Сирийският гамбит на Путин

Какво притеснява Запада в последните руски маневри в конфликта?
19 сеп 2015 20:48,
381
Сирийският гамбит на Путин
Снимка: архив, Reuters

Владимир Путин, явно не особено притеснен от международните санкции заради Украйна, направи първият си голям ход по отношение на сирийската криза от много време насам.

Снабдяването на режима на Башар Асад с руски оръжия не е нещо ново, изтъква СиЕнЕн. Но в последните дни изглежда рутинни взаимоотношения по оста Москва-Дамаск се променят.

Според разузнавателни данни има внезапно активизиране на военните сили под командването на Асад, като снабдяване с повече оръжия от много по-висок клас. Разширяват се пристанища и летища и се издигат сглобяеми бараки, които могат да подслонят до 1000 души военен персонал.

Освен всичко друго се коментира, че Русия се готви да установи своя военновъздушна оперативна база в Латакия – един от бастионите на Асад.

Това развитие на събитията в Сирия като че ли свари неподготвено американското правителство, посочва СиЕнЕн. Вашингтон не знае как да отговори, защото не може да предугади намеренията на Путин.

А само преди 2 месеца Барак Обама похвали руския си колега за намесата му при постигането на международното ядрено споразумение с Иран и дори предположи, че Кремъл може да окаже подкрепа и за намиране на изход от сирийската криза.

Но по-скоро Русия преследва своите интереси, които до голяма степен са противоположни на американските.

За начало Москва развива много сериозен стратегически съюз с Иран. Оттам намесата в Сирия изглежда със съвсем ясна цел. Кремъл обаче е категоричен, че дейността в размирната държава е с цел подпомагане на Дамаск в битката с терористите от “Ислямска държава”.

Именно тази обосновка ползва Путин, като риториката му е в посока обща позиция на Русия и Съединените щати срещу екстремистката групировка. “Наистина искам да установим международна коалиция за борба с тероризма и екстремизма”, обяви руският президент наскоро.

Но в тази коалиция, макар и с общ враг, Москва и Вашингтон не са приятели. В крайна сметка руснаците има една главна цел и тя е засилване на позициите си в Сирия и задържане на режима на Асад на власт. Обама настоява за оттегляне на Асад, тъй като при негово управление “войната едва ли ще свърши”.

Според СиЕнЕн доказателството, че за Русия борбата с “Ислямска държава” не е топ приоритет идва от оръжията, с които снабдява сирийския режим – модерни антиракетни защитни установки. За всички е ясно, че към момента сепаратистите не разполагат с никакъв потенциал за въздушни атаки.

Защо тогава му е на Асад такава защита? Може би защото Турция е готова за удар при необходимост? Или може би заради вероятността за налагане на забранена зона за полети и възможни въздушни удари по стратегически цели от водена от американците коалиция?

Сирия е от изключително значение за Русия, защото там е единствената средиземноморска руска военна база. По всичко личи, че Кремъл иска да запази тази позиция и дори да разшири влиянието си в Близкия изток.

Ситуацията до голяма степен наподобява Студената война – единият световен доминант е срещу дадено управление в стратегическа зона, другият работи в негова подкрепа.

Путин държи картите си прикрити. Ще ограничи ли руската намеса до защита на базата в Средиземно море или ще окаже пълна подкрепа на Асад и “Хизбулла” за връщане на стария ред в Сирия?

Залогът е голям за Русия. Историята помни какво се случи при предната сериозна намеса на Москва в региона – неуспешната офанзива в Афганистан допринесе за разпадането на Съветския съюз.

Но каквото и да се случи е ясно, че Владимир Путин играе твърдо. Много твърдо. И Западът все още няма подходящ отговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШопПросто си е скъсал долнището на анцуга от коприна и кашмир за 1300 евро и сега е тъжен.
134
1
 
3
 
! Отговори
бг преди 8 години
Съветите бомбардираха гнусния Пакистан само веднъж.
133
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бгДа бе НАТО беше обвинено от руската Дума, че били премахнали безплатното пътуване за московските пенсионери в московските електрички. Още веднъж ти вервам че е НАТО-ОТАН. Ти си много възприемчив ученик на путинските руски полит учители.
132
1
 
4
 
! Отговори
бг преди 8 години
НАТО-ОТАН настоява така да се пише в българските учебници,медии и гей паради.
131
2
 
3
 
! Отговори
бг преди 8 години
Само че нямаше илюминато-масонска "Коалиция на силно желаещите".
130
2
 
8
 
! Отговори
бг преди 8 години
По време на съветското присъствие в Афганистан беше много по-добре отколкото сега.
129
2
 
3
 
! Отговори
бг преди 8 години
Еврейски равин получава тези три милиона рубли заплата.
128
7
 
3
 
! Отговори
бг преди 8 години
В Афганистан настъпи демокрация след изтеглянето на съветските войски.
127
1
 
3
 
! Отговори
бг преди 8 години
Е нали един турчин преди два дена беше казал че хиляда войници са нищо?
126
1
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
215 Това е статистиката Ако ти ядеш картофи а аз пържола статистиката казва че двамата ядем пържола скартофи ама не е така Ако в една фирма шефа взима 10000 а има 10 служители по 1000 СРЗ = 1818 а ако са 100 служители по 1000 СРЗ = 1089Но поне данните за СРЗ са наистина с голяма точност верни понеже се дават ежемесечни индивидуални справки за всяко назначено лице
125
1
 
4
 
! Отговори
бг преди 8 години
Накарайте еврейския плъх Рубин да посети Шипка.
124
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...издигат сглобяеми бараки, които могат да подслонят до 1000 души военен персонал"...е нали руските медии обявиха тези бараки за бежански лагер !!!
123
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България по провинцията заплатата е към 400-450 лева, и трябва да се радваш ако те наемат за толкова. Има райони с 47% безработица, а някъде при младите стига до 65%. Освен това има и около 450 хил безработни (официално, реално към 750 хил) които са на социални под 200 лева. Средния доход на българина е към 380 лева.
122
1
 
12
 
! Отговори
бг преди 8 години
Турските поганци,атакували отдолу Шипка,са взимали по-високи заплати от Опълченците,но това не им е помогнало много.
121
4
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
210 МРЗ не е нищо , тя е само праг за определяне на някои социални помощи но не е реално нещоРЕАЛНОТО Е СРЕДНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА Ако ходиш да се пазариш някъде я виж каква е за бранша ти и за региона ти
120
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бгВ момента в който Путин си замине от властта, ще изчезнат и джихадистите.
119
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1В София масово мизерстват по 700 лева. Толкова са заплатите. Само около 6-8% работят в офиси на западни компании с по 3-4 хил лева заплата, и има и много високо платени мениджъри с по 10-20 хил лева. Затова средната е около 1100 лева.
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
208 Официялните данни са тези дето ти ги дава НСИ а те са 868 лева за месец ЮНИ СРЗ за цялата страна
117
3
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
В РБ СРЗ месец щни 2015868 лева София 1192 лева
116
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези дни бяха публикувани официални данни, според които около 3 млн. души (от 7,2 милионното население на България) живеят в бедност т.е. с доход до 360 лв., което е минималната месечна заплата.