Границите в Европа се връщат

Западна преса: Германия опита да спре заливащата я вълна от мигранти
Обновена: 14 сеп 2015 11:27 | 14 сеп 2015 09:22, Елка Василева
180
Границите в Европа се връщат
Снимка: Reuters

Германия опита да спре заливащата я вълна от мигранти, като въведе граничен контрол - драматичен ход, който показва колко голям натиск оказва бежанската криза върху свидната система за свободно придвижване на Европа, пише в. "Файненшъл таймс".

Непривичният за Берлин ход да опази границите си, като въведе ограничения върху Шенгенското пространство, е в разрив с основните принципи на ЕС да позволява пътуване без граници и паспорти в по-голямата част от блока, допълва британското издание.

Още по темата

Контролът по границата на Германия с Австрия бе възстановен ден преди министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС да обсъдят план за разселване на десетки хиляди бежанци в Европа, пише "Ню Йорк таймс".

Много правителства основно в Източна Европа посрещат на нож идеята да бъдат задължени да приемат повече мигранти, отколкото искат. Кризата е най-новото и вероятно най-тежкото изпитание на волята на европейците да работят заедно за решаване на големи проблеми на фона на набиращите сила популистки, националистически и евроскептични движения на континента, допълва американският вестник.

Този ход на правителството на Ангела Меркел бе възприет като ясен признак (да не кажем директно послание) към останалите членове на ЕС, че Германия е все по-изтощена от това, че носи на гърба си толкова голяма част от тежестта на най-голямата хуманитарна криза в Европа от десетилетия.

Някои обаче ги тревожи друго: ако най-богатата и могъща държава сред 28-те дава признаци, че е на прага на силите си, как Европа въобще ще успее да намери път за излизане от тази извънредна ситуация, на която не й се вижда краят, пише "Ню Йорк таймс".

Въпреки че Меркел получи шумни овации заради гостоприемното си отношение към бежанците, през последните дни се наблюдават все по-голямо недоволство срещу либералния й подход, включително в десноцентристкия й блок, пише "Файненшъл таймс".

Председателят на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер не спести критиките си пред сп. "Шпигел": да се позволи идването в Германия на бежанците, намиращи се на територията на Унгария, е "грешка, която ще ни държи влага дълго време", заяви той.

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер каза, че паричната сума, която се отпуска в помощ на мигрантите, трябва да бъде преосмислена, за да не бъде толкова привлекателна. Макар че Германската социалдемократическа партия продължава да подкрепя приемането на бежанци, вицеканцлерът Зигмар Габриел призна, че неспособността на Европа да намери общо решение е довела Германия до предела на възможностите й, пише в. "Фигаро".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
Иван Иванов преди 8 години
Няма да се пренасочат към България, няма логика! На север има река с граничен контрол на нея. Най-вероятно следващата жертва на тези неконтролируеми тълпи е Хърваятска. Европейските политици се оказаха пълни мухльовци, които не могат да взимат сериозни решения и единствено се грижат за банките!
114
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите родни журналисти, нямате ли си мнение по проблема, че ни публикувате американски новини с гледна точка от тяхната камбанария. Парадокс - публикуват ни се тук мнения и съвети, изфабрикувани от хора, на цял океан разстояние от бежанските лагери и от обещаните 200 джамии !
113
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Унгария брутално си затваря границата със сърбия и мигрантите поне голяма част от тях пак ще се насочи през България.Дали ще издържим натиска?
112
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейският съюз ще се разпадне,просто е очевадно,но едва ли някой толкова се радва или пък скърби,защото този съюз е измислен.Лошото е че допуснаха положението с толкова много мигранти, "поканени" от г-жа Меркел излезе от контрол и сега ще страдаме ние от бившия соц лагер,тоест по-бедните държави.
111
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Двуличието, лицемерието и лъжата са стандарт за Западна Европа. Маската на фюрерин Меркел падна! Настаняват бедните сирийски бежанци в бараките на бившите концлагери! Та нима всички сирийци биха могли да са лекари, инженери и архитекти? Другите ще ги правят?
110
21
 
18
 
! Отговори
кофтито преди 8 години
Абе не мога да разбера защо толкова хора се надяват и радват на разпадането на ЕС............. мишоци като не Ви стиска да отидете да живеете на по-добро място от България що ревете като делиормански мечки ? Е като се разпадне ЕС с какво ще се подобри стандарта Ви на живот ? Аман от заблудени шматки !!! Цъкайте минусчета да Ви олекне, лека вечер !
109
4
 
27
 
! Отговори
pameten преди 8 години
Няма да са минали и 100 години от 1939 и ще се случи нещо в Европа. Самоубийствено еполитиците да ходят десетилетия наред срещу волята на народа под претекст с някакви псевдо ценности като интеграция и толерантност.
108
7
 
35
 
! Отговори
Yosif преди 8 години
"Границите в Европа се връщат". А, може би това е началото на края на ЕС!
107
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"скоро ще продаваме гражданство и на арабите ,които спокойно ще идват в западна Европа с български лични карти !"Това вече е реалност. Не знам дали са араби, но в паспортните масово говорят на турски и арабски и ходят с преводач. Рядко виждам българи там.
106
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е тайна ,че в България всичко се продава най вече държавните служители
105
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свбодата Санчо, или салама на Обама ?!
104
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ли никой не помни , какво е ял вчераи какво е говорил?
103
5
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германия ще слага граници?Че нали лелката Меркел до вчера се биеше в гърдите колко много бежанци още можела да приеме Германия. Не за друго, ами ***- шарани, като нас, да сторят същото. Без дори да чакат реализацията на светлия немски пример.Като им допари до собствените ***, еврогейци веднага дават заден и ценностите, за които до преди час са апелирали, вече биват отречени тотално. Що така бе, господа *** гражданя? Повече толерастия! Способни сте! Покажете!
102
3
 
19
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
А в Русия как е?
101
1
 
35
 
! Отговори
Ади Шикългрубер преди 8 години
Крайно време е!
100
2
 
1
 
! Отговори
Pufi преди 8 години
До ГуфиТочно! :)
99
1
 
44
 
! Отговори
Гуфи преди 8 години
Няма ли да има сурови санкции срещу Германия за това погазване на европейското законодателство?
98
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера четох ,че Германския министър на вътрешните работи казал - Не може да отидат където си поискатА нашите ги водят в София
97
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера Бойко ги покани у нас щело да ни се върне след време
96
2
 
58
 
! Отговори
ЕВРОГРАЖДАНИН преди 8 години
ПОМИСЛИХ, ЧЕ ЕВРОШЕФОВЕТЕ НАЧЕЛО С МЕРКЕЛ СА СЕ ПОБЪРКАЛИ, ЗА ДА КАНЯТ МИЛИОНИ БЕЖАНЦИ И МИГРАНТИ! ТОВА ДОРИ ДЕТЕ НЕ БИ ГО НАПРАВИЛО, ВЪПРЕКИ ЧЕ НЯМА ИНФОРМАЦИЯ!ТЕПЪРВА ЩЕ СИ ПЛАЩАТ ЗА ТАЗИ ГЛУПОСТ, НО ЛОШОТО Е , ЧЕ ЩЕ НИ ПРЕХВЪРЛЯТ ТОПКАТА И НА НАС, А КАТО ЗНАЕМ НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ - ГОСПОДА"ЙЕС" НАСТРЪХВАМ ОТ УЖАС!