Белгия връща граничните проверки

Търсят трафиканти и терористи по магистралите, летищата и гарите
21 сеп 2015 10:26,
28
 Белгия връща граничните проверки
Снимка: БТА

Белгия става поредната шенгенска държава, която от днес ще прави полицейски проверки по границите си. Вътрешния министър Ян Жамбон съобщи, че проверките няма да са повсеместни, а изненадващи и ще обхващат, както граничните зони, така и основните магистрали, летищата и жп гарите. Засилено полицейско присъствие ще има и в международните влакове.

Целта им е да се регистрират всички влизащи имигранти и да се залавят трафикантите на хора.
Белгия последва примера на Германия, Австрия и Словения, които вече възобновиха полицейските проверки по вътрешните граници на Шенген.
"Белгия уважава Шенгенското споразумение и затова няма да правим такива гранични проверки, както преди въвеждането му. Това, което планираме са по-скоро целенасочени полицейски операции“, заяви министърът по публичния тв канал VTM.

"Определени престъпни групировки, замесени по скандален начин в трафика на хора също имат отношение към настоящата бежанска криза. Освен това много бежанци влизат в страната през зелените граници и не се регистрират. Искаме да подложим на скрининг всеки един, така че да изключим сред тях да се намират терористи“, обясни Жамбон.

Проверките ще се извършват както в граничните райони, така и във вътрешността, по използваните от трафикантите маршрути. Ще спират и проверяват регистрационните документи на автомобилите и застраховките. Полицаите ще установяват и самоличността на пътуващите в тях. Документите на пътниците ще се проверяват и по летищата и жп гарите.

Белгия подсили охраната на гарите, след като пътници предотвратиха терористичен акт във влака от Амстердам за Париж преди месец. Мароканецът, който се готвеше да стреля с автомат по пътниците се качил на гарата в Брюксел.
Полицейските проверки се въвеждат само два дни преди лидерите от ЕС да се съберат извънредно в Брюксел, за да решават как да се справят с небивалата имиграционна вълна в Европа. По официални данни от началото на годината над 430 000 имигранти, предимно от Сирия, Афганистан, Ирак и Африка, са влезли в ЕС. Между април и юни 213 200 души са поискали убежище в ЕС. Сирийците сред тях са една трета или 44 000. Следват афганците 27 000 и албанците – 17 700.

Статистическата агенция на ЕС съобщава, че за второто тримесечие на годината в Германия документи за убежище са подали 80 900 души, 38% от всички молби в ЕС. Следват Унгария (32 700, 15%), Австрия (17 400, 8%), Италия (14 900, 7%), Франция (14 700, 7%) и Швеция (14 300, 7%). Най-много бежанци на глава от населението са регистрирани в Унгария.

У нас за първите 6 месеца от 2015 г. са регистрирани 7240 кандидати за убежище. Почти половината от тях са сирийци, следвани от иракчани (27%) и афганци (19%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
eu coruption преди 8 години
Ofshornite firmi sa im visnali na glavite?!
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tolkova mnogo rusnaci ima na toja forum, tuka nqma da uspeete nie ne sme rusnaci, ynaem che poluchavate dobra zaplata da tukate tuka na foruma. Bog da vi nakaje sus drug vodka sus layna
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скайп се срина!!! Около 11:25 часа българско време потребителите на програмата бяха изхвърлени и не можеха да се впишат. Все още не е ясна каква е причината за проблема и до кога ще продължи.
12
0
 
10
 
! Отговори
Белгиец преди 8 години
Данке, фрау Меркел!
11
1
 
18
 
! Отговори
Западни умници преди 8 години
Нищо не може да им помогне вече. Пуснаха злото в къщата си... уж за да им слугува, а то какво излезе... Ще страдат, заради мързела и глупостта си.
10
1
 
17
 
! Отговори
Додо преди 8 години
Белгийци, ордите ислямски нашественици, които ви заляха в последните 2 седмици са ви бонус от баба ви Шмеркел! Да не забравите да и изпратите картичка с благодарности! Данке шойн мила Фрау Мвркел!
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОДОБНИ ГРЕШКИ ОТ СТРАНА НА ЗАПАДНИТЕ ПОЛИТИЦИ СПРЯМО БЛИЗКИЯ ИЗТОК И ИСЛЯМА КАТО ЦЯЛО НЕ СА ИЗНЕНАДА ЗА МЕН. ТЕЗИ ГОСПОДА НИКОГА НЕ СА РАЗБИРАЛИ ТОЗИ СВЯТ И СЕГА ЩЕ БЕРАТ ГОРЧИВИТЕ ПЛОДОВЕ НА СВОЯТА НАИВНОСТ. АМА МНОГО ГОРЧИВИ.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 6Ами трагично е. Както показва историята към когото се присъединим хаир не е видял!
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте символа на европарламента / жената седнала на бика) изнасилената европа от кого малко митология позаинтерисувай се)
6
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ес-свободно движение страни без граници!на ви ги!сами се вкараха в батака брюкселските .дано ес се разпада бързо иначе исляма ще ни довърши.
5
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това което се случва в ес е трагично но чаках този момент от 2007 когато ни приеха.този ес е обречен и дано по скоро умре.германия и франция са клекнали на сащ и това им изигра лоша шега.
4
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато титаник е потъвал пасажерите от низшите класи умирали от кеф че богатите ще се издавят.
3
6
 
39
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Сбогом Шенген. Сбогом ЕС.
2
4
 
29
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Смешници терористите и трафикантите нямат проблем с документите най-много да хванат някоя заблудена овца.
1
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Обединена" Европа да започне строителството на стени по границите между държавите членки. Полицейските проверки са крайно недостатъчни.