Контрабандните цигари към Турция идват главно от България?

Анкара: Цигарената контрабанда е основен източник на доходи за терористи
Обновена: 27 сеп 2015 07:43 | 27 сеп 2015 07:42, Елка Василева
36
Контрабандните цигари към Турция идват главно от България?
Снимка: архив, Reuters

По данни на турските служби по сигурността за 8-те месеца на 2015 година са били заловени 80 милиона пакета нелегални цигари. 5 милиона от това количество са заловени в Истанбул, предаде БТА.

През този период са били извършени 160 полицейски акции срещу цигарената контрабанда, при които са били задържани около 300 души.

В доклад на турските служби за борба срещу организираната престъпност и нелегалния трафик се отбелязва, че стойността на контрабандата възлиза на 500 милиона турски лири.

Другият извод в доклада е, че нелегалният трафик на цигари представлява основният доход на терористичните групировки.

На първо място между терористичните групировки се посочва нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/, която организира и направлява цигарената контрабанда, понеже оттам идват основните средства, се отбелязва в доклада.

В същия доклад е описана и схемата, по която се осъществява контрабандата.

Твърди се, че основната част от контрабандните цигари се произвеждат в България. Оттам под формата на износ за Ирак и Сирия се транспортират до турското пристанище Мерсин на Средиземно море. Една малка част от цигарите се изпращат в Сирия. Но голямата част от пратките се вкарват в Турция за продажба на черно.

А произвежданите в Ирак цигари пак по същата схема се внасят в източните и югоизточните провинции Ван, Догубеязът и др.

В последно време Грузия служи за главен разпределителен пункт.
Пратките с цигари от България или от друга страна се внасят в Грузия, а оттам с тирове се транспортират за турско-грузинския ГКПП Сарп, откъдето се внасят в Турция.

Отбелязва се, че в резултат на полицейските операции контрабандните цигари, продавани на турския пазар, от 20 на сто през 2013 г. са намалели до 11 на сто през 2015 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Подкупи в България преди 8 години
Контрабанди, Подкупи в българия!коментар 29до наблюдателКонтрабандните цигари идват от българия както виждаш и тук така пише, контрабандните цигари към Турция идват главно от българия !
16
2
 
2
 
! Отговори
ж.стоев преди 8 години
Ами турците вместо да реват като вдовица за --- да усмирят слугата си Доган и приближените му и контрабандата ще намалее
15
3
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
То и контрабандните "*" идват главно от Турция.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Гореща точка" Митничарско село: Всичко е под контрол !
13
3
 
2
 
! Отговори
До контрaбaс преди 8 години
Нaпротив,контрa- контрaбaндистите не дремят,нaпротив-те нaблюдaвaт колко е продaдено и в крaя нa рaботният ден знaят колко трябвa дa получaт."и вълкa сит и aгнето цяло" и нa Гроб пaртийнaтa кaсa пълнa.
12
0
 
7
 
! Отговори
някой преди 8 години
А сега де! Вярно ли е това което твърдят някои че България поддържа контрабандата?В тоя ред на мисли, сетих се за тъпата реклама срещу контрабандата.В нея се казва "Контрабандата не позволява това да бъде така навсякъде".Кое къде? Особено се учудих като не видях къде е "селото на баба".Никакво село не видях. Първо, българското село има традиционна архитектура.И второ, в повечето села живеят сто двеста бабички и дядовци на кръст, то хора няма, те ми показват някакви мегаполиси...
11
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 8 години
Терористите печелят главно от опиум, а производството на цигари им е за джобни пари, жълти стотинки само!
10
0
 
10
 
! Отговори
свидетел преди 8 години
Тайка наречените 'контрабандни' цигари са легално произведени от 'Булгартабак'. Например, в началото на 90-те имаше марка 'Уелкъм'. Голяма партида уж беше изнесена за Китай, а всъщност разпродадена в България. Както си беше с надписи на китайски. В момента подобна партида 'китайски' цигари пак се продава тук. Зад това стои лицето Георги Крумов - масон и контрабандист и разбира се собствениците на 'Булгартабак'. За Турция 'изнася' не само 'Булгартабак', но и тия с 'Кинг'.
9
1
 
15
 
! Отговори
контрабас преди 8 години
На 500 метра от Женския пазар в София, ви посрещат първите контрабандисти и ви предлагат цигари. На 20 метра от тях дремят контра-контрабандистите, сиреч полицаите, и нищо не предприемат.
8
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 8 години
Идете на безмитния магазин Setur Duty Free на Одринската митница и гледайте какво става след излизането от касите и къде влиза ...
7
2
 
6
 
! Отговори
вълк преди 8 години
Значи , като нищо турските жандарми могат да организират една акция на наша територия, под предлог ,че не можем да се справим със заплахата за тяхната териториална цялост .Те ще си влезнат и излезнат без а ги разберем, само дето на другият ден на Шишо сайтовете ще осъмнат със Сензационни заглавия ( Разбиха, Взривиха) , та нека идват
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БГ е част от трасе за контрабанда, ясно е тук,кой го контролира,но КОЙ е главния шеф? Все пак в целия ЕС се е увеличила контрабандата на цигари. Ние не можем да командваме целия ЕС и Турция.
5
1
 
13
 
! Отговори
логика преди 8 години
тез цигари не се правят в гаражи и мазета! тютюна се произвежда основно от електората на дпс. много висш партиен функционер от дпс притежава фабрики за производство на цигари! дпс владее трафика на тирове и автобуси от и към турция. анкара е категорична, че терористични организации се занимават с контрабанда на цигари. така, че...!
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Излиза, че ББ е бащата на ИД, а ДП е майката! Ура другари, светът ще бъде наш!
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в една държава дето пускат едни записи по телвизоро и ората от тях викат че не е вярно и не подават оставки като балкански *** - какво друго да се очаква?
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
че то цигарените далавери са в ръцете на техните хора, които са тука. то ясно това.
1
1
 
10
 
! Отговори
да,бе преди 8 години
Да,бе,да,че ти повервам!Правителствата,душа! Там е ключа от бараката.