтяват терористичните радикални организации", заяви Пушков.

Той напомни, че преди вмешателството на Запада в делата на Либия, Ирак и Сирия тези страни са имали имунитет срещу тероризма.

"И най-малко една от тези страни - Сирия - беше много успешен пример за разрешаване на междуверските въпроси и за съвместното съществуване на различни религиозни групи, а Либия напълно успешно се развиваше на базата на нефтените и газовите си богатства", посочи Пушков.

Той подчерта, че трябва да се признае, че интервенцията в Либия се е превърнала в хаос, а тази в Ирак в разрушение на тази страна и в появата на групировката Ислямска държава.

"Западът сега се сблъсква с последствията от своята собствена политика в Близкия изток. Тоест това не е сблъсък с абстрактна хуманитарна катастрофа, която се е появила неизвестно откъде, а с последиците от собствената западна политика и с тази хаотична Арабска пролет, която западните лидери и медиите много активно приветстваха, без да си дават сметка към какви последици ще доведе дестабилизацията на страните, които не са готови за демокрация и в които съществуват много сериозни радикални ислямистки настроения и организации", каза Пушков.

Той припомни, че 25 процента от бежанците, прииждащи към Европа тази година, са сирийци, което е потвърждение, че САЩ и техните съюзници не успяват да се справят с проблемите на Сирия и сега заради тях започва да страда сериозно и Европа, в това число и такива страни, които не са имали никакво отношение към интервенцията в Либия, нито към дестабилизацията на ситуацията в Сирия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абсолютно точен анализ.
25
1
 
34
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Да,Русия организира майдана,клането в Одеса, свали малайзийския боинг...Арабската "пролет"също ще да е дело на руснаците?Да не забравяме и грузинската агресия,Косово и изобщо всички кръвопролития явно са дело на Русия.Демократична Америка и Европа само призовават за мир, и горещо се молят Богу,воглаве със папата.Явно молбите им нещо не достигат до небесата,щото из Украйна маршируват със свастики на униформите.Да са им честити бежанците,които самите те прогониха от родните места!
24
0
 
4
 
! Отговори
Природен закон преди 8 години
Всички хора са потенциални бежанци....някой на къси, други на дълги разстояния.
23
1
 
15
 
! Отговори
Не е ли новина? преди 8 години
Знаменитият Академически Ансабъл за песни и танци на Руската Армия "А.В. Александров" ще даде концерт в София на 9.9. по случай 70-годишнината от освобождението на България от нацизма.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vijte islqmistite kak pravqt pro4istvane na regiona ot naselenieto nezavisimo kakvi sa musulmani ili hristiyani za tqh nqma zna4enie zashtoto zapovedta e da se iz4isti regiona za budeshta evreyska velika darjava
21
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма по *** хора от руските *** :) Само за подигравки става тази жалка държавичка...
20
2
 
17
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
САЩ се бори с ИД с 5 самолета, турците и те с 5 самолета бомбардират кюрдите. Обонго си чака пенсионирането. Хилари може да донесе така жадуваната истинска борба с тероризма, че станаха вече няколко години без мащабни военни действия на САЩ и военната машина е гладна за нови поприща.
19
21
 
4
 
! Отговори
До 27 преди 8 години
Кажи за избитите украинци от руските терористи, кажи за избитите грузинци от същата тази руска ***....Ето ти очевидни неща!
18
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руската *** само лае, докато цял свят се бори с тероризма.
17
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъпите руснаци вместо да свършат нещо полезно само седят и плюят по сащ. Ми изпратете войска срещу ислямистите бе господа ***.......
16
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кремъслкия *** нещо ще каже ли за украинските бежанци, които станаха такива заради руските терористи в Украйна и подкрепяната от тях *** в източна Украйна, на които предоставят оръжие. Що мълчи за тези бежанци? Що мълчи за стотиците деца и жени, които неговия любимицец Асад изби в Сирия?
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vijte samo da ste chuli islqmistite da napadnat evreite,plana za regiona e 4udovishten,koncite na ID I PKK se durpat ot edno i sashto mqsto,tazi sutri turski ministur saobshti 4e ot v4erashtnite ubiti teroristi kum 40 br pove4eto sa bili neobrqzani
14
0
 
31
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Асад увисне ли на въжето, Сирия я чака анархия, като в Либия и Ирак. На Сирия първо трябва да се помогне, да се справи с джихадистите, а след това държавата да се възстанови с международна помощ и задължително да се проведат демократични избори. Ако народа им избере Асад да остане на власт - така да бъде, ако не - някой друг да е.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tova e plana na evreite i zadokeanskite im gospodari da obezlyudqt IRAK I SIRIYA ot musulmanite i tam da sazdadqt velik izrael
12
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кремъл е годов да приеме един сирийски беглец - Асад !
11
14
 
7
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
В Русия има между 15 и 40 милиона мюсюлмани(няма официална и точна статистика), да ходят там при братята си. Ако Путин е дробил попарата, ще си я сърба. Но много ме съмнява това да е така. По-скоро е западна пропаганда.Русия е мразена заради много вмешателства и конфликти. Положението със САЩ не е по-различно.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германец в Тубата - watch?v=KJWz_mVhYYE - потвърждава думите на Алексей Пушков.
9
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво стана с умерените бунтовници бе? Нещо изчезнаха от новините. Да не си смениха името?? Само питам
8
33
 
3
 
! Отговори
lol преди 8 години
Разбира се, че *** е виновен. Заинати се за удар по Башар, само и само да покаже, че има топки да се опълчи на Запада и резултатът е стотици хиляди избити и милиони прокудени. Ако беше пуснал коалицията, сега Асад щеше да виси на някой клон и хората в Сирия сами да си решават проблемите. Иначе му е лесно на него, никой не иска да ходи в *** Русия, а всички са се запътили към "еврогейската" Европа.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И само бургии ...