Анкара: Руската намеса в Сирия ескалира кризата

Границите на Турция трябва да се уважават, заяви Давутоглу
5 окт 2015 15:15, Елка Василева
116
Анкара: Руската намеса в Сирия ескалира кризата
Ахмет Давутоглу. Снимка: архив, Reuters

Руската намеса в Сирия ескалира кризата, заяви турският министър-председател Ахмет Давутоглу.

Той каза, че Москва е обяснила нарушаването на турското въздушно пространство от неин самолет като "грешка" , предаде Ройтерс.

Давутоглу каза това в интервю за турската телевизия Хабертюрк, след като бе съобщено, че в събота руски боен самолет е навлязъл в турското въздушно пространство край сирийската граница, което е накарало Анкара да изпрати два свои изтребителя, за да го прехванат.

Още по темата

Границите на Турция трябва да се уважават, не препоръчваме на никого, приятел или враг, да ги нарушава, заяви турският премиер, цитиран от интернет сайта на телевизия Хабертюрк.

Давутоглу подчерта, че независимо коя е държавата нарушител на турското въздушно пространство, тя ще бъде предупредена приятелски. Той изтъкна обаче, че "правилата за ангажиране са валидни и турските въоръжени сили са упълномощени".

"Сирия не е съсед на Русия, а съсед на Турция. Не препоръчваме на никого, приятел или враг, да нарушава границите на Турция", заяви премиерът.

Давутоглу подчерта, че кризата в Сирия не е започнала от вчера и че в продължение на четири години страната му се опитва да убеди членката на Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия. По думите му обаче Русия не извършва операции в района, където се намира "ДАЕШ" (един от акронимите на джихадистката групировка "Ислямска държава").

"Каналите ни (за комуникация) с Русия по този въпрос са отворени. Обсъждаме това, което е нужно. Надявам се, че ще се откажат от грешния подход", заяви още турският министър-председател.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: РусияТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Президентът на Турция не се чувства сигурен.Много обичат евреите.Ние знаем защо.Страната е светска, опитва да я направи ислямска.Има вътрешна съпротива.Играе много и безогледно-използва руснаците, като натовец са му обещали да не му пречат да затрие кюрдите, не му пречат да шантажира Европа с неговите гастарбайтери, той манипулира Европа с бежанците... много му стана.Сега реве в Брюксел. Само дивак може да му вярва!Няма вечни във властта и той трябва да се примири.Да благодари на АТАТЮРК!
45
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Анкара: Руската намеса в Сирия ескалира кризата - ПЕТРОЛНАТА - вече няма евтин петрол от ИД...мъка...мъка...
44
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като е почнал да говори за ескалация на кризата - а да споменне НЕЩО и за КЮРДИТЕ!
43
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Границите на Турция трябва да се уважават, заяви Давутоглу"А тия на Сирия ? Или там се влиза без покана - по съседски? Га с танкове, га със самолети , га салют с артилерия?:)
42
7
 
26
 
! Отговори
Пян Гъ преди 8 години
Хора, Путин изчакваше доста време и обмисляше кога да се намеси. Няма как след фиаското в Афганистан да повторят същата грешка - не са толкова ***. Искат да покажат, че те (с Китай) вече са равностойни играчи, ако не и нещо повече... Затова освен въздушни удари ще има и сухопътно прочистване на територии с техни съюзници, за да кажат: "Ето, не вие, а НИЕ РЕШИХМЕ ПРОБЛЕМА!". Друг въпрос е колко ще трае резултатът предвид деструктивната политика на Запада, активно подкрепящ тероризма.
41
1
 
30
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
На Турция и се иска възобновяване на Халифата,само че забравят,че със същата карта я излъгаха през Първата Световна Война и впоследствие Турската империя изгуби много територии,кото веднага попаднаха под влиянието на Англия и САЩ.
40
3
 
38
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Как няма да пищат Турците,като сумати лагери за обучение на терористите са на тяхна територия.А *** само неофицялно.Офицялно те се борат против ИДИЛ.Борят се токова колкото се борят и САЩ създателите на всичката тая пасмина.Путин щом се намесва така здраво,значи има подкрепата на Китай и другите държави от БРИКС.Нека Бог да е с него,защото тази *** не се спира нито пред Християни,Нито пред мюсолмани(ако не са от тяхното разклонение).Май най-вече на Турция и се иска възобновяване на Халифата.
39
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия се вкара във война, която дори на теория няма как да спечели. Като бомбардира всички групировки на опозицията тя се набута в един вътрешен ислямски конфликт, който ще и струва скъпо, много по-скъпо от кризата в Украйна.ИГИЛ са варвари, това не подлежи на съмнение. Но и Асад е касапин. Крепи се само на Иран и Русия.Путин сякаш играе на инат и си е загубил разума.
38
3
 
28
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Кирливият фес няма право на глас. Путин е като Йода - малък, но мнооого силен. Size matters not - Размерът значение няма.
37
29
 
4
 
! Отговори
AKO преди 8 години
Tozi forum e pulen s pro-ruski Trollove?! Gumzilo! Putin nikoga ne greshi! Toi e kato Stalin!? Tolkova neft ima po sveta tezi dni, che ako Turcia i US sa ostanali do ISIS... egati purvichnoto mislene. Spiram da cheta, che se iadosvam.
36
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А двуличните турци, защо не казват нищо, когато по няколко пъти седмично техни бойни самолети нарушават въздушното пространство на Гърция, а откакто започна конфликта и в Сирия?
35
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро нефта ,който Турция купуваше от ИД на една трета от цената и плащаха с оръжие та печалбата да стане само 500 % се секне.За това реват и те и Сащ
34
2
 
23
 
! Отговори
До Кирил преди 8 години
Киро, ако обърнеш внимание на размера на Израел, то ще установиш, че една не особено голяма бомбица ще върне тази територия в естествената й форма - пустиня..
33
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКВА ЕКСКАЛАЦИЯ НА КРИЗАТА ? КАКВИ ПЕТ ЛЕВА? НАБЪРЗО СЕ ОПЛАКАХТЕ НА НАТО ТА ОНИЯ "СРОЧНО СЕ СЪБИРАТ ЗА ДА ОБСЪДЯТ ТОЗИ ПРЕЦИДЕНТ" НА РУСНАЦИТЕ....ЩО ТОЛКОВА СЕ ПРИТЕСНИХТЕ? ТА ВИЕ САМИ ВЛИЗАТЕ В СИРИЯ КАТО У ДОМА СИ... АКО ИМА ИНФОРМАЦИЯ ЧЕ ЧАСТИ НА ИД СА НЯКЪДЕ В ТУРЦИЯ ОКОЛО ЮЖНАТА ВИ ГРАНИЦА ТО ЩЕ ПРЕГЛЪТНЕТЕ ТОВА НАВЛИЗАНЕ КАКТО ГЪРЦИЯ ПОСТОЯННО ПРЕГЛЪЩА ВАШЕТО НАВЛИЗАНЕ ТАМ...А МОЖЕ БИ РУСНАЦИТЕ И ДА СА ВИ ПОКАЗАЛИ ЧЕ СЪЩОТО ВИЕ ГО ПРАВИТЕ Г-ДА ***
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен: Кюрдите са общо 20 милиона, но са пръснати в няколко държави. НЕ всичките 20 мил. живеят в Турция.
31
2
 
34
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Анкара да не се прави на ощипана, че колко грях акумулираха покрай тая ИД.. Не е истина просто! То не бе оръжие да вкарват, разни главорези да минават тихомълком през границата, не бе чудо..
30
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ква армия има Турция? Армия, която разчита само на НАТО и при първият самолет навлязъл 50 м в нейна територия свиква международна пресконференция да циври и лее сълзи за Джебхат Ан Нусра, че ВКС России са им разгромили базите.
29
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бомбандирайте базите на ИД в южна Турция и войната ще спре!
28
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Давай Вова. Разцепи им шалварите на тия. И анкара със земята.
27
20
 
5
 
! Отговори
до 41 преди 8 години
Ако "превземете" Цариград *** ще стане Турция а вие ще сте малцинство в 18 милионен Истанбул.