20 унгарски полицаи ранени при сблъсъци с мигранти

Три хъмвита, въоръжени с картечници, на границата със Сърбия
Обновена: 16 сеп 2015 22:54 | 16 сеп 2015 20:25,
87
20 унгарски полицаи ранени при сблъсъци с мигранти
Снимка: БТА

Двадесет унгарски полицаи и две деца са ранени на унгарската граница със Сърбия след избухнали сблъсъци след опит на група мигранти да проникнат през граничната ограда от бодлива тел, съобщи съветникът по сигурността на унгарския премиер Дьорд Баконди, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

"До момента 20 полицаи са ранени, а медицинските служби са откарали в болница две деца, които са ранени, след като са били хвърлени над оградата. Ще укрепим оградата и ще защитаваме сигурността на Унгария с всички законови средства", заяви Баконди.

В същото време три хъмвита на унгарската армия, въоръжени с картечници, се приближиха  до границата със Сърбия на мястото, където станаха сблъсъците между полицията и мигрантите.

Хъмвитата навлезли в полето до границата и спрели на няколкостотин метра от нея. В тях има военни с маски на лицата, добавя Ройтерс.

Говорителят на правителството Золтан Ковач заяви, че полицията няма да допусне мигранти да проникнат на унгарска територия. Той добави, че днес Унгария не е получила никакво съдействие от сръбските власти за справяне с незаконната миграция.

Журналисти на Франс прес са видели десетки мигранти да проникват на унгарска територия от Сърбия след продължили повече от час сблъсъци с унгарските сили за борба с безредици.

Мигрантите успели да махнат оградата при двата пътя към Унгария и напреднали, готови да се сбият с унгарските сили, които отстъпили с около 50 м и отвърнали със сълзотворен газ. Мигрантите изглежда не искали да избягат, а по-скоро да си уредят сметките със силите на реда, отбелязва АФП.

По-рано полицията публикува изявление, че агресивни мигранти са проникнали през оградата. Присъстващ на мястото представител на ООН обаче заяви, че няма признаци мигрантите да са минали през оградата.

Говорител на унгарското правителство бе заявил, че мигрантите са въоръжени с метални тръби и тояги. Репортери на Ройтерс не са видели въоръжени мигранти, но телевизионни кадри показаха как някои хора хвърлят предмети по полицията над оградата.

Репортери на Франс прес видяха, че полицията използвала сълзотворен газ и водно оръдие, след като мигрантите започнали да я замерят с камъни и бутилки.

На мястото е имало около 500 мигранти, от които около 300 участваха в сблъсъците с викове "свобода, свобода" на английски. Някои жени бяха застанали в предните им редици, издигнали над главите си бебета и малки деца в очевиден призив за милост.

Над мястото прелитат два унгарски хеликоптера - един полицейски и един военен.

Това е първият подобен случай, откакто Унгария затвори границата със Сърбия за бежанци в нощта на понеделник срещу вторник с аргумента, че трябва да защити външната граница на ЕС.

Сълзотворният газ и водното оръдие предизвикаха паника сред мигрантите от сръбската страна на оградата, сред които имаше много жени и деца, което принуди тълпата да се отдръпне от оградата, предаде Асошиейтед прес.

Много хора са с възпаления заради сълзотворния газ и получиха медицинска помощ от изпратени от Сърбия линейки. Един млад мъж е с окървавен крак.

"Избягахме от войни и насилие и не очаквахме такава бруталност и нечовешко отношение в Европа", каза Амир Хасан от Ирак, който беше вир-вода от водното оръдие и се опитваше да отмие сълзите си, предизвикани от сълзотворния газ. "Позор за вас, унгарци!", извика той, сочейки към унгарската полиция, която изстрелваше сълзотворен газ в тълпата.

В същото време сръбският министър на труда и социалните въпроси Александър Вулин критикува остро днес  действията на Унгария, която използва сълзотворен газ и водни оръдия против бежанците на границата при Хоргош, изтъквайки, че това е направено и на територията на Сърбия, предаде Танюг.

"Това е хвърлено през границата, на което нито една държава няма право, и аз най-остро протестирам", заяви министърът пред журналисти на границата.

Той каза, че се опитва да убеди бежанците да се върнат от граничния пункт в приемния център в град Канижа, за да се възстановят, и добави, че не знае има ли ранени сред тях.

В интервю за австрийския вестник "Пресе" пък Виктор Орбан заяви, че ще построи ограда и с Хърватия, предаде Ройтерс.


"Решихме да построим ограда и по границата с Румъния. Ще издигнем също ограда на някои места по границата с Хърватия", каза унгарският премиер пред австрийския вестник.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
0
 
! Отговори
тттт преди 8 години
Така се пази граница и държава.
46
2
 
2
 
! Отговори
Ммм преди 8 години
Точно тaкa трябвa!!!!бои пaк бои кaкво търсят в европa дa ходят в сaщ с корaби осигорени от обaмa тaм и без дтуго имa пустеещи грaдове
45
2
 
11
 
! Отговори
Язе преди 8 години
Който не чете историята си е обречен да я повтори. Е това се случва в момента, само дето варварите от преди 1600 г. бяха бели хора и повечето приеха ценностите и религията на Рим и след няколко сътресения успяха да запазят и развият наследството на Рим. Нашия принос в това е огромен. Можем ли да очакваме нещо такова от мюслитата? Едва ли.
44
5
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
Тези хора са в Сърбия, очевидно искат да отидат на друго мястол Защо това не става по мирен и уреден начин? Защо така се движат и не знаят какво ще става с тях? А и граничари и полицаи как да реагират?
43
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България трябва незабавно да мобилизира всички младежи до 25 г. Особено безработните и да преминат интензивен курс по военно обучение иначе ще бъде фатално късно!
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човечността на емигранта идва след 1000 евро помощ. Тогава видни тополози изследвали с години разклонеността на графа и различни дървовидни структури започват да пишат докторати по математика. Уриниралите в реки и бързеи патентоват открития в поточното инжектиране и стават професори по аналитична химия. И след толкова много специалисти само гробари трябва да се намерят.
41
5
 
28
 
! Отговори
циник преди 8 години
Нима клетите, угнетени, уплашени и гладни "бежанци" могат да наранят някого?! Глупости! Ако не вярвате, питайте *** хранилки, те ще грачат в един глас, че новите афро-арабските евроработохолици са благи душици, на мравката път правят и насилието е непонятна дума за тях
40
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Унгария е новия съюзник на Русия...и върла опозиция на Германия оттук нататък....меркела им го сложи...и ги остави сами да се оправят...
39
4
 
15
 
! Отговори
Rusi Gospodinov преди 8 години
3-ta svetovna. Spored Vanga Rusiq 6te ni izbavi ili "opravi" :-)
38
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мирните бежанци, строшили тиквите на 20 ченгета с метални прътове и тояги. Колко ли такива мирни бежанци има днес в България? А утре?
37
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам и нашите граници да се пазят така.
36
2
 
27
 
! Отговори
987 преди 8 години
И тези искат да стават Европейци? Гледах това видео от сблъсъка на унгарската граница:dailynewshungary/
35
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...две деца, които са ранени, след като са били хвърлени над оградата..."***... нямам думи...
34
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Орбан, така се пази страна и граница. Иначе всичко друго е разграден двор. Нали страните от Шенген имат изискване за достъп на територията им. Как да се опази по друг начин ?
33
4
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Орбан е единствения мъж в ес.
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** mrasna
31
4
 
6
 
! Отговори
Баси преди 8 години
Имам чувство с тези коментари, че съм в някаква глобална конспирация, в която някой си движи пешките и те не се усещат даже, че са изпозвани в мега хаоса, който умишлено се създава.
30
3
 
47
 
! Отговори
ЕС преди 8 години
Нека камиларите опитат да влязат така в Дубай .Ще ги избесят по стълбовете!Нахалници скоро ще искат и домовете ви ,жените,джамии и да ги храните!!!
29
4
 
20
 
! Отговори
Урбан преди 8 години
До 40. Браво, браво, ама като гледам и той нищо особено няма да постигне. Щом днес няколко десетки имигранти са разкъсали оградата, не виждам как ще ги спре. Освен ако не почне да ги разстрелва.
28
3
 
31
 
! Отговори
Инвазия преди 8 години
Скакалци - някои видове насекоми, способни да образуват големи ята (номерация до стотици хиляди индивиди) мигрират на дълги разстояния. Отличителна черта на биологията на скакалци е наличието на две фази - единични и групови с различни морфологии и модели на поведение.