Сирийският гамбит на Путин

Какво притеснява Запада в последните руски маневри в конфликта?
19 сеп 2015 20:48,
381
Сирийският гамбит на Путин
Снимка: архив, Reuters

Владимир Путин, явно не особено притеснен от международните санкции заради Украйна, направи първият си голям ход по отношение на сирийската криза от много време насам.

Снабдяването на режима на Башар Асад с руски оръжия не е нещо ново, изтъква СиЕнЕн. Но в последните дни изглежда рутинни взаимоотношения по оста Москва-Дамаск се променят.

Според разузнавателни данни има внезапно активизиране на военните сили под командването на Асад, като снабдяване с повече оръжия от много по-висок клас. Разширяват се пристанища и летища и се издигат сглобяеми бараки, които могат да подслонят до 1000 души военен персонал.

Освен всичко друго се коментира, че Русия се готви да установи своя военновъздушна оперативна база в Латакия – един от бастионите на Асад.

Това развитие на събитията в Сирия като че ли свари неподготвено американското правителство, посочва СиЕнЕн. Вашингтон не знае как да отговори, защото не може да предугади намеренията на Путин.

А само преди 2 месеца Барак Обама похвали руския си колега за намесата му при постигането на международното ядрено споразумение с Иран и дори предположи, че Кремъл може да окаже подкрепа и за намиране на изход от сирийската криза.

Но по-скоро Русия преследва своите интереси, които до голяма степен са противоположни на американските.

За начало Москва развива много сериозен стратегически съюз с Иран. Оттам намесата в Сирия изглежда със съвсем ясна цел. Кремъл обаче е категоричен, че дейността в размирната държава е с цел подпомагане на Дамаск в битката с терористите от “Ислямска държава”.

Именно тази обосновка ползва Путин, като риториката му е в посока обща позиция на Русия и Съединените щати срещу екстремистката групировка. “Наистина искам да установим международна коалиция за борба с тероризма и екстремизма”, обяви руският президент наскоро.

Но в тази коалиция, макар и с общ враг, Москва и Вашингтон не са приятели. В крайна сметка руснаците има една главна цел и тя е засилване на позициите си в Сирия и задържане на режима на Асад на власт. Обама настоява за оттегляне на Асад, тъй като при негово управление “войната едва ли ще свърши”.

Според СиЕнЕн доказателството, че за Русия борбата с “Ислямска държава” не е топ приоритет идва от оръжията, с които снабдява сирийския режим – модерни антиракетни защитни установки. За всички е ясно, че към момента сепаратистите не разполагат с никакъв потенциал за въздушни атаки.

Защо тогава му е на Асад такава защита? Може би защото Турция е готова за удар при необходимост? Или може би заради вероятността за налагане на забранена зона за полети и възможни въздушни удари по стратегически цели от водена от американците коалиция?

Сирия е от изключително значение за Русия, защото там е единствената средиземноморска руска военна база. По всичко личи, че Кремъл иска да запази тази позиция и дори да разшири влиянието си в Близкия изток.

Ситуацията до голяма степен наподобява Студената война – единият световен доминант е срещу дадено управление в стратегическа зона, другият работи в негова подкрепа.

Путин държи картите си прикрити. Ще ограничи ли руската намеса до защита на базата в Средиземно море или ще окаже пълна подкрепа на Асад и “Хизбулла” за връщане на стария ред в Сирия?

Залогът е голям за Русия. Историята помни какво се случи при предната сериозна намеса на Москва в региона – неуспешната офанзива в Афганистан допринесе за разпадането на Съветския съюз.

Но каквото и да се случи е ясно, че Владимир Путин играе твърдо. Много твърдо. И Западът все още няма подходящ отговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
8
 
12
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Няма политик от ранга на Путин. Запада имаше план да обяви бежанците за бягащи от Асад и да наложат забранена за полети зона над Сирия и после знаем сценария по-натам.Путин ги изпревари както обикновенно и сега си ядат вратовръзките и се усмихват накриво по камерите хахах :)
154
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Незнам какво става между Русия и Щатите но знам че ние(БЪЛГАРИТЕ) пак ще пострадаме яко от цялата работа,а това приятели трябва да е ЕДИНСТВЕНОТО което да ни интересува! А не кой бил изгубил в Афганистан или колко американски кораба били избягали от руснаците.За жалост в коментарите виждам само проамерикански и проруски симпатизанти....и нито един ПРОБЪЛГАРСКИ :(
153
25
 
7
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
Войнaтa в Сирия ще се ожесточи и ескaлирa до открит военен сблъсък между Зaпaдa и русия, неминуемо е след нaмесaтa нa *** упс пу.кин в конфликтa. В крaйнa сметкa русия ще зaгуби и кaпитулирa, кaкто сесесере преди години. Въпросa е че Европa ще понесе щети от aрaбските мигрaнти, но всеко зло, зa добро е рекъл нaродa!Бог с нaми, смърт зa рускaтa чумa!
152
4
 
18
 
! Отговори
Гьобелс преди 8 години
На маймуните ще повторя, защото явно не помнят.В Авганистан, така наречените муджахадини нямаше и 10% авганистанци. Всичко останало беше от *** на арабите, наето от ЦРУ да прави "революция" в Авганистан.В Чечня беше същото, но вижте как е сега и последния от така наречените "велики емири" полетя към аллах, след като се беше скрил при своите господари арабите.Няма нужда нищо да си измисляме, има си го в новините.
151
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джуджето се прави пак на велико.
150
5
 
28
 
! Отговори
ASD преди 8 години
До АнонименЕ те пък САЩ да не би да са по-силни. Нападат само държави които са минимум 20 години под оръжейно ембарго. Либия ИракЗапитвал ли си се защо не тръгнаха до сега директно срещу Сирия? Отговорът е защото ще бъдат бити много лошо, дори от една малка държавица.
149
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво притеснява Путин? Запада се мюслямнзира и ислямизира.Русия ще остане единствена Евопейска християнска държава изправена срещу ислямски гнгант
148
6
 
30
 
! Отговори
ASD преди 8 години
Томов, последната руска намеса зад граница беше Крим, Грузия или безследно изчезналите 400 наемници от Блек Лотър в Украйна /Донбас/. Намесата на Русия в Афганистан беше преди повече от 20 ГОДИНИ !Краварите е добре да си сверят часовниците по въпроса за СЕГАШНАТА военна сила на Русия, или ще им трябват доста памперси и найлонови чували.
147
15
 
9
 
! Отговори
от Сащ преди 8 години
***,не повярвахме на нищо което казвате...
146
1
 
26
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Много тихо тази вечер... Да не сте на джамия :)))?
145
1
 
29
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
А бе, на наглосаксонските наглеци не им ли писна Вовка да ги *да?
144
4
 
36
 
! Отговори
Е. Василева преди 8 години
Мечката мачка бавно и...сигурно...
143
21
 
12
 
! Отговори
До кога? преди 8 години
Боже господи, руските *** пак се опитват да ни убедят колко е "хубаво" в Русия, и така до кога, ако беше така руския елит не би си пращал децата в западните държави, защо не проучите в интернет търсачката къде са децата на руския елит ? Говоря за олигарсите до политиците та чак до путлера и лаврата
142
20
 
9
 
! Отговори
1 преди 8 години
До АнонименНо историята ще си повтори, Афганистанците с чехли по краката и чаршафи по главите си от пещерите си излязоха и изгониха наСеСеСеР след което наСеСеСеРа се разпадна
141
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЧугун, нищо не ти се разбира от коментара.
140
10
 
7
 
! Отговори
? преди 8 години
До АнонименНе се иска много акъл да разбереш че Путин и Асад ги пращат сирийците в ЕС, защо си рискуват живота чрез удавяне в морето а за Русия никой не заминава ?
139
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безсилието на путинофилията е пълно. Така и не успяха да ни убедят че средната заплата в Русия е 50 000 рубли.
138
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При минимална заплата от 5900 рубли (80?) не е странно колко пламенно троловете от землянката си вършат работата
137
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бгВече съвсем заприличваш на пиян мужик, просто сам се разконспирира.
136
1
 
3
 
! Отговори
бг преди 8 години
***,кажи го това на американците,за да им спестиш 50 милиона долара на година.